SES: Sağlıkta reform değil soygun yaratılıyor

SES: Sağlıkta reform değil soygun yaratılıyor

SES, üniversite hastanelerine “ilave ücret” getiren AKP’nin sağlıkta reform değil, soygun yarattığını söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), üniversite hastanelerinde “tam gün” uygulamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından AKP hükümetinin yeni bir düzenleme yoluna gittiği belirtilen açıklamada, her adımda katkı-katılım payı ve ilave ücret yetmezmiş gibi üniversite hastanelerinde hem muayene, hem de yapılacak girişimler için asgari ücretin iki katına kadar “ilave ücret” getirdiğine dikkat çekildi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı için her uygulama aşamasında sağlık hizmetinin piyasalaştırılması, ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesi ile sağlık hizmetine ulaşmanın önüne her kademede “parasal” engeller getirildiği hatırlatılan açıklamada, “Bugüne kadar, randevudan muayeneye, tetkikten yatarak tedaviye kadar 14 kademede katkı-katılım payı ve ilave ücret alınarak “parası olanın parası kadar” sağlık hizmetine ulaşabileceği bir sistem yerleştirildi. Özel hastane ve vakıf üniversiteleri için ayrıca ilave ücretler getirilerek bütçeden sermayeye aktarılan kaynak dışında iki katına varan ilave ücret uygulaması başlatıldı. Şimdi de Üniversite Öğretim Üyelerine muayene ve tedavi olabilme olanağını sağlama adına muayenelerde 45-68 TL, tetkik ve tedavi amaçlı girişimsel işlemlere de asgari ücretin iki katını (bin 806 TL) geçmemek üzere işlemin yüzde 50’si kadar ilave ücretin hastalardan alınması yoluna gidiliyor” dendi.

‘REFORM DEĞİL SOYGUN’

Uygulamanın sağlıkta reform-devrim değil, sağlıkta soygun olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Ülkenin sağlık sistemini bütçeden yeterli pay ayırmayarak, hem teknolojik hem personel yatırımı yapmayarak çökerten anlayış, “devrim gibi bir uygulama” diye getirdiği, adına Sağlıkta Dönüşüm Programı dediği sistemle sağlığı “paralı” hale getirdi. Sağlık Hizmetine ulaşmak için vergi ödemek yetmiyor, GSS primi ödemek ve borçlu olmamak da gerekiyor. Randevu için para, muayene ve tetkik için katılım payı, ilaç için katkı- katılım payı, yatarak tedavi için otelcilik ilave ücreti, özellikli ameliyatlar için üç katına varan ilave ücret, özel ve vakıf hastaneleri  için iki katına varan ilave ücret. Şimdi de Üniversite Hastanelerinde muayene ve tedaviye asgari ücretin iki katına varan ilave ücret.”

“Sağlık haktır, sağlık hizmeti de devletin yurttaşına eşit ücretsiz vermek zorunda olduğu bir ödevdir ve bu böyle algılanmalıdır. Oysa AKP, sağlığı alınıp-satılan bir hizmet olarak görmektedir” diyen SES açıklamanın sonunda şu çağrıda bulundu:

“Sağlığın ve tüm kamu hizmetlerinin bu şekilde ticarileştirilmesini kabul etmiyoruz, sermayeden yana olan bu sistemin yerine halktan yana bir sistem getirene kadar mücadeleye kararlıyız. Halkı da paralı ve parası kadar sağlık hizmetine mahkum eden bu sisteme karşı bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”