Van ve Şırnak'ta çözüm çadırlarına kitlesel ziyaretler

Van ve Şırnak'ta çözüm çadırlarına kitlesel ziyaretler

Van'ın Gürpınar ilçesi ile Şırnak'ın Balveren beldesinde, gerillaların geri çekilme sürecini izlemek amacıyla kurulan çadırlara ziyaretler devam etti. Gürpınar'da kurulan çadırı ziyaret eden gazetecilerden Cengiz Aktar, Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın 1992 yılında zindandan çıktığını hatırlatarak, "Darısı tüm Kürtlerin başına" dedi. 

Van'da DÖKH ve BDP Van Kadın Meclisi öncülüğünde HPG gerillalarının geri çekilmesini izlemek amacıyla Gürpınar (Payızava) ilçesi Nordız Mervana Bölgesi, Krom Köprüsü yanına kurulan ve Evin Gevdan ismi verilen "Demokratik Barış ve Çözüm Çadırı"na ziyaretler devam ediyor. 10 gün önce açılan ve BDP il, ilçe yöneticilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları tarafından 2'şer günlük dönüşümlü nöbetin tutulduğu çadıra, aralarında HDK, HDP Van İl Örgütü'nün yanı sıra çevre köylerden çok sayıda kişi tarafından kitlesel olarak ziyaretler devam ediyor. Ziyaretçiler Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri ve nöbet tutan kurumlar tarafından karşılandı. Çadırın çevresinde bulunan tepelere PKK ve KCK bayrakları dikilirken, gençler tarafından taşlarla, "PKK" ve "Apo" yazıları yazıldı. Bu yazılar anneler tarafından boyandı. Öğle saatlerinde tüm yurttaşlar tarafından alan temizlenerek nöbet değişimi yapıldı. Çadır nöbetini, BDP Van Muradiye (Qelqeli) ve Çaldıran (Payızava) ilçe örgütleri devraldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulurken, sık sık, "Bijî Serok Apo" sloganı atıldı.

İlerleyen saatlerde BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Gazeteci-Yazar Prof. Dr. Mehmet Altan ve Gazeteci Cengiz Aktar çadırı ziyaret etti. Yurttaşların yoğun ilgisiyle karşılanan gazetecilere, anneler tarafından çay ve karpuz ikram edildi. İkramın ardından konuşan Altan, "Yaşanan acıların artık yaşanmaması için, barış sürecinin kalıcı hale gelmesi için, gerçek bir demokrasiyle taçlandırılması için, hepimiz bu sürecin başarıya ulaşmasını istiyoruz" diyerek, bunun kalıcı olması için muhakkak Cumhuriyet'in demokratikleşmesi, kurumsallaşması, derinleşmesinin gerektiğini vurguladı. Bütün çabaların özgürleşme çabası olduğunu dile getiren Altan, barış sürecinin kalıcı olması ve yerleşik hale gelmesi gerektiğini söyleyerek, çaba gösteren herkesi kutladı. 

Ardından söz alan gazeteci Cengiz Aktar ise "Biz de Taksim çadırından buraya geliyoruz. Taksim Gezi Parkı'nda halka yapılan sert müdahale, bir kez daha devletin yıllarca bölgede yaptığı zulmü ortaya koydu" dedi. Türkiye halklarının bu barışı senelerdir beklediğini ifade eden Aktar, "Kürtlerin anadil meselesi, Irak'taki, Suriye'deki Kürtlerin meselesi, genel af meselesi, Abdullah Öcalan'ın serbest kalması ve adalet beklentisi var" dedi. Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın 1992 yılında zindandan çıktığını hatırlatan Aktar, "Darısı tüm Kürtlerin başına" dedi. 

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından gerillaların geri çekilme sürecini izlemek amacıyla Şırnak'ın Balveren (Gundikê Melê) beldesinde bir ayı aşkın bir süredir nöbetin tutulduğu "Demokratik çözüm çadırı"na yurttaşların ziyaretleri yoğun şekilde devam ediyor. Diyarbakır ve Şırnak'tan gelen KESK üyesi kadın emekçilerin çadırda düzenlediği etkinlik yoğun ilgi gördü. 5'er kişilik gruplar halinde düzenlenen bilgi yarışmasında Kürt tarihi, edebiyatı ve müziği ile ilgili sorular soruldu. Ayrıca akşam saatlerinde çevre köylerden de yüzlerce yurttaş sloganlar eşliğinde çadırı ziyaret etti.