KCK Davası'nda dikkat çekici şerh

KCK Davası'nda dikkat çekici şerh

"İstanbul KCK Ana Davası'nın 1 Ekim 2012 tarihinde görülen duruşmasında avukatları jandarmaya dövdürten, tutuklu sanığı salondan atan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında HSYK'ya yapılan şikayet işleme konulmadı. Ancak, HSYK'nın iki üyesi karara şerh koydu, mahkeme heyetinin savunma hakkını ihlal ettiğini ve heyet hakkında incele yapılması gerektiğini belirtti.

TUTUKLUNUN MİKROFONU KAPATILDI

"KCK İstanbul Ana Davası"nın 1 Ekim 2012 tarihli duruşmasında, tutuklu Kürt siyasetçilerden Arslan İşçioğlu'nun konuşma yaptığı sırada, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ali Alçık "Propaganda yapma" diyerek, mikrofonu kapattı.

Savunma avukatı Ercan Kanar, Alçık'a "sanığın savunmasının kesilemeyeceğini, ancak savunma içeriğinde suç unsuru varsa bununla ilgili suç duyurusunda bulunabileceğini, sıkıyönetim dönemlerinde bile sanıkların siyasi içerikli savunmalarının kesilmediğini" hatırlattı.

Mahkeme Başkanı Ali Alçık, İşçioğlu'nun jandarma zoruyla salondan çıkartılmasını isteyince salondan, tepkiler yükseldi. Duruşmaya öğle arası veren mahkeme heyetinin kararıyla öğleden sonraki oturumda salona izleyici alınmadı.

HEYET SIKIŞTI SALONU TERK ETTİ

Mahkeme Başkanı Ali Alçık, "duruşmanın seyircisiz görülmesi ve Avukat Ercan Kanar'ın salondan çıkartılmasına" karar verildiğini açıkladı. Bu karara karşı söz almak isteyen avukatların taleplerini dikkate almayan heyet, salonu terk etti.

Sanıklar ve savunma avukatlarının salonda beklediği sırada, jandarma subayı, Avukat Ercan Kanar'a hitaben, "Mahkeme başkanı sizi salondan çıkarmamızı istiyor, zor kullanmamıza gerek kalmadan dışarı çıkmanızı istiyoruz" dedi. Savunma avukatları ise, "heyet salonda olmadığı için fiilen ve hukuken duruşma yapılmadığını, jandarmanın hukuken böyle bir talimatı uygulayamayacağını, uyguladıkları taktirde savunma hakkını ihlal etmiş olacaklarını" hatırlattı, heyet gelince karara itiraz edeceklerini, mahkemenin kararında ısrar etmesi halinde ise Avukat Kanar'ın dışarıya çıkacağını söyledi.

ROBOCOPLAR AVUKATLARA SALDIRDI

Dışarıya çıkan jandarma subayı, bir süre salonu döndü, önce sanıkları, ardından da gazetecileri duruşma salonundan çıkardı. Jandarma subayı, avukatların talebini mahkeme başkanına ilettiğini, başkanın ise "Avukat Ercan Kanar çıkmadan salona gelmeyeceğini" söylediğini aktardı. Bu sırada salona giren yaklaşık 100 robocop jandarma, avukatlara saldırdı, darp ederek duruşma salonundan çıkardı.

Avukatların girmediği duruşma salonunda, mahkeme heyeti, iddianameyi okumaya devam edince, sanıklar da heyeti protesto etti. Ancak, heyet, sanıkları da dinlemedi, iddianameyi okumaya devam etti.

HSKY ŞİKAYETİ İŞLEME KOYMADI

Olayın ardından savunma avukatları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), Mahkeme Başkanı Ali Alçık ile üye hakimler Kazım Kahyaoğlu ve Alpaslan Uzun hakkında şikayetçi oldu. Ancak HSYK, hiçbir gerekçe sunmadan şikayetin işleme konulmadığını bildirdi.

Savunma avukatları bunun üzerine, HSYK'nın "ret" kararının gerekçelerinin kendilerine gönderilmesini istedi.

HSYK'nın gerekçeyi göndermesiyle iki HSYK üyesi hakimin, mahkeme heyeti hakkında işlem yapılmaması kararına şerh koyduğu ortaya çıktı.

İKİ HAKİM KARARA ŞERH KOYDU

Hakimler Ahmet Karayiğit ve Zeynep Kavlak, karşı oylarında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Anayasa'da tanımlanan "savunma hakkını" hatırlattı.

İki hakim, "sanık Arslan İşçioğlu ile avukat Ercan Kanar'ın duruşma salonuna çıkartılması ve avukatların yokluğunda duruşmaya devam edilmesinin" savunma hakkının ihlali anlamına geldiğini belirtti.

Hakimler Karayiğit ve Kavlak, karara, “Mahkeme heyetinin uygulamalarının hangi gerekçelere dayandırıldığının açıklığa kavuşturulduktan sonra yeniden değerlendirilmesi ve bu nedenle inceleme izni verilmesi gerektiği düşüncesiyle, şikayetin işleme konulmaması yönündeki çoğunluk görüşüne katılmıyoruz” diye şerh koydu.