Rojava'da savaşa rağmen eğitim seferberliği

Rojava'da savaşa rağmen eğitim seferberliği

Efrin'de, Halep ve diğer kentlerden yaşanan göç nedeniyle öğrenci sayısı 40 binden 50 bine çıktı. Okullara savaş mağdurları yerleştirildiği için okullar bu yıl eğitime hazırlanamazken, güvenlik nedeniyle okullar genel olarak açılamadı. Ancak tüm olumsuzluklara ve savaş koşullarına rağmen, Rojava devriminin 15. ayında savaşın içinde eğitim seferberliği sürüyor. 7'den 70'e herkes Kürtçe okuma yazma öğreniyor. Devrimle birlikte oluşturulan okullarda, akademilerde, bir yandan öğretmenler yetiştiriliyor, bir yandan halka Latin alfabesiyle okuma yazma öğretiliyor.

Rojava'nın Efrin bölgesinde eğitim bu yıl geç zamanında başlayamadı. Savaş nedeniyle Halep'ten Efrin'e göç edenlerin bir kısmı okullara yerleştirilmişti. Eğitimin başlayabilmesi için savaş mağdurlarının uygun yerlere yerleştirilerek okulların boşaltılması ve binaların yeni eğitim dönemine hazırlanması gerekiyor. Ayrıca bu soruna ek olarak, yaşanan güvenlik kaygıları nedeniyle kent genelinde okullarda henüz eğitime başlanamadı.

ÖĞRENCİ SAYISI 10 BİN ARTTI

40 bin olan öğrenci sayısının, bu yıl savaş nedeniyle 50 bini bulması bekleniyor.

Kentte, toplam 360 okul bulunuyor. Her köyde ilkokul var. Ancak ortaokul ve lise için öğrenciler, taşımalı eğitimle merkezlere taşınıyor. Efrinli gençlerin, savaş nedeniyle üniversiteye gitme olanağı ise bulunmuyor.

Qamışlo'da bulunan tek üniversite 3 yıl önce rejim tarafından kapatıldı.

EĞİTİM SEFERBERLİĞİ

Rojava devriminin 15. ayında Efrin'de tam bir eğitim seferberliği yaşanıyor.

Esad döneminde askerlik şubesi olan bina, Kürt dili üzerine araştırmaların yapıldığı, derslerin verildiği, sözlüklerin ve çocuk kitaplarının hazırlandığı, dergilerin çıkartıldığı bir merkez haline getirildi.

Bu merkezde 7'den 70'e herkese Latin alfabesiyle okuma yazma öğretiliyor. Böylece tüm halk Kürtçe okuyup yazabilen hale getirilirken, Kürtçe öğretmenlerin ilk durağı da bu okul oluyor. Kursları tamamlayan öğretmen adayları, daha sonra Kürt Dil Akademisi'ne gidiyor. Burada eğitimini tamamlayan Kürt gençleri, resmi olarak Kürtçe öğretmeni oluyor.

Sosyal bilimler ders kitapları, gözden geçirilerek yeniden düzenlenmiş. Pozitif bilim ders kitapları da Kürtçeye çevrilmiş.

Yeni yazılan tarih kitabının da bu yıl okutulması planlanıyor.

ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Rojava'da devrimin eğitim sisteminin tam olarak yerleşebilmesi için zamana ihtiyaç olduğu anlaşılıyor.

Kentte Arapça ders veren öğretmen sayısı çok. Bölgede daha önce öğretmenlik yapanların yanı sıra, göç ile Arapça ders veren Kürt öğretmenler de geldi.

Eğitim sorumlusu, bir yıl içinde bütün öğretmenlere Kürtçe zorunluluğu getireceklerini, gelecek yıl okullarda müfredattan eğitime her şeyin Kürtçe olacağını söyledi, “Sanırım 3 yıl içinde eğitim sistemini tamamen oturtmuş olacağız” dedi.