Temelli: Tecrit sürdükçe barış ve adalet gelmez

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Şimdi tecridi sonlandırma zamanıdır. Bunu başaramazsak ülkeye barış ve adalet gelmez" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Urfa il kongresinde yaptığı konuşmada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Temelli, AKP'nin halklara savaş ve zulmü dayattığını belirtirken, "Bu ülke adaletini, vicdanını kaybetti. Bu iktidar bu ülkenin mahkeme salonlarından bile adaleti kovdu. Bunca zulüm varsa bir direnişte var olacak. İşte HDP bu direniştir" dedi.

TECRİT

Tecride dikkat çeken Temelli, şöyle konuştu:

"Bu tecrit bütün ülkeye uygulanmıştır. Demokratik çözümü ortadan kaldırmış bir tecrittir. Bu tecrit barış ve çözüm bekleyen halklara uygulanan bir tecrittir. 2013 yılındaki görüşmelerde Sayın Öcalan, 'AKP bizi oyalıyor. Biz şimdi çözüm geliştirmezsek muhataplar dışarıya kayar, irademizi elimizden alırlar' diyor. Bu çözüme sahip çıkma konusunda bütün Türkiye’yi ve siyasi güçleri uyarıyor, 'Gelin bu İmralı görüşmelerine sahip çıkın' diyor. Çünkü biliyor ki AKP bu konuda çark edecek. Çark etmemesi için çözüm sürecine emekçiler, halklar sahip çıkmalıdır. Tecride karşı mücadele bir özgürlük ve barış mücadelesidir. Şimdi barış ve demokrasi mücadelesini yükseltme ve bu tecridi sonlandırma zamanıdır. Bunu başaramazsak ülkeye barış ve adalet gelmez."

SİYASİ SOYKIRIM SALDIRILARI

İçişleri Bakanı"nın tek görevinin HDP'ye saldırmak olduğunu söyleyen Temelli, siyasi soykırım operasyonlarına tepki gösterirken, "Defalarca söyledik, tek bir kişi kalana kadar bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" mesajını verdi.

"Lice ablukalar altında yaşıyor. Son 3 yıldır ablukasız gün yok köylerinde. Hareketli abluka ekipleri var. Gidip sürekli Lice’yi sürekli ablukaya alıyorlar, tehdit ediyorlar, taciz ediyorlar" diyen Temelli, "Lice’nin bir iradesi var, o iradeyi kırmaya çalışıyorlar. Dün Lice’deydik. Bırakın iradenin kırılmasını irade ayaktaydı, 'kayyumları yıkıp atacağız' diyorlardı. Lice’ye selam olsun" dedi.

EKONOMİK KRİZ

Krizin en yoğun yaşandığı yerin Urfa olduğuna vurgu yapan Temelli, "Urfa’da işsizlik had safhadadır. Urfa’da işsizlik yüzde 30’a çıkmış, arazi ekilemiyor. Elektriğe her gün zam yapılıyor. Bu coğrafyada çiftçiye bir elektrik zulmü uygulanıyor. Bütün bunları biliyoruz ve farkındayız. Mazota, gübreye bütün ürünlere gelen zamlar, hayat pahalılığı ortadayken zabıta ile hayat pahalılığını engelleyeceklerini düşünüyorlar. Enflasyon ile mücadelesini zabıta ile yürütüyorlar. Hani bir Merkez Bankası var ya, müdahale etti hiçbir işe yaramadı, dolar düşmedi. Demek ki bu Merkez Bankası hiçbir işe yaramıyor. O zaman Merkez Bankası Başkanını zabıtaların başına getir, zabıta müdürü yap" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN TEHDİTLERİ VE SEÇİMLER

Halkın barajları yıktığını söyleyen Temelli, "Sizler onların kabusu oldunuz" dedi.

Erdoğan'ın “HDP meşru bir parti değildir” sözüne işaret eden Temelli, "HDP meşru bir partidir ve işte meşruiyet buradadır, halk buradadır. Gel bu halkın gözünün içine bak, meşruiyet neymiş onlar sana göstersin. Meşru olmayan senin hilelerindir" dedi.

Temelli, "Sadece kayyumları değil Cumhur İttifakını da bu coğrafyadan söküp atalım" derken, "Önümüzde 5 buçuk ay var. Bütün halkımızla, örgütlerimizle, kadınlarla mahalle mahalle çalışacağız. Herkese özgürlüğü demokrasiyi, barışı anlatacağız. Bu yolsuzluğa batmış hükümete karşı biz tüm halklarımızı bu mücadeleye davet edeceğiz" diye konuştu.

"Siyasetçiye düşen halkın yolundan gitmektir" vurgusunda bulunan Temelli, şunları söyledi:

"İttifak mı istiyorsunuz, işte ittifak mahallede, sokaktadır. Çalıştığımız tarlada, ürettiğimiz fabrikadadır. İşte ittifak HDP’dedir. Gelin yan yana duralım. İlla ki “bizler olacağız” demiyoruz. Halkın iradesine bakın, halk rehberiniz olsun, onun gösterdiği yol en doğru yoldur, onun çözümü en doğru çözümdür. Onun yolundan gidin. Siyasetçiye düşen budur, halkın gösterdiği yoldan gitmektir.

Yerelin iradesine, halkın iradesine yerel seçimlerde sahip çıkacağız. Hep beraber bu iradeyi yerelden inşa edeceğiz, ondan sonra bu iktidardan kurtulacağız. Onlar korkmaya devam etsin, biz bir kere cesareti herkese bulaştırdık kim dönerse dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan."