‘KCK’ ana davası devam ediyor

‘KCK’ ana davası devam ediyor

"KCK" ana davasında DTP eski Eşbaşkan Yardımcısı Bayram Altun'un delil ikamesine devam edildi. Mahkeme başkanı iddianamede geçen "siyasi alan" gibi bazı kavramların KCK'de de geçtiğini belirterek, "Buradaki bazı kavramlar KCK'deki ile örtüşüyor. Siz mi KCK'den örnek aldınız bu modelleri KCK mi sizden aldı?" diye sordu. Altun, KCK ve Konfederalizmin mahkeme heyeti tarafından anlaşılması için açıklamalarda bulundu. 

BDP milletvekilleri, belediye başkanları, insan hakları savunucuları ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 98'i tutuklu, 175 kişi hakkında açılan "KCK" ana dava duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada, aralarında BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Kürt siyasetçi Hatip Dicle, İHD eski Diyarbakır Şube Başkanı ve İHD Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey, Azadiya Welat gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Tayip Temel'in de aralarında bulunduğu 43 tutuklunun yanı sıra müdafi avukatlar ve Kürtçe tercümanlar hazır bulunurken, yargılananların aileleri de duruşmayı izledi. Duruşmada tutuklu yargılananlardan DTP eski Eşbaşkan Yardımcısı ve aynı zamanda Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu üyesi Bayram Altun'a ilişkin delil ikamesine devam edildi. Altun, savunmasını tercüman aracılığı ile Kürtçe yaptı. Yapılan delil ikamesinde mahkeme başkanı Altun'a, "Edi Bese" kampanyası için, "Bu Edi Bese kampanyası dağdan gelen bir karar mıydı?" diye sordu. Altun, ise kampanyanın dağ ile ilgisi olmadığını belirtti. 

Yapılan delil ikamesinin devamında mahkeme başkanı iddianamede geçen "siyasi alan" gibi bazı kavramların KCK'de de geçtiğini belirterek, "Buradaki bazı kavramlar KCK'deki ile örtüşüyor. Siz mi KCK'den örnek aldınız bu modelleri, KCK mi sizden aldı?" diye sordu. Altun ise, "Bir örnek vermek istiyorum. Sayın Öcalan dedi ki, Akil İnsanlar Komisyonu'nun hazırlanması gerekir. CHP'de Akil İnsanlar Komisyonu için Meclis'e öneri sundu. Şimdi CHP'nin Sayın Öcalan'dan örnek aldığını söyleyebilir miyiz?" diye sordu. Altun iddianamede yer alan tape kayıtlarının parçalı bir şekilde yazılarak iç içe geçtiğini ve yazılanları kendisi okuduğunda dahi bir şey anlamadığını belirterek, iddianamedeki karışıklığın iddia makamınca illegalize edilerek, bilinçli yapıldığına işaret etti. 

Ortam dinlemelerinde geçen toplantı kayıtlarına ilişkin konuşan Altun, gerçekleştirdikleri toplantıların kendi komisyon toplantıları olduğunu ve konuşmaların iddianamede geçtiği şekilde "illegal örgütlenme modelleri" değil DTP'nin alternatif örgütlenme modeli olduğunu aktardı. Mahkeme heyeti, iddianamede geçen ve dağda yapıldığı iddia edilen bir konferansta köy ve mahalle meclislerinden bahsedildiğini ifade ederek, "Sizin bununla bir alakanız var mı?" sorusuna cevaben Altun, "BDP ve DTP çalışma tüzüklerini mahkemeye sunacağım. Mahkeme Konfederalizmi yanlış anlıyor. Şuanda örneğin DİSK ve KESK konfederasyondur ama devlet değildir" dedi. Mahkeme başkanı Altun'un cevabına karşın, "O farklı" dedi. Altun, mahkeme heyetinin konuyu anlaması açısından örnek vermek istediğini söyleyerek, "Bir konfederasyon kurarsan, şehirde farklı kurumlar ve inançlar vardır; kadın hareketi, parti, farklı inançlar gibi. Bunlar kendi içinde örgütlü, özgün ve bağımsızdır. Birlikte konfederasyon yapı oluştururlar. Devletleşme ile alakası yoktur. Bir sivil toplum örgütlenmesidir" diye konuştu. Heyet başkanının Altun'a, "PKK sistemini geliştirmek midir amaç?" şeklinde sorduğu soruya Altun, "Ben böyle bir konuşma yapmadım. Biz DTP sistemini geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Heyet başkanının Altun'a İmralı görüşme notlarını okuyarak notlara göre eğitim geliştirip geliştirmediğini sordu. Altun ise, "Her yere göre farklı eğitim geliştirilir" şeklinde cevap verdi. Mahkeme heyeti iddianamede yer alan PKK'nin 10. Kongresi'nin kararlarını okuyarak, DTP bünyesinde açılan siyaset akademilerinin kongre kararları dahilinde açılıp açılmadığını sordu. Altun, PKK 10. Kongre kararlarının internet sitelerinde mevcut olan bilgiler olduğunu ve bir siyasetçi olarak bunları okumanın doğal olduğunu aktardı. Altun siyaset akademilerine ilişkin ise, kongre tarihleri ile akademi açılış tarihlerinin bir birini tutmadığını ifade etti.

Altun'un savunmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.