Ýzmirli köylüler ‘mahalle’ olmak istemiyor

Ýzmirli köylüler ‘mahalle’ olmak istemiyor

Ýzmir’in Seferihisar Ýlçesi’ne baðlı 9 köy, yeni Büyükşehir Yasası’yla birlikte köylerinin şehirlere baðlanarak mahalle statüsüne getirilmek istenmesini protesto etti.

Yeni Büyükşehir Yasası’yla birlikte ülkemizde 16 bin köyün tüzel kişilikleri kaldırılarak köyler mahalleye dönüştürülüyor.

Seferihisar’a baðlı 9 köy, Seferihisar Belediyesi ve Ýzmir Barosu, son çıkan yasayla köylerin tüzel kişiliðinin kaldırılmasına karşı Ýzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek, protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Köylüler adına yapılan açıklamada, büyükşehirlere baðlanmak istemediklerini kaydederek, tarihin en köklü yerleşim yerlerinin talana açılmasına tepki gösterildi.

‘DEVLET TOPRAÐI TALAN ETMEZ, KORUR’

Daha sonra konu hakkında konuşan Ýzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş, yürürlüðe giren yasanın Anayasa’ya aykırı olduðunu belirterek, “Bu yasa hem Anayasaya hem de demokratik ilkelere aykırıdır. Kamu, tüzel kişi olan yerlerde yöre halkına danışmadan bu tür girişimlerde bulunamaz. Devletin topraðı korumak gibi bir zorunluluðu vardır. 16 bin köyü bir kalemde ortadan kaldırmak, bu sorumluluktan kurtulmaktır. Bu yasanın derhal iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.