Köstebek Akademi, bugün etkinliklerine başlıyor

“Bize her yer üniversite” sloganıyla Köstebek Akademi’yi oluşturan Diren Üniversite öğrencileri, bugün Kadıköy Evlendirme Dairesi Salonu’nda yapacakları akademik açılışla etkinliklerine başlayacak.

Bağımsız öğrenci hareketinin Diren Üniversite bünyesinde oluşturduğu Köstebek Akademisi, ezberci, sorgulamayan ve gençleri kapitalist sisteme yedekleyen eğitime karşı, alternatif, özgür, bilimsel eğitim için kazmaya devam ediyor. Köstebek Akademi, üniversitelerde yapılan resmi akademik yıl açılışlarına alternatif olarak bugün saat 19.00’da Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde bir konferansla akademik yılın açılışının startını verecek. Konferansta KHK zulmüyle ihraç edilen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Anayasal Geleceğimiz ve Gençlik”; Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden ihraç edilen Doç. Dr. Çelenk, “Kültürel İktidar Mücadelesi ve Üniversite Tasfiyesi” ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. Timur ise “Üniversite, Bilim ve Demokrasi Kavgası” başlıklarında konuşacak.

'EZBERCİ, SÖMÜRÜCÜ EĞİTİM DÖNGÜSÜNÜ KIRIYORUZ'

Açılış öncesi ANF'ye konuşan Köstebek Akademi Sözcüsü Doğan Nur, Köstebek Akademisi’ni Ekim 2013'te oluşturduklarını belirtti. Neoliberal politikalarla üniversitelerin piyasacı eğitime kayan bir yerde durduğunu vurgulayan Nur, özellikle tekno-kentlerin kurulmasıyla araştırılacak konuların sermayenin ihtiyacı doğrultusunda belirlenmesinin eğitimi çok daha sorunlu bir hale getirdiğini kaydetti. Bilgi üretim süreçlerinin tek taraflı olarak, sadece hocaların aktarımıyla şekillendiğini ve bu ezberci eğitim sisteminin öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade eden Nur, gençleri sömürücü sisteme yedekleyen bu kısır döngüyü kırmak amacıyla Köstebek Akademi’yi oluşturduklarını söyledi.

NEDEN KÖSTEBEK?

Köstebek ismi için Karl Marx’ın, “Louis Bonaparte’ın 18 Brumaire”i” kitabından esinlendiklerini belirten Nur, “Köstebek her yerin kapalı olduğu bir ortamda alttan alta bir yerleri kazıyor. Biz de hocalarımızdan edildiğimiz, üniversitelerin iktidarın arka bahçesi haline dönüştürüldüğü bu faşizm koşullarından geçerken, köstebeği bu anlamda alttan alttan kazan ve bilgiye ulaşan bir metafor olarak düşündük. Oluşturduğumuz bu akademiyle bilgi üretim süreçlerinin sanıldığı gibi sadece dört duvar arasındaki kurumlarda değil, her yerde yapılabildiğini göstermek istedik” dedi.

'ÜNİVERSİTE KUŞATILMIŞ DURUMDA'

Öğrencilere atanmış rektörler, atanmış hocalar şeklinde kayyumlarla kuşatılmış bir üniversite dayatıldığına işaret eden Nur, bu yüzden de Köstebek Akademi’de dersleri daha çok KHK’lerle hukuksuz bir biçimde ihraç edilen hocalarla gerçekleştirdiklerini söyledi. İlk derslerini forum şeklinde Gezi Direnişi’nin bir mirası olan Yoğurtçu Parkı’nda yaptıklarını anlatan Nur, bu seneki Akademik açılış etkinliklerini de atanmış kayyum rektörlerinden uzak, 20 Ekim 2018 tarihinde saat 19.00’da Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde gerçekleştireceklerini duyurdu.

'AKADEMİ BİAT ETMEZ, HAKİKAT İHRAÇ EDİLEMEZ'

Üniversitelerin toplumsal değişimlerin, dinamiklerin bulunduğu yerler olduğu için iktidarın saldırısının odak noktasında olduklarını vurgulayan Nur, “Bugün kindar ve dindar bir nesil yetiştirme hedefiyle dönüştürülen bir eğitim sistemimiz var ve bu eğitim sistemi yeni rejimin tahkim edilmesi anlamında oluşturuluyor. O yüzden ilk önce üniversiteleri kuşatmak istiyorlar. Bu boş bir çabadır çünkü akademi biat etmez ve hakikat de ihraç edilemez. Bize her yer üniversite" ifadelerini kullandı.