Mardin'de Kentsel Politikalar tartışıldı
Mardin'de Kentsel Politikalar tartışıldı
Mardin'de Kentsel Politikalar tartışıldı
BDP'nin organize ettiği Kentsel Politikalar Konferansında BDP'li belediyeler yerel yönetim deneyimlerini paylaştı. Alternatif politikalar masaya yatırıldı.
BDP tarafından düzenlenen ve Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) tarafından desteklenen Kentsel Politikalar Konferansı, Nusaybin Belediyesi Mitanni Kültür Merkezi Apê Musa Konferans Salonu'nda düzenlendi. Üç gün boyunca devam edecek konferansa BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Başkanı Yardımcısı ve Muş Milletvekilli Demir Çelik, BDP'li tüm il ve ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, şehir plancıları, sosyal hizmet uzmanları, bölgedeki TMMOB yöneticileri katıldı. Konferans öncesi Nusaybin Belediyesi tarafından 1970-1978 yılları arasında Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Harbol, Hasana ve İşe köylerinde yaşayan Asurî Keldanilerin yaşamlarını konu alan "Asurî Keldani Köyleri; Harbol, Hasana, İşe" isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Saygı duruşuyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan yaptı.
Yerel yönetimlerinden deneyimlerinin paylaşıldığı böylesi bir konferansın kadın kenti Nusaybin'de yapılmış olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını dile getiren Gökkan, "Bildiğiniz gibi Rojava Nusaybin'in komşusudur ve Nusaybin'in üç tarafı mayınlarla çevrilidir. 21. yüzyılda Rojava üzerinde bir ambargo uygulanmaktadır. Uygulanan bu ambargoyu kınıyoruz. Buradan hepinizin adına Rojava'nın özgürlüğü için bir selam gönderiyoruz" dedi. BDP Muş Milletvekilli Demir Çelik ise, 14 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen "KCK" operasyonuyla büyük mücadele ile elde edilen kazanımların itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını dile getirerek, bu politikanın Cumhuriyet tarihi boyunca yürütülen politikanın devamı olduğunu söyledi.
"Kent Politikaları, Yerelleşme Politikaları ve Kentsel Kimlik" başlıklı sunumu yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, Diyarbakır'ın ticaretinin çok büyük bir bölümünün Kürdistan Federal Bölgesi'yle olduğunu ifade ederek, ekonomik ve sosyal kalkınma için gerekli olan koordinasyon, iletişim ve işbirliğinin valilik ve belediye arasındaki merkezli yapı nedeniyle oluşmadığını söyledi. Yol, su, kanalizasyon ve yeşil alan gibi çalışmalarda çok önemli bir başarı elde ettiklerini, bu başarı ve kaliteyi kırdan kente göçü önlemek için köylere de yaptıklarını ifade eden Baydemir, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı ile uluslararası ödüllü sosyal bir belediyecilik modelini ortaya çıkardıklarını dile getirdi.
Konferansta, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, "Kültürel mirasın korunması ve değerlendirilmesi yönetimi" konusunda, GABB'den Aslan Özdemir ise "Kent sorunlarının kaynağı, kentleşme-kentlileşme sorunu" konusunda yaptığı sunumların ardından ilk oturum sona erdi.
İkinci oturumda ise, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Van Depremi sürecinden hareketle afe öncesi hazırlık, afet sırasında yapılacaklar ve sonrasındaki çalışmalar hakkında deneyimlerini aktardı. Kaya, kendilerinden, STK'lardan ve devlet kurumlarından kaynaklı ortaklaşamamanın afet sırasında maliyetinin çok büyük olduğunu söyledi. Afet sırasında illerde vali, ilçelerde kaymakamın sorumlu tutulduğunu ifade eden Kaya, her kurumun afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında yapabilecek çok şeyi olduğunu belirtti. Çadır kent veya konteynırların konulacağı yerler konusunda bile kentlerin hazırlıksız olduğunu ifade eden Kaya, gelen yardımların organize edilmesi, destek için gelenlerin kalacak yerinin sağlanması gibi sorunların bile önceden planlanması gerektiğini kaydetti.
BEKİR KAYA VAN DEPREMİNİ ANLATTI
Van depreminde toplumun çok değişik kesimlerinden dayanışma gördüklerini aktaran Kaya, hepsine teşekkür etti. Bir kentin bir depreme karşı direnç gösterebileceğini ancak arka arkaya meydana gelen depremin insanda yaşama isteği bile bırakmadığını anlatan Kaya, "Böylesi durumlarda paranın da işe yaramadığını insanlar görüyor" dedi. Van depreminde kentteki kamu çalışanlarını da olumsuz etkilediğine işaret eden Kaya, "Onların da afetzede olduğunu unutmamak gerekiyor. Bir tek sağlık çalışanlarında belirli aralıklarla rotasyonlar oldu. Bu da sağlık alanındaki çalışmaları olumlu etkiledi" diye konuştu. Bütün kurum ve kuruluşların afet öncesinde bütçe oluşturması gerektiğinin altını çizen Bekir Kaya, her aşamada koordinasyonun önemine işaret etti.
Konferansın üçüncü bölümünün moderatörlüğünü Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Yardımcısı Hafize ipek yaptı. Bu oturumda Batman Belediye Başkan Yardımcısı Hayrettin Caymaz, "Planlama ve İmar Uygulamaları ile Arsa ve Konut Üretimi" konusunda bir sunum yaptı. Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Necati Pirinçcioğlu ise "Kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, yerinden dönüşüm" başlıklı bir sunum yaptı.
ÖRNEK BİR PROJE: ÇAĞ ÇAĞ ISLAHI
Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan Çağ Çağ Deresi bağlamında kent içi derelerin vadilerin ıslahı ve çözüm önerileri konusunda bir sunum yaptı. Çağ Çağ Deresi'nin hem kentin yaşam kaynağı, hem de kentin orta yerinden geçtiği için tüm nefes kaynağı durumunda olduğunu ifade eden Gökkan, yaptıkları araştırmalarda derenin kentin lağım ve çöplerinin uzaklaştırılması, kent ısısının düşürülmesi, ekolojik koridorların ve sosyal donatı alanlarının oluşturulabilmesi için ıslah ihtiyacı duyduklarını söyledi. "Çağ Çağ Deresi sadece insanların değil diğer canlılarında yaşam alanıydı" diyen Gökkan, 2010 yılında halkın desteği ile çalışmalara başladıklarını belirtti. Halkın mağdur edilmeden çevresindeki binaların yıkıldığını anlatan Gökkan, yapılan düzenlemelerde ekolojik dengenin göz önünde bulundurulduğunu söyledi. Gökkan, ıslah projesinin alanında Türkiye'de birinci olduğunun da altını çizdi.
ARAÇ DEĞİL İNSAN TAŞINMALI
Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Temsilcisi Haknaz Sadak ise imar ve arsa uygulamaları konusunda sunum yaparken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı İbrahim Altun "Ulaşım Politikaları ve Alternatifler" konusunda bir sunum yaptı. Diyarbakır'da da Karayolları tarafından yapılan katlı kavşak uygulamaları ile ilgili bilimsel bir eleştiri getiren Altun, katlı kavşakların yayaları dikkate almadığını söyledi. Ankara'da 100'ün üzerinde katlı kavşak yapıldığını katlı kavşakların sadece noktasal çözüm getirdiğini dile getiren Altun, buralarda yaralamalı ve ölümlü kazalar meydana geldiğini basına yansıyan haber kupürleri ile anlattı.
Soru cevap bölümünde söz alan oda başkan ve temsilcileri, belediyelerin teknik eleman eksikliklerine dikkat çekti. Oda temsilcileri, son belediye yasası ile birlikte dört ilin ya büyükşehir belediyesi olduğunu ya da sorumluluk sınırının il sınırına kadar genişletildiğine dikkat çekerek, karşılaşılabilecek muhtemel problemlere karşı belediye yönetimlerinin teknik eleman ihtiyacını gidermeleri gerektiğini söyledi.
Konferans sonunda katılımcılar Çağ Çağ Deresi'nin uygulama alanına gitti. Konferans yarın devam edecek.