Onaran: Hasta tutsak kadınlar zor durumda

İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, hasta tutsak kadınların ağır koşullar altında bulunduğuna dikkat çekti. 

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son verilerine göre cezaevlerinde toplam 357’si ağır olmak üzere bin 25 hasta tutsak bulunuyor. Hasta tutsaklardan 86'sı ise kadın. 

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, “Kadın hasta tutsakların diğer hasta tutsaklardan ayıran pek çok özel durumları söz konusu. Hapishanede eril ve aşağılayıcı bir dille yaklaşıldığını biliyoruz. Bu nedenle kadın tutsaklar daha çok zorlanıyor” dedi. 

'ONURLARI KIRILMAK İSTENİYOR'

Hastaneye gitmek isteyen hasta tutsak kadınların erkek jandarma ve gardiyanlar tarafından arandığını belirten Onaran, şöyle dedi: “Kadınlar regl olduğu dönemlerde hastalık durumuna gelen ağrı ve sancılarda hastane sevki gerçekleştirilmiyor. Regl döneminde ped gibi birçok ihtiyaç karşılanmıyor. Karşılandığı dönemde onuru kırmaya yönelik yaklaşımlar sergileniyor. OHAL sonrasında artan rastgele aramalarda özellikle kadınların özel eşyaları ortaya serilerek rencide edilmeye çalışılıyor."

İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na “Özellikle durumu ağır olan hasta tutsaklar bir an önce serbest bırakılmalıdır” diye seslendi.