'Paralı asker' fiyaskoyla sonuçlandı!

'Paralı asker' fiyaskoyla sonuçlandı!

Türk devletinin gerillaya karşı savaşta başvurdu yöntem olan paralı asker uygulaması fiyaskoyla sonuçlandı. Genelkurmay verilerine göre 62 bin 585 ‘Sözleşmeli er’ kadrosunda sadece 1305 kişi görev yapıyor.

Genelkurmay Başkanlığı, 22 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren “6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ve Yönetmeliği” kapsamında görev yapan paralı asker sayısını açıkladı.

Buna göre, 62 bin 585 sözleşmeli er kadrosunda 1305 kişi görev yaparken, 623 kişi eğitim kadrosunda gösteriliyor. Geri kalan kadro ise boş.

Gerillaya karşı savaşta kullanılmak üzere sınır bölgelerinde ve komando birliklerinde görevlendirilecek paralı askerlere ön sözleşme dışında fiziki ve sözlü mülakatı geçtikten sonra ikinci bir sözleşme daha imzalatılıyor. İmzalatılan sözleşmede, paralı askerlerin Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda gösterilen ücret ve mali haklar dışında herhangi bir ücret talep edemeyecekleri, ölümlerinin sadece ailelerine bildirileceği imza altına alınıyor. 

İlk sözleşmenin bir nüshası paralı askerliği kabul eden kişiye verilirken, ikinci sözleşme sadece tek kopya olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda kalıyor.