‘KCK’ Batman davasında ‘ısrarcı komutan’ skandalı
‘KCK’ Batman davasında ‘ısrarcı komutan’ skandalı
‘KCK’ Batman davasında ‘ısrarcı komutan’ skandalı
‘KCK’ Batman davasında delil ikamesi yapılan tutuklu sanık Sultan Şaman, cezaevinden çıkışların komutanlar tarafından işkenceye dönüştürüldüğünü belirterek, "Bu sabah da erkek egemen zihniyetini hücrelerimize kadar hissettik" dedi. Şaman, görevli komutanın zorla özel eşyalarını aramak istediğini dile getirerek, "Komutan bize çok açık bir şekilde, 'Ben her gün kadının külot ve sütyenine bakıyorum, bu benim işim zaten' dedi" diye konuştu.
17'si tutuklu 40 kişinin yargılandığı "KCK" Batman davasının duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Duruşmada, 17'si tutuklu ve aralarında Batman Belediye Başkanı Serhat Temel, DİHA muhabiri Gülsen Aslan'ın da bulunduğu 8'i tutuksuz 25 sanık, Kürtçe tercümanlar ile müdafi avukatlar hazır bulundu. Duruşmayı BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve tutuklu yakınları da izledi. Duruşma, tutuklu yargılananlardan İmam Ahmet Eşiyok'un delil ikamesi ile başladı. Eşiyok, savunmasını Kürtçe tercüman aracılığı ile yaptı. Eşiyok'un, "örgüt üyesi" olduğu iddia edilen delil ikamesinde gizli tanık 'Dicle'nin beyanları okundu. Gizli tanık beyanlarında Eşiyok'un HPG gerillalarına ait cenazelerde dini vecibeleri yerine getirerek, cenazelerde dua okuduğu ve cenazeleri yıkadığı, cenaze namazı kıldırdığı beyan edilerek, dini vecibeler suç delili kapsamında görüldü. Eşiyok, hakkındaki suçlamaları reddederek, "Bu benim dini görev ve dini sorumluluğumdur. Ben barış için çalışıyorum. İbadet etmek benim görevimdir" dedi.
‘KÜRTÇE BİLMEDİĞİM HALDE AZADİYA WELAT GAZETESİNE NASIL MÜDÜR OLURUM?’
Eşiyok'un ardından delil ikamesi yapılan DİHA muhabiri Gülsen Aslan, Kürtçe bilmediği için duruşmada bulunan aileler ve tutuklulardan özür dileyerek savunmasına başladı. Aslan, emniyetteki ifadelerini tekrar ederek, gazetecilik faaliyetleri dışında bir şey yapmadığını belirtti. Aslan hakkında okunan gizli tanık beyanlarında, Aslan'ın "KCK" basın faaliyetlerini organize ettiği iddia edildi. Aslan, "Daha önce de belirtmiştim. Ben gazeteciyim, hakkımdaki suçlamalar mesleğim üzerine yapılan suçlamalardır. İddianamedeki telefon görüşmeleri gazetecilik faaliyetlerim çerçevesinde haber kaynaklarımla yaptığım görüşmelerdir" ifadesinde bulundu. Aslan hakkındaki suçlamaları reddederek beraatini talep etti. Tutuksuz yargılanan Fırat Dağıtım çalışanı Şafak Çelen, anadilini bilmediğinden dolayı Türkçe savunma yapmak zorunda kaldığını belirterek, hakkındaki suçlamaları reddetti. Çelen, "Hakkımda hazırlanan iddianame iki sayfalık bir iddianamedir. İki sayfalık iddianame ile nasıl örgüt yöneticisi olabilirim? Gizli tanık hakkımdaki beyanlarında Azadiya Welat gazetesi müdürü olduğumu iddia ediyor. Gazetenin arkasında koskoca künye var. Orada kimin müdür olduğu yazıyor. Diğer bir şey Kürtçe bilmediğim halde nasıl oluyor da Kürtçe yayın yapan bir gazeteye müdür olurum? Bu bir çelişkidir" diye konuştu.
Tutuksuz yargılananlardan Batman Bahar Kültür Merkezi sanatçısı ve aynı zamanda Batman Belediyesi çalışanı Mahfuz Aslan tercüman aracılığı ile yaptığı Kürtçe savunmasında, yaptığı çalışmaların legal zeminde yürütülen kültür çalışmaları olduğunu kaydetti. Aslan, katıldığı konferans, toplantı ve etkinliklerin suç olarak görülmesine ilişkin, belediye çalışanı olduğunu belirterek, sorumluluğu gereği etkinliklere katıldığını belirtti. Tutuksuz yargılanan Batman Belediye Başkanı Serhat Temel de hakkındaki suçlamaları reddederek, ev baskını esnasında el konulan özel eşyalarının tarafına iade edilmesini istedi. Temel'in ardından mahkeme heyeti başkanı, tüm tutuklulara ilişkin gizli tanık beyanlarını tek tek okudu.
‘BU SABAH DA ERKEK EGEMEN ZİHNİYETİNİN HÜCRELERİMİZE KADAR HİSSETTİK’
Gizli tanık beyanlarının okunması ardından savunma yapan tutuklu Sultan Şaman, doktor raporu olmasına rağmen Ankara Sincan Cezaevi'nden zorla getirildiklerini ve getirilirken yaşadığı olayı daha açık ve net bir şekilde anlatmak için Türkçe konuşmak istediğini belirtti. Şaman, Türkçe konuştuğu için salonda bulunan tüm arkadaşlarından özür dilediğini belirtti. Kadın olmaktan kaynaklı özgün durumlarının olduğunu kaydeden Şaman, duruşmaya getirilmek üzere sabah saatlerinde cezaevinden çıktıkları esnada görevli komutanın zorla özel eşyalarına bakmak istemesinden kaynaklı tartışma yaşadıklarını ifade etti. Şaman, cezaevinden çıkışların komutanlar tarafından işkenceye dönüştürüldüğünü söyleyerek, "Bu sabah da erkek egemen zihniyetini hücrelerimize kadar hissettik. Görevli komutan ısrarla özel eşyalarımıza bakmak istedi. Bizler itiraz edince, özel eşyalarımız var deyince de ısrarcı olarak çok açık bir şekilde, 'Ben her gün kadının külot ve sütyenine bakıyorum. Bu benim işim zaten' dedi. Bu kadın onurunun kırılmasıdır. Bir kadın için jandarma ve asker denetiminde gidip gelmek işkencedir. Raporlu olmama rağmen zorla getirildim. Bize her defasından 'terörist' deyip suçlu olarak bakıyorlar. Bir kadın olarak artık bireysel anlamda da jandarmanın bu tutumuna isyan ediyorum" şeklinde konuştu. Şaman'ın ardından savunma yapan ve Sincan Cezaevi'nden getirilen Gülistan İnan da Şaman'ın ifadelerini doğrulayarak, gardiyanların eşyalarını aramalarına rağmen, komutanın da zoraki bir şekilde eşyalara bakmak istediğini kaydetti. İnan, sabah yaşadıkları olayları "sürecin ruhuna ters" olarak yorumladı.
Delil ikamesi yapılan tutuklulardan Adil Aslan ve Batman Belediyesi eski Kültür Müdürü Ali Sarıpınar haklarındaki suçlamaları reddetti. Aslan ve Sarıpınar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan yeni sürece dikkat çekerek, mahkemenin sürece uygun karar vermesinin önemine dikkat çekti. Sarıpınar, tutuklu kadınlar Şaman ve İnan'ın sabah cezaevi çıkışında yaşadıklarının ahlaki olmadığını belirterek, "Bu uygulamayı kınıyorum, sürecin diline uygun değildir" dedi. Tutuklu BDP yöneticilerinden Ahmet Aydın, Ahmet Özer ve Hakim Sincar ise, gizli tanık beyanlarının çelişkilerle dolu olduğunu belirterek, yargılamanın tiyatro senaryosu olduğunu söyledi.
Savunmaların ardından duruşmaya öğle arası verildi.