Türkiye ve Kürdistan'da Êzidî soykırımı protesto edildi

Türkiye ve Kürdistan'da Şengal Êzidîlerine yönelik soykırım saldırılarının dördüncü yıldönümü dolayısıyla bir çok kentte protesto eylemleri gerçekleşti.

Soykırımın yıl dönümü vesilesiyle Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da protestolar ve anmalar düzenlendi. Amed, Adana, Mersin, İzmir, Şırnak ve Mardin'deki eylemlerde, "Çete yapılanmasının elinde tek bir kadın kalana kadar hiçbirimiz özgür değiliz" mesajı verildi.

AMED

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Şengal’de Êzidîlere yönelik gerçekleştirilen katliama ilişkin Amed'in Yenişehir ilçesindeki Sanat Sokağı’nda bir dakikalık hayatı durdurma eylemi düzenledi. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Saliha Aydeniz ve birçok kadın aktivist katıldı. Basın açıklaması Kürtçe ve Türkçe olarak okundu.

HDP Yenişehir İlçe Eş Başkanı Demet Özkara, "Binlerce kadın ve çocuk radikal cihadist çete örgütü IŞİD tarafından kaçırıldı. Köle pazarlarında satıldı. Ve halen sayılarının üç bin civarında olduğunu bildiğimiz kadın ve çocukların akıbeti bilinmiyor. Aradan geçen dört yılda başta Ortadoğu olmak üzere savaşın ve silahlı çatışmaların ilk ganimeti görülen kadınlar arasında yine Şengal’in gerçek sahipleri Êzidîler gelmektedir” diye konuştu.

Ortadoğu halkları ve Êzidîler üzerindeki DAİŞ tehdidinin devam etmesi halinde tüm kadınların risk altında olacaklarına vurgu yapan Özkara, şunları söyledi: “Bu çete yapılanmasının elinde tek bir kadın kalana kadar hiçbirimiz özgür değiliz. Biz kadınlar diyoruz ki; soykırım ve kadın kırımı bir insanlık suçudur. Suçlular hesap verene kadar adalet arayışımız son bulmayacaktır."

ADANA 

HDP Adana İl Örgütü, DAİŞ'in Êzidîlere dönük gerçekleştirdiği katliamın 4'üncü yıldönümü nedeniyle il binalarında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katılırken, kadınlar "Jin, jiyan, azadi" sloganı attı. 

DAİŞ'in Êzidî kadınlarını kaçırıp tecavüz ederek köle pazarlarında sattığını ifade eden Hatimoğulları, kadınlara dönük her türlü saldırılara karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Ankara Katliamı davasına değinen Hatimoğulları, olayın bir katliam olduğunu vurgulayarak, "Biz kadınlar diyoruz ki, bu çete yapılanmasının elinde tek bir kadın kalana kadar hiçbirimiz özgür değiliz" dedi.

MERSİN

HDP Mersin Kadın Meclisi de, il binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Saygı duruşuyla başlayan toplantıda konuşan HDP Mersin İl Eş Başkanı Sevgi Aktaş, “Êzidî Soykırımı, aynı zamanda kadın kırımıdır” dedi. Aktaş, soykırım ve kadın kırımının insanlık suçu olduğunu ve bu suçluların hesap verene kadar adalet arayışlarının son bulmayacağını kaydetti.

İZMİR 

HDP İzmir İl Örgütü, DAİŞ tarafından gerçekleştirilen 73’üncü Şengal Fermanı’nın 4’üncü yılı dolayısıyla il binasında basın açıklaması  yaptı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) katıldığı açıklamayı HDP Parti Meclis üyesi Gulay Gün Bilici okudu.  

Şengal’in gerçek sahiplerinin Êzîdiler olduğunu belirten Bilici, Êzîdi kadılarının doğdukları toprakları sahiplendiğini vurguladı. 

ŞIRNAK 

Şırnak’ta TJA aktivistleri, DAİŞ’in Êzidîlere dönük gerçekleştirdiği katliamın 4’üncü yıl dönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. HDP il binasında gerçekleştirilen toplantıya, kent milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve yakalarına siyah kurdele takan onlarca kadın katıldı. 

Şengalli kadınlar için yapılan saygı duruşunun ardından, HDP İl Eş başkanı Zeynep Unat açıklama yaptı.

MARDİN 

Mardin’de de siyasi parti ve kadın kurumları konuya ilişkin açıklama yaptı. Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Mardin Şube binasında yapılan açıklamaya çok sayıda kşi katıldı. “Jin, jiyan, azadi” sloganının atıldığı açıklamada konuşan TJA Aktivisti Adalet Kaya, DAİŞ’in Şengal’e dönük saldırılarının 21. yüzyılın en korkunç soykırımı olduğunu söyledi. DAİŞ’in elinde bir tek kadının esir olması halinde hiçbir kadının özgür olmayacağına dikkat çeken Kaya, “Suçlular hesap verene kadar adalet arayışımız son bulmayacaktır” dedi.