Kürt dostu Matin Dolzer: Oylarınıza talibim

Sol parti Adayı Martin Dolzer: Hamburg-Mitte’da ikamet eden seçmenler beş oylarını eyalet adayına, 5 oylarını da ilçe adaylarına verebilirler. Ben de Kürtlerin bir dostu olarak bu beş oya talibim.

23 Şubat’ta Hamburg’da yapılacak olan eyalet seçimlerinde Kürt dostu olarak bilinen gazeteci-sosyolog Martin Dolzer de Sol partiden aday. Dört sene önce yapılan eyalet seçimlerinde milletvekili seçilen Dolzer, bu sene de Hamburg-Mitte’da milletvekili adayı olacak. Sol Parti’nin 12’inci sıra adayı olan Martin Dolzer kentte sıkı bir Kürt dostu olarak biliniyor.2000 yıllardan beri Kürt Mücadelesi ile yakın ilişki içinde olan Dolzer, ilk tanışma yıllarını şöyle anlatıyor:

“İnsan hakları delegasyonunda yer alan bir gazeteci olarak 2000 yılında Kürdistan’a gittim. Adana ve Amed Newrozları’nda yerimi aldım. 2001’den 2011’e kadar toplamda 30 kez Kuzey Kürdistan illerini ziyaret ettim. Her gidişimde Türk devletinin Kürt halkına karşı işlemiş olduğu hak ihlallerini tespit ederek bunları rapor haline getirdim. Gittiğim her yerde insanlarla temas kurdum, yaşlılarla konuştum ve Kürt halkının ulusal mücadelesine bağlılığını gördüm. PKK mücadelesinin toplumu nasıl olumlu yönde etkilediğine şahitlik ettim.”

2016 yılında Türk cumhurbaşkanı Erdoğan hakında savaş suçu işlediğine dair sanatçılarla ve milletvekilleriyle ortak suç duyurusunda bulunduklarını belirten Dolzer, “2016’da Cizre bodrumlarında yakılarak katledilen insanlar için suç duyurusuyuydu bu, 2011’de de Kürdistan’da kimyasal silahlar kulanıldığına dair suç duyurumuz vardı zaten” diyor. Konu hakkında topladığı tüm bilgi ve belgeleri Federal Almanya Parlamentosu’ndaki milletvekillerine gönderdiğini söyleyen Dolzer, her zaman bir Kürt dostu olmaya çalıştığını ifade ediyor.

Dolzer, aynı zamanda PKK yasağının kalkması için de çabalayan bir isim. Bu yasağa karşı tepkisini dile getiren Dolzer, milletvekilliği sürecinde de Almanya’da 129-b davasından tutuklu bulunan Kürt siyasetçileri düzenli bir şekilde ziyaret ederek yanlarında olmaya çalışmış. “Aynı zamanda Hamburg’da organize edilen tüm eylem ve etkinliklere aktif katılarak destek sunmaya çalıştım, bazıları için izin başvurularında bulundum” diyen Dolzer, Kürt halkının mücadelesi için çalışmaya ve çabalamaya devam edeceğini dile getiriyor.

Seçilmesi halinde barış politikalarına ve mültecilerin sorunlarına daha fazla ağırlık vereceğini belirten Martin Dolzer devamla şunları ifade ediyor:

“Hamburg limanında her gün tonlarca silah ve mühimmat savaş bölgelerine naklediliyor. Tabii ki bu kabul edilemez bir şey. Milletvekili seçilsem de seçilmesem de buna karşı mücadelem sürecek. Bunun yanı sıra Rojava ile dayanışmamızı büyüteceğiz. Rojava’da inşaa edilen devrimi sahiplenmek gerekiyor. Başta Şengal ve Rojava’dan gelen mültecilere yardımcı olmaya çalışıyorum.”

Yapılacak olan eyalet seçimlerinde milletvekili seçilebilmesi için Kürtlerin ve Türkiyeli sosyalist çevrelerin oyuna talip olduğunu belirten Martin Dolzer, son olarak şunları belirtti: “Hamburg eyalet listesinin 12’inci sırasında ve aynı zamanda Hamburg-Mitte’da Sol Parti’nin ikinci sıra adayı oldum. Hamburg-Mitte’da ikamet eden seçmenler beş oylarını eyalet adayına, 5 oylarını da ilçe adaylarına verebilirler. Ben de Kürtlerin bir dostu olarak bu beş oya talibim. Hamburg parlementosuna Cansu Özdemir ile beraber seçilmemiz halinde parlemento çatısı altında güçlü bir Kürt temsilini yapabiliriz.”

Kaynak: Yeni Özgür Politika