'KCK' Batman davasında 3 tahliye

'KCK' Batman davasında 3 tahliye

'KCK' Batman davasında 3 tahliye

"KCK" Batman davasında tutuklu yargılananlardan BDP Batman eski İl Başkan Vekili Selim Aratimur ile Veysi Geyik ve Zeynel Abidin Çelik tahliye edildi.
17'si tutuklu 40 kişinin yargılandığı "KCK" Batman davasının duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, 17 tutuklu ile aralarında Batman Belediye Başkanı Serhat Temel, DİHA muhabiri Gülsen Aslan'ın da bulunduğu 8'i tutuksuz toplam 25  kişi, Kürtçe tercümanlar ile müdafi avukatlar hazır bulundu. Duruşmayı BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve tutuklu yakınları da izledi. Duruşmanın ikinci oturumunda delil ikamesi yapılan Veysi Geyik, Zeynel Abidin Çelik ve BDP Batman eski Merkez İlçe Yöneticisi Ahmet İvrendi, üzerine atılı suçları ve gizli tanık beyanlarını kabul etmeyerek legal zeminde siyaset yürüten bir partinin çalışanları olduklarını belirtti. Çelik, başlatılan yeni sürece dikkat çekerek, "Barışın önünü açın ve barışa destek olun" dedi.

Tutuklu yargılananlardan BDP eski Genel Merkez Sözcüsü Erdal Tuncel de başlatılan yeni sürece dikkat çekti. Tuncel, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan yeni süreçte, sürecin olumlu ilerleyebilmesi için mahkemenin süreçteki iyi niyetini göstererek KCK tutuklularını serbest bırakması gerektiğini kaydetti. Gizli tanık ifadelerinin çelişkili olduğuna dikkat çeken Tuncel, bir önceki duruşmadaki gizli tanık ifadeleri ile görülmekte olan duruşmada okunan gizli tanık ifadelerinin farklılığına değinerek, "Mahkeme heyeti bu çelişkili ifadeleri göz önünde bulundurmalıdır. Bu dava hukuksal değil siyasal operasyonla yürütülen bir davadır. Bu yargılama bir komplodur" diye konuştu. Tuncel, gizli tanık beyanlarında kendisine istinat edilen "KCK Batman İl Sözcüsü" ifadesini reddetti. Tuncel'in ardından konuşan BDP Batman eski İl Başkan Vekili Selim Aratimur ise, 26 yıl öğretmenlik yaptığını ve BDP Batman il başkanının tutuklanmasının ardından 2 ay il başkan vekilliği yaptığını ifade etti.

Delil ikamesi yapılan BDP Batman eski il yöneticisi Ebedin Satıcı ise hakkındaki gizli tanık beyanlarına ilişkin, "Ben şu anda üzülüyorum. Gizli tanık beni önce yükseltti, şimdi düşürdü. Beni önce Robin Hood'a, halk kahramanına benzetmişti, şimdi beni sözcü yaptılar" dedi. Satıcı, siyasetçi olduğunu belirterek, "Biz siyaset yapmazsak ne yaparız? Gizli tanık beyanları davayı boşa çıkarmaktadır. Bu davalarda insanın içi en çok hukuka yanıyor. Çünkü hukuk olmayınca orman kanunları geçerli oluyor. Daha önceki ifademi tekrar ediyor ve beraatimi talep ediyorum" dedi.

BDP çalışanı Hamit Can da gizli tanık ifadelerini reddederek, gizli tanığın amacının BDP'de aktif siyaset yürütenlerin tasfiyesine yönelik olduğunu kaydetti. Can, mahkeme heyetine bir hikaye anlatmak istediğini söyleyerek, "Botan'da bir köy var ve adı Hot. Yazın köyün gençleri sabahın erken saatlerinde bölgede yetişen pancar ve benzeri birçok ot topluyorlar. Gençler ot toplarken 15 yaşında bir genç kadın da çeşmenin başında feryat figan ağlıyor. Herkes pancarını toplarken genç kız ağlamasını sürdürüyor. Genç kadının ailesine haber veriyorlar, kızınız ağlıyor diye. Genç kadının babası çeşmenin başına gelerek kıza ne oldu diye soruyor. Kadın da, 'Baba ben evleneceğim, çocuğum olacak ve o da büyüyünce benim gibi bu çeşmenin başına gelip ağlayacak' diyor. Ardından da babası feryat figan ağlayarak, 'Torunumun mezarı nerede, gösterin bana' diye ağlıyor. Bunun üzerine çeşmeye gelen genç kadının annesi olanları duyunca, 'Bey hadi bu kızın aklı ermiyor, akılsızdır. Ya sen niye ağlıyorsun?' diye kızıyor. Yani demem o ki ortada delil yok. Haydi gizli tanık bilmiyor, ya mahkeme neden ağlıyor?" diye konuştu. Can, cezaevindeki hasta tutsakların durumuna da dikkat çekerek, 12 defa kemoterapi tedavisi gördüğünü belirtti. Can, cezaevinde tedavi koşullarının olmadığını ifade ederek, mahkeme heyetinin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

Tutukluların ardından savunma yapan müdafi avukatlar, dosyadaki gizli tanık beyanlarına dikkat çekerek, dosyadaki gizli tanık beyanlarının dosyadan çıkarılmasını talep etti. Gizli tanığın mahkemece yeterli bir şekilde dinlenmediğini ve tanık koruma programınca beyanların alınmadığını belirten müdafi avukatlar, gizli tanıkların mahkeme huzurunda tekrar dinlenmesini talep etti. Tutuklu yargılanan hasta tutuklu müvekkillerin durumunun göz önünde bulundurularak tahliyesini talep eden avukatlar, dava dosyasında suç delili olarak gösterilen delillerin yasal olarak siyaset yürüten partinin çalışmaları olduğunu ifade etti.

Avukat savunmalarının ardından duruşmaya ara verildi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu yargılananlardan BDP Batman eski İl Başkan Vekili Selim Aratimur ile Veysi Geyik ve Zeynel Abidin Çelik'i tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi. Diğer tutukluların "kuvvetli suç delili", "kaçma şüphesi" ve "suçun mahiyeti" gerekçeleri ile tutululuk hallerinin devamı yönünde karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 17 Eylül tarihine erteledi.