SYKP'nn 3'üncü kongresi yapıldı  

SYKP'nn 3'üncü kongresinde konuşan Eş Genel Başkan Ahmet Kaya, "Güncel görev faşizmi bertaraf etmek” dedi. Kongrede, AKP'ye boyun eğilmediğine dikkat çekilerek, dayanışma ve mücadele mesajları verildi.

Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi’nin (SYKP) 3’üncü Olağan Kongresi, Ankara'da Akar International Otel’de yapılıyor. Kongreye şunlar katıldı: Lübnan Kurtuluş Partisi Dışilişkiler Komisyon üyesi Ahmet Dagher, Tunus Halk Cephesi Dışilişkiler Sorumlusu Walid Abbasi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Merkez Üyesi Abu Ali Hasan, Ermen Sosyal Demokrat Hınçak Partisi Dışilişkileri Sorumlusu İskandar Keuchkarian, HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Genel Başkan Yardımcısı Kubilay Günay, HDP’li vekiller Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm, Oya Ersoy ve Tülay Hatimoğulları, ESP, Yeşil Sol Parti temsilcileri ile DİSK, KESK üye ve temsilcilerinin bulunduğu çok sayıda kişi.

Açılış konuşmasını SKYP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya yaptı. Kaya, "Kongremizi Saray, AKP-MHP, taraf sermaye ve derin devlet ittifakının; toplumun örgütlü güçlerine, sosyalistlerine, kadınlara saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde yaptık. Siyasi koşullara baktığımıza kongremizi olağanüstü şartlarda yaptık” dedi.

'KRİZ KAÇINILMAZ'

Kaya, ekonomik krize değinerek, "Artık deniz kurudu. Saray hangi komplo teorisini ortaya koyarsa koyusun, faiz oranlarını yükseltmeyi denesin, ekonomik kriz kapıdadır ve kaçınılmazdır" diye belirtti.

'FAŞİZM KADERİMİZ DEĞİL'

Türkiye’nin Suriye politikalarına da değinen Kaya, “Ülkemizi yeni mülteci, cihatçı akınıyla karşı karşıya kalması kaçınılmazdır. Maşa olarak kullanılmanın bedelini Türkiye halkları ödeyecektir. Kürt özgürlük hareketini hedef tahtasına oturtmuştur. Kadın özgürlük mücadelesine, sosyalistlere, gençlik hareketlerine saldırıların arttırmaktadır. Faşizmin inşasına hız verilmiştir. Faşizm hala kaderimiz değildir ve mücadele olanaklarımız vardır. Kürt özgürlük hareketi ezilmemiş, ciddi bir direniş odağı olarak mücadele ediyor. Sosyalistler her alanda direniş duruşlarını sürdürmektedirler. Başta Aleviler olmak üzere seküler anlayışta olanların itiraz duruşları, işçi direnişleri, kadın özgürlük hareketi eylemli direnişi sürmektedir. Yer yer ekoloji mücadelesi sürmektedir” şeklinde konuştu.

'TESLİM ALMAYI BAŞARAMADILAR'

HDP Adana Milletvekili, eski SKYP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da, demokrasinin ayaklar altında olduğunu söyleyerek, "Faşizmin kurumsallaşmasının en önemli göstergelerinden biri olan kitlelerin ruhunu teslim almayı henüz başarabilmiş değiller" diyerek, mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

LÜBNAN KURTULUŞ PARTİSİ: KÜRTLERİN YANINDAYIZ

Lübnan Kurtuluş Partisi Dışilişkiler Komisyon Üyesi Ahmet Dagher ise "Özellikle Kürt kardeşlerimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Kürt halkının kendi haklarını ve kaderlerini tayin etme haklarını ve meşru mücadelelerini desteklediğimizi buradan ilan ediyoruz. Özellikle HDP ile yan yana duruşunuzu ve elde ettiğiniz değerleri selamlıyoruz. Öncü bir deneyim olarak görüyoruz. Suriye’de her türlü müdahaleye karşı durmak, Suriye halkının kendi sorunlarını kendisi çözmek için destek sunuyoruz" diye belirtti.

Lübnan Halkın Demokrat Partisi MYK ve Dışilişkiler Sorumlusu Sanaa Debbağ de, "Kadın ve erkeğin kurtuluşunun ancak ve ancak tüm toplumun sömürüden ve baskıdan kurtulması ile mümkün olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Tunus Halk Cephesi Dışilişkiler Sorumlusu Walid Abbasi, Müslüman Kardeşlere karşı halk cephesi içinde mücadele ettiklerini söyleyerek, “Ortak mücadele şarttır. Tarih ve coğrafya bunu zorunlu kılmaktadır” dedi.

İSRAİL'İ BOYKOT ÇAĞRISI

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Merkez Üyesi Abu Ali Hasan da, şöyle konuştu: “Devrimciler olarak sizlerle yurtsever ve enternasyonal bir mücadele yolunda buluşuyoruz" diyerek, mücadelelerinden söz ett, İsrail'in siyasi olarak boykot edilmesini istedi.