SPD kongresine ‘Rojava ile dayanışma’ önergesi

Almanya’da hükümet ortağı olan SPD’nin 9 Mayıs’ta yapılacak kongresinde “Rojava ile dayanışma” adıyla bir önerge verildi. SPD’nin Berlin Eyaleti Teşkilatı tarafından verilen önergede Kürtlere yönelik kriminalizisyon siyasetinin son bulması talep edildi.

Almanya’da Angela Merkel’in başbakanlığında Hıristiyan demokratlar ile federal hükümeti oluşturan Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) 9 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gidiyor. 26 Eylül’de yapılacak federal seçimler için seçim programının hazırlanacağı kongre için partinin Berlin Eyaleti Teşkilatı “Rojava ile dayanışma” başlığıyla bir önerge verdi.

ANF’nin ulaştığı iki sayfalık önergede özellikle Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgaline dikkat çekilerek SPD genel merkezi ile Merkel hükümetinde yer alan sosyal demokrat politikacıların harekete geçmesi talep edildi. Önergede Rojava Kürdistan’ında oluşturan ve zamanla Suriye’nin kuzey ile doğu bölgelerine yayılan öz yönetimlerin önemi ayrıntılı olarak anlatıldı.

‘TÜRKİYE VE ORTADOĞU SİYASETİ DEĞİŞMELİ’

Türk devletinin işgalinin sadece uluslararası hukuku çiğnemediği aynı zamanda bölgede birçok insan hakları ihlaline yol açtığına vurgu yapılan önergede federal hükümetin Türkiye siyasetine de ciddi eleştiriler yöneltildi. Başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın Ortadoğu politikasının köklü olarak değiştirilmesi gerektiği belirtilen önergede 20 maddeden oluşan başlıca talepler şunlar:

SİLAH AMBARGOSU: Onayı verilmiş anlaşmaların iptali dahil Türkiye’ye bütün silah satışlarının durdurulması.

İŞGAL SONA ERMELİ: Almanya NATO ve BM anlaşmalarını dayanak göstererek Türk askerlerinin Suriye’nin kuzeyindeki varlığına son verilmesi için harekete geçmeli. Özellikle Rojava’nın Türk devletine yönelik hiçbir tehdidinin olmadığı vurgulanmalı.

ERDOĞAN’A PARA AKIŞI DURMALI: Türkiye ile ekonomik işbirliği sınırlandırılmalı, Hermes kredi güvenceleri dahil her türlü finans desteğine son verilmeli. Mülteciler için Türkiye’ye yapılan mali destekler şeffaf yapılmalı. Türkiye’nin bu yardımları kendi çıkarları için kullanılması engellenmeli.

BARIŞ İÇİN ÇABA HARCANMALI: BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Fransa ve İngiltere’nin işbirliğinde Almanya Suriye’de barışın sağlanması için çaba harcamalı. Bunun için BM’nin harekete geçmesi sağlanmalı.

DAİŞLİ’LERİN YARGILANMASI: DAİŞ’li suçluların yargılanacağı uluslararası bir mahkemenin kurulmasına destek verilmeli.

ÖZERK YÖNETİM İLE DİYALOG: Yerlerini terk etmek zorunda kalıp Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere sığınan mültecilere insani yardım programları hazırlanmalı. Bölgeye yapılacak destek ve yardımlar için Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile diyalog kurulmalı.

CHP’YE BASKI: SPD’nin kardeş partisi olan CHP’den Suriye’nin kuzeyindeki Özerk Yönetimine yönelik Türk saldırılarının son bulması için harekete geçmesi talep edilmeli.

ALMANYA’DAKİ KÜRTLER: Almanya’da Kürt özgürlük hareketinin organizasyonlarına yönelik yürütülen kriminilazisyon siyaseti sona erdirilmeli.