Latin Amerika’da ilerici sivil toplum örgütlerinin çatı oluşumuna gidildi
Latin Amerika’da ilerici sivil toplum örgütlerinin çatı oluşumuna gidildi
Latin Amerika’da ilerici sivil toplum örgütlerinin çatı oluşumuna gidildi
Latin Amerika-ALBA devrimci, ilerici sivil toplum örgütlenmelerinin ilk kıtasal meclisi oluşturuldu. Topraksız Köylüler Hareketi’nin Brezilya’nın Sao Paolo kenti yakınlarındaki Guararema köyündeki Florestan Fernandes Ulusal Okulu’nda Sosyal Hareketlerin Kıtasal Meclisi’nin (ALBA) kuruluşu yapıldı.
16-20 Mayıs tarihleri arasında toplananan kongre ilk meclisini oluşturdu. Kongre adı da, Mart ayında yaşamını yitiren Venezuela Lideri Hugo Chavez’e adandı. KCK’nin de onur konuğu olarak davet edildiği kongreye Latin Amerika-Kürdistan Dayanışma Komitesi üyeleri katıldı. Kongrenin açılışının yapıldığı salona KCK bayrakları da asıldı.
Meksika, Guatemala, El Salvador, Nikaragua, Honduras, Porto Rico, Dominik Adaları, Haiti, Panama, Küba, Ekvador, Venezuela, Kolombiya, Paraguay, Şili, Peru, Arjantin, Uruguay, Brezilya, Bolivya ve Kanada’dan 200 delege katıldı. Söz konusu ülkelerden işçi, köylü sendikaları, sivil toplum örgütleri, öğrenci ve gençlik hareketleri, bazı ülkelerde çalışma yürüten komünler, halk meclisleri, kadın hareketleri, barış platformları, doğayı savunma hareketleri, eğitim kurumları gibi örgütlenmelerin yer aldığı kongrede, tartışmalar komisyonlar halinde yürütüldü.
Kongrede, “Devlet ve İktidar”, “Emperyalist saldırılara karşı öz savunma”, “Halklararası dayanışma”, “Sol güçlerin iktidarda olduğu ülkelerde sosyal hareketlerin iktidara katılımının arttırılması”, “Kadınlar ve cinsel eşitsizlik”, “Halklar arası direkt iletişim biçimler”nin bölüm başlıkları biçiminde tartışmalar yürütüldü.
Ayrıca Kolombiya ve Türkiye’deki diyalog süreçleri üzerine karşılaştırmalı analiz ve değerlendirme toplantısı da düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak davet edilen gazeteci-sosyolog Mehmet Ali Doğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı barış girişimlerinin şimdiki durumu, KCK ve HPG’nin geri çekilme kararının sebepleri, Türk devletinin AKP hükümetinin ve emperyalist ülkelerin bölgedeki yaklaşımları, Rojava’da Kürt halkının Öcalan’ın ‘Demokratik Konfederalizm’ düşünceleri temelinde inşa ettiği ve Ortadoğu’ya örnek teşkil etmeye başlayan konfederal ve komünitar sosyalizm uygulamalarını değerlendirdi. Bu uygulamalara karşı geliştirilen karşı devrimci saldırıları da ele aldı. Toplantıya katılan Kolombiya heyeti ise, Türkiye ve Kolombiya’nın tarihten bu yana aynı anti-demokratik ve kontr-gerilla yöntemlerini uyguladıklarını, iki devlet arasındaki korkunç benzerliklerin ana nedeninin akıl babası ve yönlendiricinin ABD olmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Tüm heyetlerin katıldığı toplantıda, Bolivya heyeti “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” imza kampanyasının tanıtımını da yaptı ve delegeler de imza kampanyasını imzaladı. Ayrıca KCK, PKK bayrakarı ile imza kampanyası metnini alarak kendi ülkelerinde kampanyanın yaygınlaştırılmasını kararlaştırdılar. Kampanya sonuçlarının önümüzdeki dönemde hazırlık komitesine ulaştırılacak.
KÜRTLERİ TANITMAK İÇİN BİR DİZİ ETKİNLİK DÜZENLENECEK
Kongrede, Kürtleri Latin Amerika ülkelerinde tanıtmak amacıyla bir dizi etkinlik yapılması da kararlaştırıldı. Kolombiya ve Kürdistan heyeti ile yapılan toplantılarda Ağustos ayından itibaren bir dizi konferans, Kürt filmlerinin gösterimi, kültürel etkinlkikler için hazırlıkların yapılması kararlaştırıldı.
Kongreye katılan heyetler de Kürt hareketini ve önderliğini tanımaktan, direkt ilişkilenmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yerelde de tanıta çalışmaları yapacaklarını belirtti.
Kongrenin sonuç bildirgesinde ise “Başta Kürt, Filistin ve Suriye halkları olmak üzere Ortadoğu’daki halkların anti-emperyalist ve ulusal kurtuluş mücadelelerini desteklemek, bulunduğumuz her alanda bu mücadelelerle dayanışmak için etkinlik düzenlenecek” biçiminde bir karar da alındı.
Bir sonraki kongrenin Küba’da yapılması da kararlaştırıldı. Komisyonların çalışmalarının sonucunda alınan kararların takibi için her 30 kişilik bir heyet belirlendi.
Kongre ardında bir bilgilendirme toplantısı da düzenlendi. Toplantıda MTS kurucusu ve önderi Joao Pedro Stedile, bu kongreye KCK’lilerin katılamamış olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ancak Latin Amerika-Kürdistan Dayanışma Komitesi’nin Kürt Halk Önderi, PKK, KCK ve sivil sosyal hareketler hakkında bilgilendirmeler yaptığını da vurgulayan Stedile, “Ve bundan böyle Kürdistanlı yoldaşlarımızla ortak etkinlikleri geliştirme kararı almamız çok önemli” dedi.
M. Ali Doğan ile birlikte toplantıya katılan Belçikalı filozof-sosyolog François Houtard ise, “Kürt Halk Önderi Abullah Öcalan’ın önderliğinde gelişen Kürdistan devrimci ulusal kurtuluş hareketi bugün özellikle Suriye ve Türkiye parçalarında olmak üzere, yürüttüğü mücadeleyle emperyalist oyunlara karşı var olan tek güçlü devrimci dinamiktir. Bu anlamda Latin Amerika devrimci hareketlerinin Kürtlerle buluşması ve bu buluşmayı süreklileştirmesi, deney ve tecrübe değişimi alanlarına kavuşması çok önemlidir” dedi. Houtard, KCK ve tüm Kürdistanlı oluşumların Latin Amerika ülkelerinde yürütecekleri çalışmalarda bir militan gibi çalışmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.