Van valisinin fotoğrafını paylaşmak tutuklama sebebi oldu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencisi Reber Mazlum Safran, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile mektuplaştığı ve Van Valisi M.Emin Bilmez’in fotoğrafını paylaştığı gerekçesiyle tutuklandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde okuyan Reber Mazlum Safran, 16 Kasım Pazartesi günü evine yapılan baskında gözaltına alındı.

Üç gün gözaltında kalan Safran Perşembe günü çıkarıldığı 3. Sulh Ceza Hakimliğinde tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Safran’ın tutuklanma sebebi tamamen sosyal medya paylaşımları olarak gösterildi.

Üniversite öğrencisinin cezaevlerinde rehin tutulan Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve ölüm orucu direnişinde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik ile mektuplaşmaları dahi suç sayıldı. Mahkeme Demirtaş, Kavala ve Timtik’i ‘Örgüt üyesi’ olmakla suçladı.

3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Safran'a yöneltilen suçlamalar şunlar:

"Van Valisi M.Emin Bilmez, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez ile İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit’in fotoğraflarını paylaşarak hedef göstermek, ‘İşkenceciler’ şeklinde ifadelerle güvenlik güçlerini töhmet altında bırakmak, terör örgütü üyeliğinden cezaevinde bulunan kişilere yazılıp bu kişilerden alındığı anlaşılan mektuplar, 1 Mayıs işçi bayramı için duvarlara yazılar yazmak."

Safran mahkemede yaptığı savunmasında, sanal ağlardaki paylaşımlarının suç olmadığını ve Twitter'daki bazı paylaşımları RT yapmakla yetindiğini belirterek “Yaptığım paylaşımlarda herhangi bir suç unsuru yoktur” dedi.

AVUKAT CEYHAN: TWİTTER'DAN RT YAPMAK SUÇ SAYILDI

Konuya ilişkin bilgi veren Safran’ın avukatı Necdet Ceyhan şunları söyledi: “Söz konusu fotoğrafları Twitter'dan retweet yapmış. RT yaptıkları sadece eleştiri mahiyetinde değerlendirmesi gerekir. En son TMK 7/2 maddesinde açıkça belirtiliyor. Sosyal medya paylaşımlarına ceza verilemez. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu durumda eleştiriye dahi tutuklama verilebiliyor. Bu karara itiraz edeceğiz. TMK 6. maddesindeki ‘Kamu görevlisini ifşa etme’ suçlamasıyla tutuklandı ve bu suçlamadan tutuklu olamaz. Osman Kavala, Selahattin Demirtaş, Ebru Timtik gibi isimlerle mektuplaşmaları suç sayılıyor.”