Pariste 9 Ocak tarihinde PKK kurucularından Sakine Cansız ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemezle birlikte katledilen KNK Paris temsilcisi Fidan Doðanın (Rojbin) yarın doðum günü. Doðan, acı bir tesadüfle doðum tarihinde sonsuzluða uðurlanacak. Yaklaşık 20 yıl aradan sonra ana topraklarına kavuşacak.
PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris temsilcisi Fidan Doðan (Rojbin) ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemezin (Ronahi) suikastla katledilmelerinin üzerinden bir hafta geçti. Avrupada yaşayan Kürdistanlılar 3 Kürt kadın siyasetçiyi dün görkemli bir törenle Kürdistana uðurladılar. Şimdi gözler 3 kadını baðrına basacak Amed, Dersim, Maraş ve Mersinde.
Amed, yarın yani 17 Ocak tarihinde 3 fidanı karşılamaya hazırlanıyor. Bu tarihin Fidan Doðan için bir başka anlamı daha var. 17 Ocak Doðanın doðum günü.
Doðan, 31. yaş gününü Amedde yüzbinlerle karşılayacak. 18 Ocak Cuma günü de, yaklaşık 20 yıldır ayrı kaldıðı ana topraklarına kavuşacak.
PARÝSTE KADINLAR KATLÝAM YERÝNDE OLACAK
Yıllardır çalışma yürüttüðü Pariste kadınlar, doðum gününde katliam yerinde Rojbini anacak. Saat 14.00te Kürt Kültür Derneðinde bir araya gelecek olan kadınlar buradan katliamın yapıldıðı Kürt Enformasyon Bürosu önüne yürüyecekler. Büro önüne çiçekler bırakılarak Rojbin anılacak.
Fidan Doðan, 17 Ocak 1982 tarihinde Maraşın Elbistan Ýlçesine baðlı Hançıplak Köyünde doðdu. Avrupaya göç eden bir ailenin kızı olan Doðan, Fransada büyüdü. 1999 yılından itibaren aktif bir şekilde Avrupadaki devrimci çalışmalar içinde yer aldı. Gençlik ve kadın alanlarında çalışan Doðan, 2002 yılından bu yana Avrupadaki diplomasi faaliyetleri içindeydi. Kürdistan Ulusal Kongresi üyelerinden olan Doðan, kuruluşun Paris temsilciliðini yürütüyordu.
BABA DOÐAN: GÜLÜŞÜ EKSÝK OLMADI
Bizim kızımız insanlık saflarında mücadele etti diyen Baba Hasan Doðan, Rojbinin şöyle anlatıyor:
Rojbin ilkokulu köyümüzde bitirdi. Başarılı ve zeki bir öðrenciydi. Ancak matematik konusunda başarısı daha barizdi. Sonradan Fransızca öðrenmesine raðmen her zaman sınıf birincisiydi. Birinci ve ikinci sınıfı aynı yılda bitirerek üstün başarı göstermiş oldu. Üstelik aynı sınıfta kendilerinden büyük Fransız vatandaşı ikinci sınıf öðrencileri olmasına raðmen. 1999 yılında Kürt Halk Önderinin yakalanmasının ardından Kürt Özgürlük Mücadelesi saflarına katıldı. Çeşitli görevler üstlendi. Bu süreçte de çok düşkün olduðu ailesini hiç ihmal etmedi ve bu yönüyle hep onların desteðini kazandı. Çok cana yakın ve yardımsever bir insandı. En zor şartlarda bile gülmeyi başarırdı. Strasbourgda 52 gün süren açlık grevi sırasında yoldaşları gün ve gün erirken gözünün önünde o her zaman onlara moral veriyor ve onların gülmesini saðlıyordu. Kızımın mücadelesinin temeli olan fikirleri, bundan sonra ben dile getireceðim. Her zaman bu mücadeleyi sürdüreceðim."