Vartinis katliamı davasında keşif kararı tekrarlandı

Vartinis katliamı davasında keşif kararı tekrarlandı

Muş’un Vartinis beldesinde 1993 yılında Nasır Öğüt, hamile eşi ve 7 çocuğunun evlerinde yakılarak katledildiği davada mahkeme heyeti, 4 buçuk ay önce verdiği keşif kararını tekrarladı. 

Muş'un Vartinis (Altınova) beldesi kırsalında 2 Ekim 1993 tarihinde bir astsubay ile bir ARGK gerillasının yaşamını yitirdiği çatışmanın ardından köyü basan Hasköy Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerler, köyü ateşe vererek, çok sayıda insanın ölümüne neden olmuştu. Görgü tanıkların anlatımlarına göre, çatışma sonrası beldeye gelen bir grup askerin, belediye binasını kurşunladığı ve "Gece gelip beldeyi yakacağız" tehdidinde bulunduğu olayda, Ardong (Konakdüz) Köyü'ne giden bir grup askerin de köylüleri PKK'ye yardım etmekle suçlayarak, korucu olmayanların ev, ahır ve ot yığınlarını ateşe verdi. Ardından askerler tarafından Vartinis'te evi yakılan Nasır Öğüt ile hamile eşi ve 7 çocuğu, hayatını kaybetmişti.

Katliamla ilgili 20 yıl sonra 4 Eylül 2013'te açılan dava da çeşitli gerekçelerle 4 Aralık 2013'te Muş'tan Kırıkkale'ye alındı. Davanın 4. duruşması Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Sanıklar Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı olarak görev yapan dönemin Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Piyede Kıdemli Üsteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Jandarma Başçavuş rütbesiyle Gökyazı Jandarma Karakol Komutanlığı görevini yapan Turhan Nurdoğan'ın yargılandığı davada sanık avukatları, sanıklar hakkında verilen adli kontrol kararının kaldırılmasını istedi. 

4 BUÇUK AY ÖNCEKİ KARAR TEKRARLANDI

Sanık avukatlarının "Her gün adli suçlular gibi karakola gidip imza vermeleri müvekkillerimiz için aşağılayıcı bir durum" demesi mağdur ailesi ve avukatları duruma tepki gösterdi. Ancak duruşmada yeni bir karar çıkmadı. 5 Mayıs'ta görülen duruşmada alınan keşif kararını tekrarlayan mahkeme heyeti, sanık avukatlarının "adli kontrol kararı kaldırılsın" talebini dikkate alarak, 7 günde bir uygulanan adli kontrol kararının 15 günde bir yapılmasına karar verdi.

4 buçuk ay önce alınan ve bir türlü olay yeri keşfi yapılamayan davanın bir sonraki duruşması 12 Ocak 2015 tarihine ertelendi. 

AV. KARAÇELİK: KARAR YENİ DEĞİL

Öğüt ailesinin avukatlarında Kadir Karaçelik ise mahkemenin verdiği karara ilişkin ANF'ye şu açıklamalarda bulundu: "Karar yeni değil. Biz daha önceki duruşmada alınan keşif kararı gereği olay yerinde dinlenmesi için tanık listesini iletmiştik. Muş Ağır Ceza Mahkemesi, talimat mahkemesidir. 14 Ekim'de olay mahallinde keşif kararı verilmişti. Olayı gören tanıklar beyanlarda bulunacaklar. Dolayısıyla bu karar yeni bir karar değil. 5 Mayıs'ta yapılan duruşmada alınan karar doğrultusunda keşif icra edilmediğinden Muş Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Ekim'e bıraktı."