MÖP, 1915 soykırımında hayatını kaybedenleri andı

Mezopotamya Özgürlük Partisi (MÖP), Asuri/Süryani/Keldani, Ermeni ve Pontus halklarına yönelik katliamlarda hayatını kaybedenleri andı.

Yazılı bir açıklama yapan MÖP, “24 Nisan kuruluş tarihi vesilesiyle 1915 Seyfo/Soykırım şehitlerini Patrik Mar Şemun Binyamin, Aşur Yousef, İsa Zette Çelme, Gelle Hırmız, Hanne Sefer, Melke Haydo ve direnişçi kadınların şahsında” saygı ile andı.

Açıklamada, “1915 Seyfo/Soykırım sorumluları Osmanlı İmparatorluğu, İttihat Tarakki, yerelde işbirlikçi kesimleri ve Türk ırkçı, şövenist, faşist ve soykırımcı devleti kınıyor, lanetliyoruz” denildi.

1915 soykırımı üzerinden 104 yıl geçmesine rağmen, halkların bu tarihi acıyı unutmadığını ve her gün mücadele ettiğini kaydeden MÖP, “İttihat Terakki’nin faşist zihniyet geleneğini devam ettiren Türk devleti şu ana kadar bu sorunla yüzleşmeyi bırakalım bir kenara, hala yaptığı onursuzluğu inkar etmektedir” diye belirtti.

MÖP şunları ekledi: “Türk devleti haksız bir konumda olmasından dolayı, 1915 Seyfo/Soykırım ile, diğer sorunlarla yüzleşmekten kaçıyor, yalnız bu kaçış onun sonunu getirecektir.”

Türk devlet ve Türk ırkçlığının insanlık açısından tehlikeli olduğunu belirten MÖP, “Türk soykırımcı devlete çağrımız; doğrularla yüzleşmek erdemdir, yanlışlarda ısrar etmek onursuzluktur” diye noktaladı.