Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında 105 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 3'üncü duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Irmak mahkemede savunma yapmak istediği için SEGBİS'e katılmazken, avukatları hazır bulundu. HDP milletvekilleri Leyla Birlik, Ziya Pir, Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Gülcihan Şimşek, HDP İl yöneticileri, TJA yöneticileri, Irmak'ın ailesinin yanı sıra çok kişi duruşmayı izledi. Duruşmada ilk olarak söz alan duruşma savcısı daha önce verdi mütalaayı tekrarlayarak, Irmak'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Ardından söz alan Irmak'ın avukatlarından Ebru Günay, müvekkilinin mahkemeye katılarak savunma yapmak istediğini belirterek, müvekkilinin bir sonraki duruşmada mahkemeye getirilmesini, aksi durumda savunma hakkının kısıtlanacağını söyledi. Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir ise savcının davanın esası ve tutukluluğu ilişkin mütalaasına katılmadıklarını ifade ederek, bu mahkemede yargılanan tutuklu HDP milletvekillerinin tahliye edilmemesinin tesadüf olmadığına dikkat çekti.
Dava dosyasında yüzlerce mahkeme kararı ve içtihat sunduklarını hatırlatan Baydemir, "Müvekkilimin siyasi parti faaliyetleri ve Anayasa’da belirtilen hak ve özgürlükler bu dosyada suç sayılıyor. Irmak'ın düşüncelerinden dolayı halen tutuklu olması anayasal suçtur. Tahliyesini talep ediyoruz" dedi.
IRMAK’IN MAHKEMEYE KATILMASI SAKINCALIYMIŞ!
Avukat Mesut Beştaş ise, savcılık mütalaasının hukuki bir belge olmaktan uzak olduğunu söyledi. Başkanlık sistemini ve federasyonu savunmanın serbest ancak demokratik özerkliği savunmanın yasak olduğuna dikkat çeken Beştaş, "Böyle bir hukuk olabilir mi?" diye sordu.
Avukat savunmalarının ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, Irmak'ın üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti, tutuklulukta geçirdiği süre, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu, adli kontrol tedbirin yeteriz olacağı gerekçesiyle Irmak'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme Irmak'ın savunmasının alınmış olması, tutuklu olduğu cezaevi ile yargılamanın yapıldığı mahkeme arasındaki mesafe ve bölgede "meydana gelen terör olayları"nı gerekçe göstererek, Irmak'ın duruşmada hazır edilmesinin güvenliği açısından "sakıncalı" olacağı gerekçesiyle duruşmada hazır bulundurulması yönündeki talebi reddetti.
Duruma Kasım ayına ertelendi.
AKDOĞAN’IN YURT DIŞI YASAĞI KALDIRILMADI
HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan hakkında 4 ayrı suçlama nedeniyle 85 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 2'nci duruşması da Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuksuz yargılanan Akdoğan'ın katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak söz alan avukatlar, dava dosyasındaki eksik hususların araştırılmasını ve müvekkili hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti Akdoğan'ın yaptığı Kürtçe konuşmalarının Türkçe tercümesinin yapılması için bilirkişiye gönderilmesini, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaların Meclis'ten istenmesine karar verdi. Akdoğan hakkındaki “Yurt dışına çıkış yasağı” kararının kaldırılması yönündeki talebi reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı Aralık ayına erteledi.
TUĞLUK TAHLİYE EDİLMEDİ
Diğer yandan, Aysel Tuğluk'un tutuklu bulunduğu DTK davasının ikinci duruşması Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Aysel, sağlık sorunlarından dolayı duruşmaya katılamazken, tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Mahkeme sanık müdafilerinin esassa ilişkin savunmalarının gelecek celse alınmasına, Aysel'in tutukluluk halinin devamına, bir sonraki celsenin 15 Aralık 2017 günü görülmesine karar verdi.