Van’da ‘doğa koruma alanı’ polisin gaz bombası talim alanı oldu

Van’da geçen yıl “Doğal koruma alanı” olarak tescil edilen Van Gölü ile Van Kalesi’nin buluştuğu bir mevki, Türk polisinin gaz bombası talim alanı haline getirildi.

Doğa koruma alanı olarak tescil edilen mevki, Van Gölü’nün bitişiğinde bulunuyor.

Polisin gaz bombası talim alanı olarak kullanmaya başladığı bölgede kullanılan gaz bombaları hem tarihi dokuya hem de çevre üzerinde ağır etkide bulunuyor.

Özellikle rüzgarın da etkisiyle Buzhane Mahallesi'nin içlerine kadar giren gazlar, halkın sağlığını olumsuz etkiliyor.

Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Yönetim Kurulu Üyesi Bazi Aslan, “Alanın hemen bitişiğindeki sazlıkta bulunan canlılar için de gaz atışları çok büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Hava ve doğaya verilen zarara dikkat çeken Aslan, “Van’da sorumluluk taşıyan Valilik, Emniyet Müdürlüğü ve milletvekillerine çağrıda bulunuyorum; bir an önce burayla ilgilensinler. Bir daha bu tür silahların bu alanlarda kullanılmaması için girişimlerde bulunmalılar” şeklinde konuştu.

Mezopotamya Ajansı’na göre mahalle halkı da tepkili. İpekyolu ilçesine bağlı Buzhane Mahallesi sakinlerinden Sait Bilmez, bu problemin birkaç yıl önce de yaşandığına işaret etti.

O dönem Van Valiliği ile görüşmeleri sonucu atışların durduğunu ancak bu yıl yeniden başladığını söyleyen Bilmez, tepkisini şöyle ifade etti: “Gaz bombaları atıyorlar, bizim yatalak hastalarımız var. Biz burada yapılmasını istemiyoruz, bu uygulamaya son verilmesini istiyoruz. Bu gaz bombalarını Van Gölü’ne atıyorlar, boş alana atıyorlar. Küçük çocuklarımız dışarıya çıkamıyor. Gazın kokusu mahallenin içine kadar geliyor, sokağa çıkamıyoruz.”