Tutuklu DAİŞ'li kadından Charlie Hebdo’ya: Pes etme!

2014 yılında Suriye’ye giderek DAİŞ’e katıldıktan sonra Fransa’ya dönen Sonia. M. isimli kadın, tanık olarak dinlendiği Charlie Hebdo katliamı davasında, mizah gazetesine “pes etme, devam et” dedi.

Mizah gazetesi Charlie Hebdo’nun Ocak 2015’te yaşadığı korkunç katliama ilişkin Paris’te başlayan dava devam ediyor.

Suriye'den dönen Fransız vatandaşı bir kadın Cuma günü duruşmada tanık olarak dinlendi. DAİŞ’e atıfta bulunan Sonia M., "Charlie Hebdo ile ilgili olarak şunu söylemek istiyorum, devam etmen önemli, çünkü onların nefret ettiği tek şey bu."

Genç kadın tutuklu olduğu cezaevinden videokonferans yoluyla katıldığı duruşmada, İslam peygamberi Muhammed’in karikatürlerini yayınlayan mizah gazetesine "Pes etme. Özgürlüğü temsil ediyorsun ve en çok nefret ettikleri şey bu” diye seslendi.

Üç çocuğuyla Ocak ayında Suriye'den dönen Sonia M., sorgu yargıcı huzurunda ilk eşi olan cihatçı Abdelnasser Benyoucef'in Hyper Cacher'a yönelik saldırının emrini veren kişi olduğunu itiraf etmişti.

Sonia M., “Fazla ayrıntı vermeden Amedy Coulibaly'yi eleman olarak aldığını söyledi. Fransa'daki insanlarla temasları olduğunu biliyorum ama hangileri olduğunu bilmiyorum, bana daha fazlasını söylemedi ” dedi.

Sonia M., özel ağır ceza mahkemesi tarafından gıyabında yargılanan Amédy Coulibaly'nin kaçan arkadaşı Hayat Boumeddiene ile de Suriye'de görüşmüş.

Sonia M.’ye göre Boumedienne, kocası Coulibaly ile Kouachi kardeşlerin, Hyber Cacher marketine yönelik saldırıyı üstlenen DAİŞ ile Charlie Hebdo’ya saldırıyı üstlenen Arap Yarımadası El Kaidesi (AQPA) arasında “uyum yaratmak için saldırıları birlikte gerçekleştirdiklerini sürekli hatırlatıyordu”.

Tanık, El Hol kampından kaçmadan önce “2019 Eylül sonu/Ekim başında” Hayat Bouemedienne’i son olarak gördüğünü ve halen de DAİŞ’e “sonuna kadar bağlı olduğunu” aktardı. Sonia M., son olarak 2014 yılı içerisinde kendisinin hızlı radikalleşmesinin “kötü bir buluşma” ile bağlantılı olduğunu” söylerken, 16 Ekim’de başı kesilerek katledilen Fransız öğretmen Samuel Paty cinayetinde “suç ortaklığı” yapma suçlamasıyla tutuklanan “Abdulhakim Sefrioui gibi bir kişi” olduğunu söyledi.

9 Ocak 2015’te Amedy Coulibaly, Paris’te Hyper Cacher marketinde çok sayıda kişiyi rehin almış, 4 kişiyi katletmişti. Kendisi de bu saldırı sırasında öldürülmüştü.

İki gün öncesinde ise 7 Ocak günü Kouachi kardeşler Charlie Hebdo mizah gazetesine katliam yapmıştı. Gazetenin 8 çalışan katledilmişti. Her iki saldırgan da daha sonra öldürüldü.