Oluç: AKP-MHP’nin İstanbul’daki gasp çabası boşa çıktı

İstanbul’da elde edilen başarıyla sürecin bitmediğini belirterek, mücadeleye devam mesajı veren HDP Sözcüsü Oluç, AKP-MHP’nin gasp çabasının boşa çıktığını vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun 17 gün sonra mazbatasını almasını ANF’ye değerlendiren HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, geçersiz iddialarla İstanbul halkının iradesini gasp etmeye yeltenen AKP-MHP ittifakının başarılı olamadığını vurguladı. HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, İstanbul yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan Ekrem İmamoğlu’nun AKP’nin itirazları nedeniyle mazbatasını iki hafta sonra almasının bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

AKP-MHP iktidarının İstanbul seçmeninin iradesini gasp etme çabasının boşa çıktığını vurgulayan Oluç, bunun iyi bir başlangıç olduğunu kaydetti. Türkiye seçim tarihinde ilk defa 17 gün sonra bir mazbatanın verildiğine dikkat çeken Oluç, "Defalarca itiraz ettiler; oylar, sandıklar tekrar tekrar sayıldı. Saya saya seçimi alabileceklerini zannettiler ama esas hedefleri İstanbul seçmeninin iradesini gasp etmek ve seçim sonucunu değiştirmekti, başaramadılar" dedi.

‘OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ DA BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEZ’

İstanbul’un seçim sonuçlarına dair AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı olağanüstü itirazın da bir şey değiştirmeyeceğini belirten Oluç, 17 Nisan’da son noktanın koyulduğunu kaydetti. YSK’nin önceki seçimlerde verdiği kararları anımsatan Oluç, Büyükçekmece’de seçmen kaydırıldığı iddiasına atıfta bulunarak, "YSK’nin aldığı bu kararlara göre seçmen listeleri askıya çıktıktan sonraki süreçte itiraz edildiğinde bu itirazlar değerlendirilebilir. Ancak listeler askıya çıktıktan ve üstelik de seçimler gerçekleştirildikten sonra bu itirazlar yok hükmündedir” diye konuştu.

Oluç, bu yerel seçimlerde HDP olarak Şırnak gibi Kürt illerinde polis, asker ve özel harekatın seçmen olarak kaydırılmasına yönelik itirazlarda bulunduklarına ancak bu itirazların yüzde 94’ünün reddedildiğine işaret etti. AKP-MHP ittifakının İstanbul seçimleri için öne sürdüğü iddiaların yersiz olduğunu kaydeden Oluç, bu iddiaların tutmayacağını gören iktidarın bu kez algı operasyonu olarak FETÖ söylemini devreye soktuğunu ancak bunun tutmadığını vurguladı.

AKP’NİN RANT KAPISI KAPANDI

"O kadar ileri gittiler ki Kanun Hükmündeki Kararnamelerle hukuksuzca ihraç edilen emekçilere bile oy kullandırtmamak gerektiğine dönük açıklamalar yaptılar" diyen Oluç, usulsüzlük var diye YSK’ye itiraz eden iktidarın kendisinin bu seçimlerde hukuksuzluk ve usulsüzlük yaptığını vurguladı. İstanbul’da 25 yıl sonra belediyenin el değiştirmesini yeni bir dönemin işareti olarak yorumlayan Oluç, israf ve rant ekonomisi üzerine dönen bir yerel yönetim modelinin masaya yatırılacağını ve AKP’nin rant kapsının kapanacağını kaydetti.

Bu konuda Sayıştay raporlarının devreye girip her türlü usulsüzlüğün ve yolsuzlukların açığa çıkartılmasının büyük bir önem taşıdığını dile getiren Oluç, "İstanbul’un çok büyük bir bütçesi vardır ve yıllardır bu bütçeyi halka hizmet için değil, AKP’li şirketlere rant sağlama kapısı olarak kullanan zihniyetin sonuna gelinmiştir" diye konuştu.

HDP’NİN STRATEJİSİ BAŞARIYA ULAŞTI

HDP’nin Türkiye’nin batısında yürüttüğü AKP-MHP ittifakına kaybettirerek, toplumsal muhalefete kazandırma stratejisinin başarıya ulaştığını vurgulayan Oluç, HDP seçmenlerinin katkısıyla bu güzel sonucun elde edildiğini belirtti. Halkçı belediyecilik için HDP olarak gereken katkıyı yapacaklarını ifade eden Oluç, “Hem denetim açısından hem de İstanbul ilçelerinde yönetim olarak girdiğimiz belediyelerde halka hizmetin en doğru biçimde yapılması için mücadelemizi sürdüreceğiz, eleştirilerimizi ve önerilerimizi sunacağız" dedi.

Kürdistan’da halk tarafından seçilen belediye eşbaşkanlarının mazbatalarının KHK’ler öne sürülerek verilmemesini de değerlendiren Oluç, YSK’nin açıkça HDP’ye tuzak kurduğunu vurguladı. Oluç, YSK’nin yayınladığı hiçbir genelgede hakkında KHK olanlar aday olamaz diye bir madde bulunmamasına ve YSK’nin aday listesine itiraz etmemesine rağmen seçim sonrasında Diyarbakır Bağlar’da, Van’da üç ilçede, Kars Digor’un bir beldesinde, Erzurum Tekman’da böyle keyfi bir uygulamayla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.

BU SEFER YSK KAYYUM ATAMIŞ OLDU

YSK’nin kazanan adaylara mazbatalarını vermediği gibi, mazbatayı ikinci sıradaki AKP adaylarına vererek çifte hukuksuzluk yaptığına işaret eden Oluç, "Böyle bir durumda seçimleri yenilemesi gereken YSK hem bize tuzak kurdu, hem de halkın iradesini gasp etti” dedi. Seçilmemiş bir kişiye mazbata vermenin kayyum atamaktan farksız olmadığına işaret eden Oluç, daha önce İçişleri Bakanı tarafından atanan kayyumun bu sefer YSK tarafından atandığını vurguladı.

İktidarın planına uyumlu davranan YSK’nin tarafsızlığını tamamen kaybettiğini dile getiren Oluç, siyasi iktidarın Şırnak’ta olduğu gibi seçmen taşıyarak, sandıkları birleştirip taşıyarak, sandıklarda kolluk kuvvetlerini orantısız bir biçimde görevlendirerek kendi lehine sonuç almaya çalıştığını; bazı noktalarda ise KHK’leri öne sürerek halkın iradesini gasp etmeye yöneldiğini kaydetti.

İstanbul’da elde edilen başarıyla sürecin bitmediğini, yapılacak çok şey olduğuna işaret eden Oluç, “Bu bir yerel seçimdi ve başarı elde edildi ama merkezi iktidar açısından baktığımızda henüz yapılması gereken çok şey var. Ortada rahatlayacak herhangi bir durum yoktur” uyarısında bulundu.