Temelli: Kayyumları süpürüp atacağız

İzmir Karabağlar’daki halk buluşmasında konuşan Temelli, "Oyumuz neredeyse gidip oyumuzu kullanacağız. Oyunu kullanmaya gidenler unutmasınlar ki süpürgelerini alsınlar yanına. Oradaki kayyumları süpürüp atacağız " dedi.

HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında İzmir'in Karabağlar ilçesinde halk buluşmasına katıldı. Karabağlar Cennet Çeşme'deki meydanda gerçekleştirilen halk buluşmasına, HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP milletvekilleri, HDP'nin belediye meclis üyeleri ile yüzlerce kişi katıldı. Buluşmada 128 gündür İmralı tecridine karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Leyla Güven'in fotoğrafları taşındı. "Leyla Güven onurumuzdur", "Bijî berxwedana zindanan", "Bijî Serok Apo" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarının eksik olmadığı alanda HDP bayrakları taşındı. HDP'nin seçim otobüsünden çalışan seçim müzikleri eşliğinde çekilen halayların başını kadınlar aldı.

"HDP ya me ye" lolipoplarının taşındığı buluşmada ilk olarak konuşan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, 21 Mart günü Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamasına katılım çağrısında bulunarak, "Leyla Güvenlerin sesini Gündoğdu Meydanı'nda yükseltelim" dedi.

KOÇYİĞİT: 1 KASIM’DAKİ SENARYO ŞİMDİ DE DEVREDE

Ardından HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu. Koçyiğit, konuşmasına İmralı tecridine karşı bedenlerini açlığa yatıran siyasetçi ve tutukluları selamlayarak başladı. Açlık grevlerine girenlerin herkesin özgür bir ülkede yaşamak için bedenlerini açlığa yatırdığını dile getiren Koçyiğit, "Avukat ve ailelerinin, kapısına kilit vurulan İmralı'ya gitmesini istiyorlar. Yasanın uygulanmasını, hukukun gereğinin yerine getirilmesini istiyorlar. Bu demokratik taleplere karşı iktidar kulağını kapamış durumda. Leyla Güven'in sesini dünyanın dört bir yandan duydular ama Ankara'dakiler duymadı. Bizler adaleti gökte aramayacağız, adaleti yerinde arayacağız. Ne olursa olsun o tecridi kırmaya yeminliyiz" dedi.

Türkiye'de Kürt sorununun çözülmesi durumda iktidarların kendilerini insanların acıları üzerinden yaşatamayacağını kaydeden Koçyiğit, "1 Kasım'daki senaryo şimdi yine devrede. Her yerde halkımızı, partimizi hedef haline getiriyorlar, hedef gösteriyorlar, aşağılıyor. Eş genel başkanlarımızı, Selahattin Demirtaş'ı, Figen Yüksekdağ'ı 'bunlar terörist' diye hedef gösteriyor. Onlar bizim onurumuzdur, mücadele arkadaşlarımızdır. Az kaldı. 31 Mart günü sandığa gideceğiz. Nasıl ki onlar 7/24 HDP ve Kürt kabusu görüyorlarsa 31 Mart günü de görecekler ve kazanacağız" dedi.

Kayyum atanan belediyeleri geri alacaklarını ve Muş, Bingöl, Kars gibi kentlerde de belediyeleri kazanacaklarını belirten Koçyiğit, "Halkımız kayyumun biletini kestiğini söylüyor. 31 Mart günü bu kayyumları Ankara'ya göndereceğiz. 31 Mart günü bize hakaret edenlere, bizi gözaltına alıp tutuklayanlara kaybettirmektir hedef" dedi. Halepçe katliamının yıldönümü olduğunu hatırlatan Koçyiğit, "Saddam da gitti Kürtleri katletti. Onlar da Kürtleri kabul etmiyordu. 'Kürdistan yok, Kürt yok' diyorlardı. Bugün bu ülkeyi yönetenler ile Halepçe katliamını yapanların zihniyeti aynı" diye konuştu. "31 Mart'ta Kürdistan'ın neresi olduğunu inşallah renklere boyayarak göstereceğiz" diyerek konuşmasına devam eden Koçyiğit, halkların birlikteliği için mücadele ettiklerini dile getirdi.

TEMELLİ: LEYLA GÜVEN MÜCADELENİN EN ÖNÜNDE KOŞUYOR

HDP EşBaşkanı Sezai Temelli de yaptığı konuşmada, tüm Türkiye'de alanlarda olduklarını dile getirerek, "Onlar her gün, her sabah HDP'ye saldırdıkça, bize hakaret ettikçe biz çoğalıyoruz, güçleniyoruz ve iktidara yürüyoruz" dedi. Yeni Zelanda'daki cami saldırısına tepki gösteren Temelli, "İbadetini yaptıkları sırada 49 kişiyi öldüren caniye lanet olsun. Lanet olsun ırkçılığa, faşizme. Nerede zulüm varsa, nerede şiddet varsa onların karşısında dikileceğiz" dedi. Türkiye'de de ırkçılığın olduğunu dile getiren Temelli, "Bizim ülkede de toplumu dili, kültürü ile ayrıştıranlar var. Biz diyoruz ki kimliğimizle, inançlarımızla bir aradayız. İnsanları kimlikleri ve inançları üzerinden karşı karşıya getiriyorlar. Biz buna dur diyeceğiz. Faşizme geçit yok" dedi. Adalet ve hukukun herkes için olduğunu belirten Temelli, "BBu ülkede hukukun üstünlüğü için mücadele edeceğiz. Dün olduğu gibi ne diz çökeceğiz ne de geri adım atacağız" diye kaydetti.

31 Mart'a giderken mücadelenin en önünde Leyla Güven'in koştuğunu dile getiren Temelli, "Tam 128 gündür hukuk, adalet, demokrasi istiyor. Dünyanın her yerinde yüzlerce arkadaşımız açlık grevleri ile bu iktidara sesleniyor; 'hukukun gereği neyse onu yapın' diyor. Sayın Öcalan'ın avukatları ve ailesi ile görüşmesini istiyorlar. Bu talebi yok saymak ülkeyi tecride mahkum etmektir. Bunun için tecride hayır diyoruz" ifadesinde bulundu. Adaletsizlik ve hukuksuzluktan beslenenlerin hem Türkiye'nin huzurunu, hem Suriye'nin huzurunu, hem de Avrupa'nın huzurunu bozduğunu kaydederek, "Biz hukuka geri dönülmesini istiyoruz. Biz bunu iktidara değil, halklara söylüyoruz" diye konuştu.

AKP'nin kötü diplomasi yürüttüğünü dile getirerek, "Türkiye AB ilişkileri bitmek üzere. Onlar iktidara AB vaadi ile geldiler. Ama onlar insan haklarını, hukuku yok saydılar. 17 yılın sonunda ülkeyi çökerttiler. Ülke sorunlar yumağına çakılıp kaldı. Bundan kurtulmanın yolu barıştan geçer, demokrasiden geçer. Biz bunu dedikçe HDP'yi hedef gösteriyor, Kürtleri ülkeden kovuyor. Sen kimi nerden kovuyorsun. Hiçbir yere gitmiyoruz, 31 Mart günü sandıklara gidiyoruz" diye konuştu.

"17 yıldır ülkeyi yönetmişler ülkenin beka sorunu oluşmuş. O zaman yönetememişsin ülkeyi" diyerek konuşmasına devam eden Temelli, "İnsanlar geçinemiyorlar. İnsanlar her gün sofralarından bir dilim ekmeği daha yitiriyor. Esnaf perişan. Bu sorunları görmeyenlerin halkın ekmeğinde gözü var. Karabağlar'da yaşananlar ortada. Belediye başkanlarından biri 'İzmir'i tanınmaz hale getireceğiz' diyor. Tüm kentleri yıktılar. İstanbul'u getirdikleri yer ortada. Yol yapacağız diye binlerce ağaç kestiler. İstanbul'da hava alacak yer yok. Kesinlikle 'İzmir'i tanınmaz hale getireceğim' dediğine kanmayın. Kentlerimizi biz yöneteceğiz. O yüzden kentimize sahip çıkacağız, irademize sahip çıkacağız" dedi.

Türkiye'nin birçok sorunu olduğunu belirten Temelli, "Bu sizi umutsuzluğa kaptırmasın. Bu ülkede enkaz var ve bu enkazı kaldıracağız. İlk olarak kayyumları süpürüp atacağız. Türkiye'yi bu utançtan kurtaracağız. Oyumuz neredeyse gidip oyumuzu kullanacağız. Oyunu kullanmaya gidenler unutmasınlar ki süpürgelerini alsınlar yanına. Oradaki kayyumları süpürüp atacağız. Öyle bir süpüreceğiz ki kırıntıları kalmayacak. Halkın hesabını gasp edenlerden hesabını mutlaka soracağız" diye konuştu.

AKP-MHP ittifakının "Türkiye'nin beka sorunu" söylemlerini hatırlatan Temelli, "Beka dedikleri kendi şirketleri. Bu kazançları elden gideceğini bildikleri için beka sorunu var diyorlar" dedi. İzmir'de yapımı devam eden şehir hastanesini hatırlatan Temelli, "Şehir hastanesi yapıyorlar. Şehir dışında yapıyorlar. Oraya gitmeye kalksan yolda başına bir şey gelecek, durumu ağır olsa yolda yaşamını yitirecek. Şehir dışında şehir hastanesi yapacağına her mahalleye sağlık ocağı yap. Bu hastanelere hasta garantisi veriyor. Halka reva gördüğü bu. Hasta olacaksın ki müteahhit kazansın. Hasta olmadığın zaman bütçeden açığı kapacaklar" dedi.

HDP'nin hakikatin sesi olduğunu vurgulayan Temelli, "Hakikatin sesini kısamazlar. İstedikleri kadar saldırsınlar, HDP'nin sesi hakikatin sesidir. Afişlerimizi topluyorlar. Afişte yazan şeyi anlamaktan acizler. Orada Zazaca yazıyor, onlar gitmiş Mao'nun propagandası yapıldığını söylüyorlar. Bunu Çince'ye çevirsen Çin'in en popüler fıkrası olur. Reklam filmi yapıyoruz 'televizyonlar yayınlayamıyoruz' diyorlar. Reklam filmini yayınlayamayacak kadar acizler. Yayınlayamazsanız yayınlamayın. Ziraat Bankasının çiftçi kredilerini TV kanallarına aktardılar. Sen her gün TV'ye çıkıyorsan da izleniyor mu? Bir bırak insanlar ekmeği kazansın" dedi.

DTK Divan Kurulu üyesi Selim Sadak'ın tutuklanmasına tepki gösteren Temelli, "Viranşehir'de miting yaptığımız sırada Selim Sadak gözaltına alınıp, tutuklandı. Selim Sadak tüm ömrünü bu ülkenin barışına, demokrasisine adamış biri. Tahammül edemiyorlar. İstedikleri şeyi yapsınlar" diye konuştu.

Temelli, "16 gün sonra sandığa gideceğiz ve o sandıklardan demokrasi ve barışı birlikte çıkaracağız. Şimdi hep birlikte oyumuza, irademize sahip çıkma zamanı. Kimsenin kuşkusu olmasın HDP en güçlü şekilde iktidara gelecek" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Temelli, Ege’deki buluşmalara Balıkesir'in Burhaniye ilçesi ve Manisa ile devam edecek.