Konya'daki Kürt katliamı Gever, Amed, Mardin ve İstanbul’da protesto edildi

Konya’da AKP-MHP’li faşistlerin saldırısında katledilen aynı aileden 7 Kürt için Amed, Gever, Mardin ve İstanbul’da protesto eylemleri düzenlendi. Mardin ve İstanbul’daki eyleme polis saldırdı, 3 kişiyi gözaltına aldı.

Konya Meram’da AKP-MHP’li faşistler tarafından aynı aileden 7 Kürdün katledilip evlerinin ateşe verilmesini Hakkari’nin Gever ilçesinde protesto edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gever İlçe Örgütü’nün çağrısı ile bir araya gelen yüzlerce kişi HDP binasının bulunduğu sokağa kadar “HDP halktır halk burada”, “Direne direne kazanacağız” “Gever uyuma iradene sahip çık” sloganlarıyla yürüdü.

Burada konuşan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, “Dün 7 canımızı, yoldaşımızı ve kardeşimizi katlettiler. Bu bir münferit ya da husumetle açıklanacak bir olay değil. Bu zihniyetten biran önce kurtulmamız gerekiyor. Her yerde, demokratik siyaset hakkımızı kullanmalıyız. Bu katliamları durduracak olan bizim barış ve demokrasi mücadelemizdir” dedi. Açıklama sloganlarla son buldu. 

AMED

Konya’daki katliam Amed’de de binlerce kişi tarafından protesto edildi. Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) çağrısıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda toplanan binlerce kişi basın açıklaması yapmak istedi. Açıklama öncesi polis, Sanat Sokağı’na giden tüm yolları bariyerlerle kapatırken, HDP il ve Yenişehir ilçe binasının etrafını sararak giriş çıkışları kapattı. 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Bölge milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Remziye Tosun, Feleknas Uca ve onlarca kişi Ofis semtinde bulunan Gevran Caddesi’nde yürüyüş yaparak açıklama alanına gitmek istedi. Polisin engeliyle karşılaşan kitle alkışlarla sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Konya faşizme mezar olacak", "Direne direne kazanacağız" ve "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları attı.

Kitleye sık sık saldıran polis, Tosun’u yerde sürüklendi. Yaşanan saldırıyı çevrede bulunan yüzlerce kişi, ıslık, alkış ve sloganlarla protesto etti. Polis saldırması üzerine kitle birçok gruba ayrıldı. Gruba ayrılan kitle polisler tarafından ablukaya alındı. Sloganların yükseldiği caddede polis birçok kişiyi gözaltına almak istedi fakat kitle direnerek gözaltılara birçok yerde izin vermedi. 

Gözaltı müdahalelerinde Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ergin Çağlar'ın görüntü almasına engel olan polisler, Çağlar'ı gözaltına almakla tehdit edip hakaret etti. Saldırıda boğazından tutularak gözaltına alınmak istenen Çağlar, diğer gazeteciler tarafından engellendi. 

Saldırıda, bazı gazetecilerin ekipmanları ise polis tarafından kırıldı. Cadde üzerinde yaşanan gerginlikten dolayı trafik birçok sefer durdu. Duran araçlar polisin tavrını araç kornalarıyla protesto etti. 

'KÜRT HALKI YALNIZ DEĞİLDİR'

HDP Yenişehir ilçe binası önünde toplanan kitle açıklama yaptı. Açıklamada konuşan DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, halkın ve seçilmişlerin etrafını ablukaya alındığını belirterek şunları belirtti: “Bu ablukanın talimatının nerden geldiğini biliyoruz. Bizler talimatla değil halkın verdiği talimatla hareket edeceğiz. İçişleri Bakanlığının talimatı bu ablukalardır. Herkes bilsin ablukalara ve baskılara boyun eğmeyeceğiz. Kürt halkı yalnız değil bunu herkes bilsin. Saray ve yandaşları Amed’in her tarafını ablukaya alarak sorunda çözümsüzlükte ısrar eriyor. Muhalefete bütün kesime sesleniyoruz; bu abluka bugün sadece Amed için yapılmamış aynı zamanda demokrasiye yapılan ablukadır. Türkiye’de bulunan muhalefetin net somut söylemlerle adım atması gerekiyor. Kürt halkı artık katliamlarla ölüme yaşamak istemiyor. Konya’da uygulanan katliam aylar öncesinden geliyorum dedi. Failleri serbest bırakanlar katliamın sebebidir. Katliamları Sur’dan, Roboski’den tanıyoruz. Konya’da ki katliamında kimler tarafından yapıldığını çok iyi biliyoruz. Onlarca iktidar geldi geçti ama Kürt halkı dimdik ayakta demokraside ısrar etti."

‘POLİSİN ABLUKASI KATLİAMI MEŞRULAŞTIRIYOR’

Meral Danış Beştaş ise, "Kolluk bir metre mesafe bırakmış. Bu polis ablukası manzarası katliamı meşrulaştırıyor. Ülkede bir Kürt katliamı var. Siz polislerin içinde de provokatörler var. Siz gücünüze güveniyorsunuz güç kaybolur ama direnenler kalır. Şu an arkada, ‘Ortak yaşam için ırkçılığa gerek yok’ sloganını duyun. Kitleyi Allahu Ekber diyerek tahrik ettiğinizi duyduk. Burada bulunan polisler bize hizmet etmek için burada olmalı provokatör olmak için değil” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Eylem sloganlarla son buldu. 

MARDİN 

Mardin’de polisin saldırısına rağmen Konya’da ırkçı saldırı sonucunda 7 kişinin katledilmesi protesto edildi. HDP il yöneticileri, sendika temsilcileri ile çok sayıda kişi, Mardin kent merkezinde bulunan Karayolları Parkında bir araya geldi. Polis, Mardin Valiliği’nin kararı gerekçe göstererek, açıklamaya izin verilmeyeceğini söyledi. 

Buna rağmen halk  bütün saldırılara rağmen yaptığı açıklamayla ırkçı saldırıyı kınadı. Açıklamanın ardından kitle, sloganlarla HDP İl Örgütü’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe saldıran polis, 3 kişiyi işkence ederek, gözaltına aldı. Yere yatırılıp, ters kelepçelenerek gözaltına alınan 3 kişi Mardin Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Polisin saldırısına rağmen kitle, HDP il binasına kadar yürüyüş yaptı.

İSTANBUL

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Konya’daki Kürt  katliamını Taksim Tünel Meydanı’nda yaptıkları basın açıklaması ile kınadı. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment, TJA, HDP milletvekilleri,  Barış Anneleri ve binlerce kişi katıldı. Tünel’deki tüm girişler zırhlı araç ve polisler tarafından tutuldu.

Kitle alana “Şehid namirin”, “Katil devlet halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını atarak ve zafer işareti yaparak girdi. “Irkçılığa ve faşizme karşı birleşelim. Yaşasın halkların kardeşliği” pankartının açıldığı eylemde, “Kürt halkı yalnız değildir”, “Irkçı saldırılara direneceğiz”, “Konya’da öldürülen 7 Kürdün hesabını soracağız” ve katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı dövizler taşındı.

‘KANDAN BESLENENLERİN İKTİDARINA SON VERECEĞİZ’

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, tek dil tek millet tek din anlayışına karşı halkların, işçilerin ve dinlerin kardeşliği anlayışı ile mücadele edeceklerini söyledi. Özgüneş, “Kandan besleyenlerin iktidarlığına son vereceğiz” dedi. AKP ve MHP hükümetinin artık gidici olduğunu ve bu nedenle bu kadar saldırganlaştığını ifade eden Özgüneş, “Bu nedenle katliamlar ile iktidarını sürdürmek istiyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bütün halklar kadınlar bir araya gelerek ulus devlet anlayışına son vereceğiz” şeklinde konuştu. 

‘IRKÇI SALDIRI PLANLI VE ORGANİZELİ YAPILDI'

Ardından Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı Egecan Özgür okudu. Özgür, ırkçı saldırıların planlı ve organizeli olduğunu belirterek, HDP İzmir İl Örgütü’nde katledilen Deniz Poyraz ile son günlerde artan ırkçı saldırıları hatırlattı. Özgür, “ Polis kordonu etrafında ‘ Burada tek Kürt kalmayacak’ sloganlarıyla Dedeoğlları ailesini katleden katil sürüsü için Soylu utanmadan ‘iki aile arasında husumet var’ diyor. Katilleri delil yetersizliği gerekçesiyle serbest bırakıp Kürtlerin üstüne tekrar tekrar salanlar, 7 insanımızın öldürüldüğü bu katliamın suç ortağıdır” dedi.

Özgür sözlerini şöyle sürdürdü: “Çözülüş ve çeteler arasındaki çatışma ayyuka çıkmakla beraber şu da ortadadır ki; rant, yağma ve savaş üzerine süren egemenlik ilişkilerinin ağır sonuçlarını işçilere, emekçilere, halklara yaşatmak konusunda ortaktırlar. Kitleleri kışkırtarak kendi suçlarını Kürt halkının, göçmenlerin, işçi ve emekçilerin üzerine yıkmakta ortaktırlar. Halklara yönelik saldırı ve katliamların sorumlusu, bu saldırıları organize edenler ve onlarla birlikte ırkçı söylemleri yükseltenlerdir. Kürt Halkı geçmişte de katliamlar ve yükseltilen ırkçılığın karşısında direndi. Halkların kardeşliğini, barışı, özgürlüğü istemekten, onun için yaşamaktan bir an olsun vazgeçmedi. Bizler de bu saldırıların karşısında boyun eğmeyeceğiz. Adalet için, özgürlük için, insanca ve onurlu bir yaşam için, halkların kardeşliği ve eşitliği için olan mücadelemizi büyüterek bu saldırıları aşacağız.”

Açıklamanın ardından kitle slogan ve alkışlar atarak Şişhane Meydanı’na doğru yürüdü. “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla Şişhane Meydanı’ndan Kasımpaşa’ya oradan da Hacıahmet Mahallesi’ne yürüyen gençler, burada yürüyüşlerine son verdiler.