Rus ve rejim Türk ordusunu vurdu: Onlarca ölü var!

Rusya ve Suriye rejiminin Perşembe günü İdlib’de Türk askerlerini vurdu, onlarca Türk askeri ve çete mensubu öldü.  Yerel kaynaklar en az 113 askerin öldüğünü bildiriyor.

Rus uçaklarının Türk ordusunu vurduğuna ilişkin Arap medyası, yerel kaynaklar ve sosyal ağlarda çok sayıda bilgi paylaşıldı. Türk devleti, ilkin sadece 9 ölünün olduğunu iddia etti, ancak saatler geçtikçe sayı yükseldi. Gece saatlerinden sonraki bir açıklamada 29 askerin ölümü açıklandı. 

ANF'nin bölgeden aldığı bilgilere göre en az 113 işgalci Türk askeri öldürülürken, onlarcası da yaralandı.  Ölü ve yaralıların bir kısmı Hatay Devlet Hastanesi'ne kaldırırken, bazılarının da Antep'teki hastanelere götürüldüğü öğrenildi. Yine Reyhanlı'da yollar trafiğe kapatıldı. 

Türk savaş uçaklarının İdlib hava sahasına girdiği de iddia edildi.  Perşembe akşamı çatışmaların yaşandığı andan itibaren yaşanan gelişmeler şöyle:

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Cebel Zaviye, Zakum ve Sehl El Gab alanlarında en az 34  Türk askerinin öldüğünü bildirdi. 

'100 CENAZE GETİRİLDİ' İDDİASI

Mezopotamya Ajansı’nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre Reyhanlı Devlet Hastanesi sivillere kapatıldı, sürekli kan anonsları yapılıyor. Aynı haberde yerel kaynaklar şu bilgileri verdi: “Hastaneye 100 asker cenazesinin getirildiği ve onlarca yaralının olduğu söyleniyor. Hatay Yeni Devlet Hastanesi'ne de 32 asker cenazesi ve onlarca yaralı asker getirildi. Halk hastaneler önünde toplanmış durumda. Bugün okullara erkek öğretmenler için seferberlik kağıtları gönderildi. Sınır hattında da yoğun bir askeri hareketlilik. Oğulpınar Sınır Hududu askeri yasak bölge ilan edilmiş durumda. Bazı sınır köylerinde boşaltılacağı söyleniyor. İskenderun Devlet Hastanesi yoğun bakımı yaralılar kapatıldı. Hatay'da tüm hastaneler yaralı askerler için kapatılacağı söyleniyor"

Henüz net bir bilanço elde edilemedi ancak sosyal medyaya düşen görüntü ve kayıtlar da ağır kayıplar olduğunu gösteriyor.

SES KAYITLARI: MORG CENAZE DOLU

Sosyal medyaya düşen ses kayıtlarında Reyhan devlet hastanesinde olduğunu iddia eden bir kişi, “Morg bölümünde 58 şehit tabutu saydık. Şu an hastaneye halen şehitler gelmeye devam ediyor” diyor.

Bir başka kişi, “Devrelerim, 25-30 kadar şehit gönderdik Kirpi'yle Hatay Devlet Hastanesine. Dahası da göçük altında var. Durum ciddi, bir o kadar da yaralı var” bilgisini paylaşıyor.

Sesi ağlamaklı olan diğer bir kişi, “Burası gerçekten çok kötü, şehit getiriyorlar. Araçların içi şehit dolu. Allah buradaki herkese yardım etsin” dediği duyuluyor.

AÇIKLAMA YOK, GÜVENLİK ZİRVESİ YAPILDI

Türk devleti yetkilileri Beştepe’de Güvenlik Zirvesi toplandı. Türk medyasına göre, zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki zirveye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, kuvvet komutanları ve MİT Başkanı Hakan Fidan katıldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonda görüştü.

VALİ: 29 ASKER ÖLDÜ

Güvenlik Zirvesi'nin yapıldığı sırada Hatay Valisi Rahmi Doğan, ilk açıklamayı yaptı ve sadece 9 Türk askerinin öldüğünü iddia etti. Vali ikinci bir açıklama yaparak sayının 22 olduğunu söylerken, gece yarısından sonra üçüncü açıklamada ölü sayısının 29'a çıktığını belirtti. Vali'ye göre 36 asker de yaralandı. 

RUSYA: TÜRKİYE SOÇİ ANLAŞMALARINI İHLAL ETTİ

Bu gelişmelerin yaşandığı sırada Rusya Savunma Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Savunma Bakanlığı, “Türk tarafı, Soçi anlaşmalarını ihlal ederek, İdlib çatışmasızlık alanında top atışları ile illegal silahlı grupları desteklemeye devam ediyor” dedi. Bakanlık Türkiye’nin dronlara da başvurduğunu belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca Salı günü bir Türk dronunun Suriye birliklerini vurmak için sınırı geçerken düşürüldüğünü de kaydetti

Taraflar, 2018’de Rusya’nın Soçi kentinde anlaşma sağlamışlardı. Anlaşma, İdlib bölgesinde gözlem noktalarını oluşturulmasını öngörüyordu. Ancak bu anlaşma son haftalarda pratikte bozuldu.

SOSYAL MEDYA KISITLAMA

23:30'dan itibaren Twitter akışının yavaşladığına ve durduğu belirtilirken, NetBlocks.org kurumunun verilerine göre Twitter erişimi Türkiye genelinde kısıtlandı. 

RTÜK BAŞKANINDAN SANSÜR TALİMATI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, basın kuruluşlarını uyararak, Türk devlet yetkililerinin verdiği rakamlar dışında bilgi vermemeleri talimatı verdi.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Gece saatlerinde Türk Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Büyükelçi Robert O'Brien ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin içeriğine ilişkin henüz açıklama yapılmadı. 

Türk İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Beştepe’deki Güvenlik Zirvesi'ne ilişkin yaptığı açıklamada, “misliyle karşılık verecekleri” tehdidinde bulundu.

WASHİNGTON: S-400'LERDEN VAZGEÇ 

ABD yönetimi, Suriye’de Rusya ile yaşanan çatışmalar ardından Türkiye’yi Rus hava savunma sistemi S-400’den vazgeçmeye çağırdı.