'Toplum eğitimi ile intiharlar önlenebilir'

'Toplum eğitimi ile intiharlar önlenebilir'

Psikolog Zin Adiyan, intiharların önlenebilecek ölüm nedenleri arasında yer aldığına dikkat çekerek, toplum eğitimi, erken tanı ve psikolojik tedavi ile intiharların önlenebileceğini belirtti.

Van’da son yıllarda artış gösteren intihar vakaları dikkat çekiyor. Resmi rakamlara göre kent merkezinde son 5 yılda 52 kişi intihar etti. Erciş intiharın en çok yaşandığı ilçe olurken, Başkale ikinci sırada yer alıyor. Özel ve Saray ilçeleri resmi verilere göre, 2005-2010 yılları arasında intihara rastlanmayan iki ilçe olarak dikkat çekiyor.

Verilere göre, Van’da erkek intiharları kadınlara göre iki kat daha fazla görülürken, 16-20 yaş grubu intihar oranının en yüksek olduğu yaş aralığı.

Van Kadın Sorunlarını Uygulama Merkezi-VAKASUM psikologlarından Zin Adiyan, intiharın önlenmesinin toplumsal bir olgu olduğunun altını çizdi.

Toplumun her kesimine önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Adiyan, “intiharlar büyük ölçüde önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Van'da bu konulara dair 'Psikososyal Krize Müdahale ve İntiharı Önleme Üst Kurulu' var. Ben de bu kurulun üyesiyim. Bundan sonra her yılsonu yaptığımız çalışmaları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Van'daki intihar oranlarına bakıldığında erkeklerin kadınlara göre 2 kat daha fazla intihar ettiğini, intiharın kimi zaman kesin ölüm değil “kendini cezalandırma” şeklinde gerçekleştiğini belirten Adiyan, bir kere intihara teşebbüs etmiş bir kişinin beş yıl içinde yeniden intihar etme riski bulunduğu uyarısını da yaptı.

Ailelere seslenen Adiyan, tavır ve davranışlardaki kimi değişimleri gözlemleyerek intiharı önleyebileceklerini belirterek, "intihar edecek kişi ya çevresindekileri cezalandırmak ya da sorunlarını aşamadığı için intihar eder. Bu kişi intihar etmeden önce çevreye çeşitli sinyaller verir. Önce sessizleşerek içine kapanır, sonra da çevresiyle vedalaşmaya başlar. Bu tür durumda yakınları hemen psikolojik tedavi görmesi için gerekeni yapmalı” şeklinde konuştu.

Adiyan toplumda intiharla ilgili bazı yanlış algıların da bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“İntihar edecek kişi zaten söylemez gider eder, şeklindeki algı yanlış bir algıdır. Yaptığımız araştırmalarda intihara teşebbüs edenlerin yüzde 80'inin önceden intihar edeceklerini söyledikleri ortaya çıkıyor. Aslında intihar edecek kişi bunu söyleyerek çevresine bir şans daha tanıyor. Bunu çok iyi görmek gerekiyor. 'Gerçekten intihar edecek olanı engelleyemezsin' mantığı da intiharı önlemenin önündeki en büyük engellerden biri. Oysa krize doğru bir biçimde müdahale edilirse intihar engellenebilir. Toplumda intiharın kalıtımsal olduğu söyleniyor. Böyle birşey yoktur. İntiharı önlemenin en etkili yollarından biri ilaçlı tedavi, psikoterapi ve toplum eğitimidir. Türkiye'de intihar önleme merkezleri var. Bu kuruluşlardan yardım alınabilir. Hastalara, yakınlarına ve sağlık memurlarına bu konularda eğitimler verilmelidir.”