MNLA Avrupa temsilcisi: Tuareg halkı soykırım tehditi altında
MNLA Avrupa temsilcisi: Tuareg halkı soykırım tehditi altında
MNLA Avrupa temsilcisi: Tuareg halkı soykırım tehditi altında
Marsilya Mezopotamya Kültür Merkezi'nde dün akşam düzenlenen "Azawad Tuareg Toplumu'na nasıl bir gelecek?” adlı seminere katılan Tuareg örgütü MNLA Avrupa temsilcisi Mossa ag Assarid, Tuareg halkının soykırım tehlikesi altında olduğunu söyledi. Seminere yaşıyan en büyük Tuareg Şairi ve aydını Şair Hawad da katıldı.
Seminer, Berberi Derneği ZARİ, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Magrep Dayanışma Kolektifi tarafından organize edildi. İlk söz alan MNLA sözcüsü Mossa ag Assarid, Mali’nin Kuzeyindeki Azawad'ta süren savaş hakında bilgi verdi. Assarid, savaş yüzünden büyük bir insanlık dramının yaşandığını ve bölge halklarının en temel ihtiyaçlarını bile gideremediğini söyledi. Assarid, “bombalanacağız” korkusuyla yolların kullanılmadığını, pazarların kurulmadığını belirtti. Mali merkezi hükümetinin onyıllardır sürdürdüğü baskılardan dolayı savaş başlatıklarını da sözlerine ekledi.
Her türlü dialoga açık olduklarını söyleyen Ag Assarid, Mali merkezi hükümetinin dialog çağrılarına kayıtsız kaldığını da belirtti. Assarid, Fransız askerleri ile kuzeye yeniden dönen Mali ordusunun bütün açık tenli insanları, Tuareg ve terorist olarak niteleyerek ketlettiğini veya talan ettiğini söyledi. Tuareg ve açık tenli yerlilerin soykırım tehlikesi altında olduğunun altını çizen MNLA sözcüsü Mossa ag Assarid, uluslararası kamoyunu olası bir soykırıma karşı duyarlı olmaya çağırdı.
Seminerde söz alan dünyaca ünlü Tuareg şairi Hawad, Tuareglerin Orta Sahel'de yaşadığını ve nüfuslarının, hiçbir devletin resmi kayıtlarında yer almadığını söyledi. Hawad, “Varlıkları bile kabul edilmeyen Tuareg halkı üzerindeki soykırımın zamana yayılarak 1890'dan bu yana yürürlükte” dedi.
Hawad, Fransa’nın Tuareg topraklarında 15 nükleer deneme yaptığını ve Nijerya’ya bağlanan Tuareg topraklarında kanser vakalarının çok yüksek olduğunu söyledi. Tuareg yurdunun, Fransa tarafından birçok Afrika ülkesine bağlandığını dile getiren ünlü Şair, Tuareglerin Amazir ulusuna mensup olduğu ve Kürtler gibi özgürlük arayışından olan halklar ve Kuzey Afrika'da farklı devletler tarafından bölünmüş Berberi (Amazir) kardeşlerinin dışında başka güçlere güvenmemeleri gerektğiğ uyarısında bulundu.
Yirminci yüzyılda yaşanan Tuareg katliamlarını tek tek anlatan Hawad, katliamlar sonrasında yazılan şiirleri okudu. Tuareg savaşçılarının 1910 yılında, kılıç ve mızraklar ile mitralyözlere hücum ettiğini, savaşta önce ölmek, korkusuzca Fransız işgaline karşı savaştıklarını söyledi. Şair, mitralyözlerin Tuaregleri büyük bir kıyımdan geçirdiğini hatırlattı.
MNLA'nın işgalcilerinin hastalığını kapmaması için uyaran Hawad, onların getirdiği okullara, medeniyette güvenmemeleri, Tuaregleri Touareg yapan kültürel olguları ve hayal etme gücünü korumaları gerektiğini de vurguladı.
Seminerde söz alan Kürt dernek temsilcisi Serhad Elih ise, 40 milyon Kürdün Amazir (Berberi) halkıyla dayanışma içinde olduğu ve geliştirilicek fiziksel soykırıma kayıtsız kalmayacaklarını söyledi. Seminer soru cevap bölümünden sonra son buldu.
MNLA, Azawad bölgesinin önemli şehirlerinden Kidal'ın kontrolünü halla elinde bulunduruyor. 2012 yıllının ocak ayında Mali ordusuna karşı giriştikleri savaşta, kısa bir zaman içerisinde başarılı olmuş ve Azawad bölgesinin kontrolünü ele geçirmişti. Mali ordusuna karşı başarılı olan MNLA, El Kaide uzantıları ve radikal dinci grupların ilerlemesine mani olamamış ve ele geçirdikleri bölgeyi bırakmak zorunda kalmışlardı. Fransa'nın askeri müdahelesiyle, radikal dinci gruplar kent merkezlerini terk etti.
Mali basınında, Tuareglere karşı düzenli bir şekilde miliyetçi, ırkçi ve katliam çağrısı yapan yayınlar yapılıyor. Mali'de iktidarı elinde bulunduran Bambara halkı, Tuaregleri Mali’de yaşanan bütün sorunların sorumlusu olarak görüyor. Mali'de açık tenli kişiler düzenli bir şekilde ırkçı saldırılara uğruyor.
Berberi halkı, kandi deyişleriyle Amazir halkı Kuzey Afrika ve Sahel bölgesinde olmak üzere dokuz ülkede yaşıyor. Çoğunluğu Kuzey Afrika'da olmak üzere, hala Berberice konuşan 25 milyon kişinin olduğu belirtiliyor. Amazir halkı yaşadıkları bütün ülkelerde, temel haklarını elde etmek için mücadele ediyor. Mücadelenin en aktif olduğu yerlerden birisi de diaspora. Fransada 3,5 olmak üzere Avrupada 4,5 milyon Berberinin yaşadığı tahmin ediliyor.