KNK’nin öncelikli gündemi Güney Kürdistan olacak

Salgın nedeniyle 20. Olağan Kongresi’ni online yapmak zorunda kalan KNK, Güney Kürdistan’a yönelik Türk devletinin saldırılarının son bulması ve işgalcilerle işbirliğinin sona erdirilmesi için harekete geçme kararı aldı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) 20. Genel Kurulu dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Kürt siyasetçi, aydın, akademisyen, sanatçı ile dört parçadan çok sayıda parti, örgüt ve organizasyonun temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti. Dünyayı sarsan koronavirüsü salgını nedeniyle online (çevirim içi) yapılan kongreye Güney ve Batı Kürdistan’daki delegelerin toplu olarak tele konferans yöntemiyle toplu şekilde katılırken, Kürdistan’ın dört parçasından yüze yakın delege hazır bulundu.

Medya Ebdê, Zübeyir Aydar ve Refik Gefur’un divan üyeleri olarak yönettikleri kongrede gün boyu yapılan tartışmalarda ulusal birliğin önemi ve Güney Kürdistan’a yönelik Türk devletinin işgal saldırılarına dair değerlendirmeler damgasını vurdu. Türk devletinin saldırılara karşı ulusal bir direnişin gelişmesi ve işgalcilerle işbirliğinin sona erdirilmesi yönünde önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.

GÜNEYLİ GÜÇLERE ‘SESSİZ KALIYORSUNUZ’ ELEŞTİRİSİ

Kurultayda yapılan değerlendirmelerde KDP’nin bütün Güney Kürdistan demek olmadığı fakat YNK ve Goran’ın da KDP’nin Türk devletiyle işbirliğine sessiz kaldığı belirtilerek, Güneyli bütün güçlerin harekete geçmesi istendi. KDP’nin saldırılarının önüne geçilmesi ve gerilla alanlarına yönelik kuşatmasının sona erdirilmesi için diyalog çağrısının yapıldığı kongrede söz alan bazı delegeler “Mesele sadece KDP ve PKK arasındaki bir gerginlik olarak ele alınması tarihi bir hata olur” şeklinde görüş belirttiler.

Delegeler ayrıca konuşmalarında KDP’ye sert eleştirilerde bulunurken, “Türk devletine işgal planlarına alet olmayın” çağrılarını sıkça yaptılar. Türk devletinin asıl amacının KDP desteğini alarak Kürt özgürlük mücadelesini tasfiye etmek olduğu görüşünün öne çıktığı konuşmalarda KNK’ye de bu süreçte tarihi bir rol düştüğü ifade edildi.

Kongre delegelerinin önemli bir kısmı ise Türk devletinin saldırılarının nedeninin Başur (Güney)’u da Rojava gibi işgal etmek olduğu vurgusu yaparken, KDP’nin Türk devletiyle işbirliğinin sona erdirilmesi için KNK’nin de yapıcı diyalog diliyle derhal devreye girmesi talebi dile getirildi.

KNK GÜNEY’E HEYET GÖNDERECEK

Çok sayıda delegenin katılımıyla yapılan tartışma ve bu kritik süreçte KNK’nin alacağı pozisyona ilişkin dile getirilen önerilerin ardından KNK Eş Başkanı Ehmed Karamus delegelere hitaben kısa bir konuşma yaptı. Karamus, yürütülen tartışmayı ve önerileri değerli bulduklarını belirten Karamus devamla şöyle konuştu:

“Kim olursa olsun Kürt halkının çıkarlarına ters düşen, Kürt halkının düşmanlarıyla iş bağlayan güçlere karşı KNK pozisyon almalıdır. Bizler hiç bir konuda liberal bir tavır almadık ve gereken tepkiyi gösterdik. Örneğin Zinê Werte gerginliğin çözülmesi için girişimlerde bulunduk ve pozisyonumuzu deklere ettik. Unutmalıyım ki özgürlük hareketi ve gerilla güçleri darbe yerse bu durum Kürdistan’ın dört parçasını etkileyecektir. Saldırı konseptine karşı güneyli güçlerin harekete geçmesi için KNK olarak bir heyet oluşturup görüşme trafiği başlatacağız.”

Kongrenin sonunda KNK’nin strateji belgesinin oluşturulması için üyelerin en geç 15 Kasım’a kadar önerilerini yazılı olarak iletmesi istendi. Üyelerin yapacakları önerileri çerçevesinde KNK Yürütme Konseyi’nin söz konusu belgeyi Kürt ve dünya kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Kongrede son olarak söz alan KNK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, önümüzdeki süreçte öncelikli gündemlerinin Güney’e yönelik işgal saldırısının önüne geçmek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kürt halkının düşmanlarıyla işbirliğinin önüne geçilmesi için elimizden geleni yapacağız”.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) 20. Genel Kurulu, delegelerin yaptığı tartışma ve dile getirdikleri öneriler çerçevesinde sonuç bildirisini yazılı olarak kamuoyuna açıklayacak.

 

https://anfturkce.com/kurdIstan/kck-kdp-ye-karsi-ulusal-tavir-sergilensin-147614