Serxwebûn’un 471’inci sayısı okuyucularıyla buluştu

Aylık yayın yapan Serxwebûn gazetesi 471. sayısıyla okurlarıyla buluştu. Gazete Mart ayında “8 Mart direnişi Newroz'da zirveleşerek Önderlik ile buluştu” manşeti ile çıktı.

Siyasal süreci ilk sayfalarına taşıyan Serxwebûn gazetesi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit politikasına karşın halkın Newroz meydanlarını doldurarak cevap verdiği tespitini yapıyor. HDP'ye yönelik kapatma davasından Türkiye'nin ABD-Rusya denge politikasındaki yerine, Garê zaferiyle “Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesinde psikolojik üstünlüğün ele geçirildiğine yer veriliyor.

KJK Koordinasyonu Üyesi Pîroz Nuda'nın 8 Mart direnişini değerlendiren yazısında ise kadınların 2021 yılı itibariyle direnecek, mücadele edecek nedenlerinin çok fazla ve ortak olduğu belirtildi. Kadınları 8 Mart'ta direnişe götüren nedenleri değerlendiren Pîroz Nuda, “8 Mart, kadınların özgür yaşamdaki ısrarı ve kararlılığının ifadesi oldu” değerlendirmesinde bulunuyor.

Garê savaşında Kürdistan özgürlük gerillasının ulaştığı 'modern gerilla savaş' tarzını değerlendiren Cihan Eren, Garê Zaferi'nin, Kürtlerin özsavunma çizgisinde savaşma olanağını arttırdığını belirtti.

Nedim Seven'in kaleme aldığı, “Kürdistan’da kahramanlık ve Egîdleşen, Mazlumlaşan halk gerçeği” başlıklı yazıda ise Kürdistan'da kahramanlık gerçekliği ele alınıyor. Nedim Seven, “PKK tarihinin neredeyse her anı, her sürecine devrimci, yurtsever kahramanların Apocu duruşu damgasını vurmuştur” diyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çözümlemelerinden derlenmiş 'Sosyal Devrim ve Yeni Yaşam' adlı kitaptan paylaşılan yazı ise 'Kadını kazanmak yaşamı kazanmaktır' başlıklı. Kürt kadını ve erkeğinin tahlil edildiği yazıda, cinsler arası uçurumun ancak sosyalist bir bakış açısıyla çözülebileceği belirtiliyor.

“Moderniteler savaşında güçlenen Demokratik Modernite ve kapitalist moderniteyi kurtarma çabaları” başlıklı yazısında Xebat Andok, korona ile birlikte ulus devletler ve uluslararası sermaye güçlerinin çatıştığını ve şimdi yapısal olan bu krizden çıkma çabalarını irdeliyor. Yaşanan teknolojik gelişmeler ile yeni dünyanın inşasına gidilmeye çalışıldığını kaydeden Andok, ‘Tek dünya hükümeti’nin işlem ve kayıt ağı oluşturulduğunu yazıyor.

PAJK Koordinasyon Üyesi Hêlîn Ümit ise yazısında, HBDH'nin 5 yıllık çalışmalarının sonuçlarını değerlendiriyor. Ümit, “HBDH, Türkiye gibi küresel kapitalist sistemin çok özel tahkim ettiği bir kale olan ülkemizde, halklarımıza dayatılan bu parçalanmaya ve karşıtlaşmaya karşı ortak yaşamın ancak birlikte, ortak mücadele ile geliştirileceği onurlu bir yol açmıştır” tespitini yapıyor.

Serxwebûn gazetesinin Mart sayısında ayrıca Egîd-Mahsum Korkmaz'ın, 15 Ağustos Atılımı’na giden günleri, Eruh baskınını, baskın sonrasını, 1984-85 kışı dönemini, Newroz ve bahar atılımını kaleme aldığı yazısını okuyucularıyla paylaşıyor.

PKK'nin kurucu üyelerinden olan ve Paris'te katledilen Sakine Cansız'ın (Sara) 1989 yılının 8 Mart’ında Amasya zindanında, dünya ve Kürdistan kadınlarına seslendiği mektubuna da ayrıca yer veriliyor. Bir manifesto niteliğinde olan mektupta, sınıf kavgasından ulusal direnişe, gündelik yaşamdan tarihsel boyutlara kadar her konuda Cansız, kadınlara çağrıda bulunarak, “Mücadelenin her anı 8 Mart olsun” diyor.

Serxwebûn gazetesi son sayfasında ise Kahramanlık Haftası'nın anısına Özgürlük Hareketi'nin kurucu üyelerinden Mazlum Doğan'ın kaleme aldığı şiiri ve Mazlum Doğan anısına hazırlanmış Newroz afişini paylaşıyor.