Tiryaki: Kararsız seçmenimizi de ikna ettik

HDP Batman Milletvekili Mehmet Şükrü Tiryaki, HDP’nin kararsız tüm seçmenine ulaştıklarını, İstanbul seçimine parti olarak hazır olduklarını söyledi. Tiryaki yapılacak olan hilelere karşı çalışmalarını son dakikaya kadar sürdüreceklerini de belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerinde İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkan adayı göstermeyerek, Ekrem İmamoğlu’nu desteklemişti. HDP, “Seçim odaklı değil, süreç odaklı” olarak tanımladıkları stratejilerini 23 Haziran’da yenilenecek seçimde de uygulayacaklarını açıklamıştı.

HDP’nin 50 vekili Ramazan Bayramı’ndan sonra İstanbul’a gelerek, seçim çalışmalarına katıldı. Şehrin bütün ilçelerinde ve mahallelerinde seçim çalışması yürüten HDP’li vekiller, seçim gününe dek çalışmalarına sürdüreceklerini bildirdi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Şükrü Tiryaki, ilçelerde yapılan sandık güvenliği ve görevli eğitimlerine katılarak, oy kullanım sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor. Tiryaki, İstanbul’da yaptıkları çalışmaları ANF’ye anlattı.

‘İLÇE SEÇİM KURUMUNDA BULUNMAK ÇOK ÖNEMLİ’

Sandık güvenliğine çok önem verdiklerini belirten Tiryaki, “Sandık görevlisi, müşahit olarak veya seçmen olarak gerçekleştirilecek hilelerin veya hile yapmak isteyenlerin önüne geçmek istiyorsanız iki görevde bulunmanız gerekiyor. Ayrıca ıslak imzalı evrakların İlçe Seçim Kurumları’na gönderilip orada bulunduğunuzda sandık güvenliğini sağlamış olursunuz” dedi.

Tiryaki, tekrarlanan bir seçim olan İstanbul seçiminde seçmen listelerinin ve partiler tarafından belirlenen sandık kurulu üyelerinin aynı olduğunu aktardı.

‘HDP SEÇİM KONUSUNDA OLDUKÇA DENEYİMLİ’

"İlçe belediye meclisi için aday gösterdiğimiz yerlerde sandık kurulu üyesi verebiliyorduk. Ki bu da yaklaşık 20 bin kişiye tekabül ediyor. Bunun dışındaki yerlere de müşahit görevlendirmeyi planlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız önemli bir noktaya geldi. Sandık kurulu üyelerimize de ilçelerde eğitimler verdik. Zaten bu arkadaşlarımızın önemli bir kısmı daha önceki seçimlerde de görev almış arkadaşlarımızdır. Seçim konusunda epey deneyimlidir. Önemli olan bilgi sahibi olanların sandık başında bulunmasıdır. Biz parti olarak elimizden geleni yapacağız” diyen Tiryaki, HDP olarak seçimden sonraki saatlerde de işlemlerin sonuna dek ilçe seçim kurumlarını terk etmeyeceklerini söyledi. Tiryaki, her ilçe seçim kurumuna iki avukat ve itiraz yetkisine sahip partilileri görevlendirdiklerini sözlerine ekledi.

‘KARARSIZ SEÇMENİMİZİ DE İKNA ETTİK’

Diğer dört şehir gibi İstanbul’da da seçim sonuçlarında HDP oylarının etkili olduğunu vurgulayan Tiryaki, İstanbul’da 1 milyon 2 yüz bini aşkın seçmenlerinin olduğunu aktardı. Tiryaki, "Biz özellikle kararsız seçmenlere ulaşmaya çalıştık. Biz bu seçmenlerimize ulaşarak İstanbul seçiminde bir fark yaratacağımıza inanıyoruz. İstanbul vekilleri ile birlikte ellinin üzerinde vekil arkadaşlarımızla beraber bayramdan bu yana her ilçede, dernekte, mahallede, sokakta seçim çalışmasını yapıyoruz” diye konuştu.

‘AKP BU SEÇİMDE DE KAYBEDECEKTİR’

31 Mart seçimlerinden sonra AKP’nin seçmen listelerini hukuksuz olarak elde ettiğini sözlerine ekleyen Tiryaki şunları söyledi: “İstanbul’da oy kullanmayan 1 milyon 7 yüz bin seçmenin listelerine hukuksuzca ulaştılar. Bu veriler üzerinden bir çalışma yürütüyorlar. Biz bunu sahada da görüyoruz. Ailelerden bize bilgi verenler var. Aile üyelerinden biri sandığa gitmemiş, aileden kimsenin haberi yok ama AKP bundan haberdar. Devletin bütün olanaklarını kullanıyorlar. AKP artık bir parti değil, bir parti devleti. Dolayısıyla bu verileri istedikleri gibi kullanabileceklerini, hukuki ve meşru olduğunu düşünüyorlar ama bu tamamen hukuksuzdur. Bu gayri meşru bir davranıştır. Bütün bunlara rağmen AKP’nin bu seçimi yeniden kaybedeceğini biliyoruz. Bir HDP olarak diğer muhalif partiler ile beraber çalışmalarımızı son güne kadar sürdüreceğiz.”