Kürt sanatçılardan ulusal birlik çağrısı

Avrupa’daki sanatçılar, Türk devletinin işgal saldırısı ve KDP’nin ortaklığına tepki göstererek, "KDP, Türk işgaline karşı tutum almalı, ulusal birlik için adım atmalıdır" dedi.

Almanya’nın Köln kentinde bir araya gelen sanatçı ve aydınlar, ortak bir açıklama yaparak Türk devletinin işgal saldırısına dahil olan KDP’yi uyardı. Kürt sanatçılar adına yapılan açıklamada, Kürt halkının büyük risklerle yüz yüze kaldığı tarihsel bir sürecin içinden geçtiğine vurgu yapılarak, "İşgalci Türk devleti Güney Kürdistan’da dünyanın gözü önünde üç ayı aşkın süredir insanlığa karşı suç işleyerek, gerillaya ve Kürt halkına karşı soykırım savaşı yürütmektedir. Faşist ve işgalci Türk devleti bazı Kürt çevrelerini özellikle de KDP’yi kendi amaçları için kullanma ve onu kardeş savaşına çekmek istemektedir" denildi.

'KDP GÜÇLERİNİ ÇEKMELİ'

Bu savaşla Kürt ulusal birliğinin hedef alındığına vurgu yapılan açıklamada, "KDP kendi özel kuvvetlerini kullanarak hem Türk devletinin işgalini meşrulaştırmak hem de gerilla mücadelesini engellemek istemektedir. Kürt sanatçıları olarak diyoruz ki, KDP gün geçmeden güçlerini gerilla alanlarından geri çekmeli, Türk devletinin işgali karşısındaki tutumunu açık etmeli ve ulusal birlik için adım atmalıdır" diye kaydedildi.

"Hiçbir Kürt parti ve gücü, bu halkın tarihsel düşmanının yanında durmamalı" denilen açıklamada, başta Başûr olmak üzere Kürdistan’nın tüm parçalarından aydın ve sanatçılara Türk devletine hizmet eden KDP’ye tepki gösterme çağrısı yapıldı. Açıklamada "Dönüşü olmayan bir noktaya varmadan evvel, Kürt’ün Kürt ile savaşmaya başlamasından evvel yüksek sesle HAYIR demeliyiz. Bu, tarihsel ve ahlaki bir sorumluluktur" denildi.

'KÜRTLER ARASI SAVAŞ TEHLİKESİ!'

Açıklamaya katılan Sanatçı Hozan Diyar, Kürtler arası savaşın bir kez daha gündeme gelmesinin “utanç” olduğunu belirterek, “Kürt halkı yine elleri yüreğinde, gözleri Kürdistan’ın dağlarında. Ne yazık ki bir kez daha Kürtler arasında bir savaş tehlikesinden söz ediyoruz" dedi. Düşmanımızı iyi tanıyalım, Erdoğan’ın Saddam’dan farkı yok. Yahudiler için Hitler ne ise Kürtler için de Erdoğan odur" diyen Hozan Diyar, "Eğer bu düşmanı tanımıyorsak, bu büyük bir ayıptır. Eğer tanıyor ve ortak oluyorsak, bu daha büyük bir ayıptır” diye konuştu.

'KÜRT SİYASETİ İZİN VERMEMELİ'

Sanatçı Şivan Perwer ise “Kürt siyaseti birakujiye (kardeş kavgası) izin vermemeli. Ne olursa olsun buna izin vermemeliyiz. 50 yıldır haykırıyorum. Sesimiz kısılmasın. Her dört parçanın kaderi de birdir. Bütün liderlerimiz söyledi, Kürdistan’ın hangi parçası tehlikeye girerse, diğer parçası da girer. Düşmanlarımız da bunu iyi biliyor. Türklerin yaptığı şey halkları birbirine düşürmektir. Kimse aldanmasın. Bugün kendini değil, Kürtlerin kaderini tayin etmeyi düşüneceksin. Biz Kürt halkının çocuklarıyız, peşmerge de gerilla da bu halkın çocuklarıdır" dedi. Mesut Barzani’ye seslenen Perwer, “Artık birlik ruhuna ihtiyaç var. Gün savaş günü değil. Kek Mesut, söz vermiştin. Peşmergenin, gerillanın, çocuklarımızın birbirinin eliyle ölmesine izin vermeyin” dedi.

ULUSAL BİRLİK ÇAĞRISI

Sanatçı Ganî Nar, "Bundan sonra Kürt sanatçıları olarak şiirlerimizi, şarkılarımızı Kürt ulusal birliği, barış ve Kürdistan özgürlüğü içinde söylemek istiyoruz" diyerek, şunları ekledi: "Bu savaşta hiçbir zaman kazanan bir taraf olmayacak, kaybeden sadece Kürt halkı olacak. Bu savaşta yaşamını yitiren birini kahraman diye veremeyiz. Kardeşin kardeşi öldürdüğü yerde kahramanlık olamaz."

'SÖZÜNÜZÜ UNUTMAYIN!'

Açıklamaya katılan diğer sanatçıların görüşleri ise şöyle:

Beser Şahin: "Biz Kürt sanatçılar olarak geçmişten bugüne kadar bu savaşların bitmesi için klamlarımızla mücadele verdik ve vereceğiz. Kürt halkı artık bilinçlidir ve bu savaş oyunlarına gelmeyecektir. Sayın Mesut Barzani, biz gelip Başûr’da görüşmeler yaptığımızda bize söz vermiştiniz, sözünü unutmayın.

Nebes Abdullah: Tüm Kürtler biliyor ki faşist de işgalci de Türk devletidir. Düşmanımız Kandil’de değil, düşmanımız Türk devletidir. Başûr’da Êzîdxan’da, Kerkük’te her dört parça Kürdistan’da Kürtler birlik olmalı. Düşmanı sevindirmemeli.

Kakşar Oremar: Hiçbir güç halkın önüne geçemez. Nerede bir kazanımımız varsa Kürt düşmanı Erdoğan oraya saldırıyor. Düşmanımız ne zamana kadar sırtımıza binecek? Gerilla ve Peşmerge bu halkın çocuklarıdır.

Peywan Arjîn: Türk devleti ne zaman sıkıntıya düşerse varlığını Kürt karşıtlığı üzerinden sürdürüyor. Özellikle Başûr güçlerine sesleniyorum: Benim yokluğum senin yokluğun, senin yokluğun benim yokluğumdur. Bunu kardeş kavgası olarak adlandırmıyorum. Bu kendini yok etmedir! Sayın Barzani’ye sesleniyorum; TV önünde söz verdiniz ve tüm Kürtler o sözden mutlu oldu. Lütfen o sözün gereğini yapın.

Açıklamaya katılan isimler şöyle:

"Ozan Seyîdxan, Ganî Nar, Ozan Cömerd , Cewad Mervanî, Hozan Şemdin, Peywan Arjîn, Hekim Sefkan, Deniz Deman, Tülay Şahmaran, Zozan Zudem, Binevş Roj, Ersin Çelik, Mustafa Şahin, Beser Şahin, Bülent Turan, Sosin, Kakşar Oremar, Serhat Med, Memo Gül, Ali İkizer, Nelbest Abdullah, Amele, Şirin, Pêrî, Ali Zülfikar."