Lafarge çimento firmasının iddianamesi Temyiz Mahkemesi’ne sevk edilecek

Fransa’da Lafarge çimento firmasının 2014 yılına kadar yürüttüğü faaliyetlerle ilgili soruşturmasında insanlığa karşı suçlara suç ortaklığı yönündeki iddianamesi Paris Temyiz Mahkemesi’ne sevk edilecek.

Fransa’da yargının en yüksek mahkemesi, soruşturma dairesinin bu işlemleri iptal etme kararını geçersiz kıldığını açıkladı.

Grubun iddianamesinin "başkalarının hayatını tehlikeye atmak" iddiasıyla devam etmesi yönündeki istinaf mahkemesi kararı da bozulurken, iki soru farklı bir soruşturma dairesine havale ederek yeniden gündeme geldi.

Öte yandan mahkeme, Lafarge şirketini "terörizmin finansmanı" yönündeki suçlamayı da kabul etti.

Haziran 2017'de açılan soruşturmada, Lafarge SA'nın yan kuruluşu Lafarge Cement Suriye (LCS) aracılığıyla DAİŞ’in de aralarında bulunduğu örgütlere 2013 ve 2014 yıllarında yaklaşık 13 milyon Euro ödediğinden şüpheleniliyor.

Ayrıca soruşturmada grubun DAİŞ’e çimento sattığın ve çetelerden hammadde tedarik etmeleri için aracılara para ödediğinden şüpheleniliyor.

İddianamede Fransız Lafarge ile İsviçreli Holcim şirketlerinin birleşmesinden doğan LafargeHolcim’in fonlarını “silahlı gruplar” ile müzakere etmek için aracılara havale edildiğini de yazdı.