'KCK' İstanbul ana davada ara karar günü

'KCK' İstanbul ana davada ara karar günü

KCK" İstanbul ana davasının 6'ıncı duruşması 7. gününde devam ediyor. Tutsak Kürt siyasetçilerin savunması ile devam eden duruşmada bugün ara kararların açıklanması bekleniyor.

97'si tutuklu 205 Kürt siyasetçi ve insan hakları aktivistinin yargılandığı "KCK" İstanbul ana davasının 6'ncı duruşması, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda başladı. Duruşmaya BDP İstanbul İl Eş Başkanı Emrullah Bingül'ün yanı sıra çok sayıda tutsak yakını katıldı. Tutsak yakınlarının birçoğu ise duruşma salonunda yer olmadığı gerekçesiyle duruşmaya alınmadı.

Duruşmada aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da bulunduğu 17 tutuksuz sanık da hazır bulundu.

Duruşma ilk olarak dün görülen duruşmada savunmasını tamamlayan BDP Ümraniye İlçe Örgütü eski Eş Başkanı Erman Ergin'in delil ikamesine geçildi. Yaklaşık 1 saat süren delil ikamesi sırasında mahkeme başkanı ve üye hakimler tarafından Ergin'e evinde bulunan bazı yazılar ve dijital veriler soruldu. Ergin'e ilk olarak evinden çıkan "Özeleştiri raporu" başlıklı belge soruldu. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, "Özeleştiri genelde örgüt mensuplarının kullandığı bir yöntemdir. Bu sizde de bir gelenek midir? Partiden istifa edilirken bir istifa dilekçesi yazılır. Bundaki amacı anlayamadım" dedi. Ergin ise raporun kendisine ait olduğunu ilçe eş başkanlığından istifa etmek üzereyken kaleme aldığı bir yazı olduğunu ve istifa gerekçelerini yönetici arkadaşları ile paylaşmak amacıyla yazılmış bir yazı olduğunu dile getirdi. 

Ardından mahkeme başkanı Ergin'e evinde ele geçirilen bir "rapor" hakkında sorular yöneltti. Alçık'ın rapor hakkında kullandığı "Bir nevi fişleme faaliyeti" ve "Bu raporda isimleri yazılı şahısların kişilik özellikleri hakkında yorumlar yapmışsınız" ifadeleri dikkat çekti.

Ergin ise rapor hakkında sorulan sorulara, "Yönetici olan arkadaşlarımla ilgili eleştirilerdir" yanıtını verdi. Delil ikamesinin ardından Avukat Sinan Zincir söz alarak, "Sayın başkan burada bir partinin mahremiyeti ile ilgili sorular soruyorsunuz. Bu iddianamenin tamamı BDP faaliyetleridir. Bu soruları o yüzden sormak zorunda kalıyor olabilirsiniz; ama bir siyasi partinin mahremiyetine ilişkin sorulardır. Örneğin 'özeleştiri raporu' sordunuz. Bu tüm sol siyasi partilerde bir gelenektir. BDP'de de bu bir gelenektir. BDP sıradan bir burjuva parti değildir. BDP'nin bir üyesi rahatlıkla gidip partinin genel başkanını eleştirebilir, özeleştirisini verebilir. Bu açıdan değerlendirmenizi öneririz" dedi.

Ardından ise BDP Bahçelievler İlçe Örgütü eski Eş Başkanı Faruk Tur'un savunmasına geçildi.