Turan: Halk yoksullaşıyor, bütçe savaş araçlarına gidiyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, "Teknolojik yatırım deyince akıllarına sadece savaş araçları, İHA’lar SİHA’lar geliyor. İktidara sirayet etmiş güçlü bir Kürt fobisi devam ediyor" dedi.

HDP'nin Ekonomi ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.
Turan, "Erdoğan, Gebze Bilişim Vadisi’nde yaptığı konuşmada yeni ekonomik modelin müspet sonuçlarının 2023’ün ilk çeyreğinde ortaya çıkacağını söylemişti. Bu müspet sonuçların daha önce de ekonomik parametrelerin 2022’nin Haziran ayında düzeleceği söylenmişti. O akla göre bu yıl düşük cari açıkla kapatılacak, 2022 yılı 15 milyar dolar cari fazla verilecekti. Ne yazık ki bunlar olmadı. Yine o akla göre TL'nin değer kaybetmesiyle ihracat artacak, ithalat azalacaktı. Ekonomide tren yavaş yavaş rayına oturacaktı" dedi.
"Hiperenflasyon ve yüksek kurla Türkiye bir kısır döngüye girmiş durumda" vurgusunda bulunan Turan, "TÜİK’in işsizlik verilerinde hile var" diye ekledi. "TÜİK hangi alicengiz oyunlarıyla işsizliği düşürüyor" diyen Turan, "Bankalar eşi emsali olmayan kârlar yaptı. Yoksulluk, işsizlik artıyor, sefalet endeksinde Türkiye en önde, diğer tarafta banka kârları tarihte görülmemiş biçimde artıyor" diye kaydetti.
Turan, "2021 ilk yarısında 33.8 milyarlık net kârını bankalar net 5’e katladı, 169,1 milyara taşıdı. Bu sektörün yüzde 400.3 oranında kârlarını arttığını gösteriyor. Erdoğan bankaların cebine her ay 9 milyar liradan fazla para koyuyor" şeklinde konuştu.

'İKTİDARDA KÜRT FOBİSİ VAR'

Turan, şunları da kaydetti:
"Teknolojik yatırım deyince akıllarına sadece savaş araçları, İHA’lar SİHA’lar geliyor. Barışa yatırım yapmaya iktidarın hiç niyeti yok. Ekonomi temelde yaşatıcı olmalı, insan için olmalı, barışı sağlamalı. Hemen güneyimizdeki Suriye’nin kuzeyindeki savaşçı hamlelerin amacı nedir? İnsan kaybı, ekonomik kaybı açısından ülkeye faydası mı olacak? Biz neden olduğunu biliyoruz. İktidara sirayet etmiş güçlü bir Kürt fobisi devam ediyor. Türkiye’nin demokratik planlamaya, kamucu anlayışa dayalı bir üretim, istihdam ve bölüşüm politikasına ihtiyacı var. Bunu düşünmek ve planlamaktan başka yeni ekonomik model gibi zihni sinir projelerle ülkenin refaha ulaşması mümkün değil. Bunun için iktidarın gitmesi şarttır.
Çözümü merak edenler HDP’nin Diyarbakır ve İstanbul mitinglerine baksın."