Yunanistan'da anti faşistler Fyssas için sokağa döküldü
Yunanistan'da anti faşistler Fyssas için sokağa döküldü
Yunanistan'da anti faşistler Fyssas için sokağa döküldü
Yunanistan’ın başkenti Atina’da solcu bir sanatçının Yunan Neo Nazileri olarak bilinen ırkçı Altın Şafak partisi üyelerince öldürülmesi anti-faşistler tarafından ülke genelinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Anti Faşistler bazı kentlerde gaz bombaları ile müdahalede bulunan polislerle çatıştı.
Yunanistan’da anti-faşist hip-hop sanatçısı 34 yaşındaki Pavlos Fyssas’ın ırkçı Altın Şafak partisi üyeleri tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, ülkedeki anti-faşist ve sol kesimleri ayağa kaldırdı.
Başta başkent Atina olmak üzere ülkenin birçok kentinde sokağa dökülerek eylem yapan anti-faşist, anarşist ve sol aktivistler, bazı kentlerde polisle çatıştı. Polisin gaz bombaları, eylemcilerin ise taş ve Molotoflar kullandığı çatışmalarda çok sayıda eylemci ile polis yaralanırken, en az 23 eylemci de gözaltına alındı.
Fyssas'ın cenazesi ise bugün 2 bine aşkın kişi tarafından kaldırıldı. Fyssas'ın beyaz tabutlu cenazesi öldürüldüğü Atina'nın Keratsini banliyösünde yakın bir tepe üzerine konuldu. Burada yapılan cenaze töreninde faşisme karşı sloganlar atılırken, Fyssas'ın şarkıları seslendirildi.
Günün ilerleyen saatlerinde, bazı sendikaların da katılımı ile birçok kente eylemler gerçekleştirilecek. Sendikaların olay vesilesiyle 48 saatlik greve gitmesi bekleniyor.
Bu arada, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve hükümet ortağı PASOK Lideri Evangelos Venizelos, ırkçı Altın Şafak partisinin ‘kriminal örgüt’ olarak ele alınması gerektiğini söyledi.
Kathimerini gazetesinin bildirdiğine göre Venizelos, Başbakan Antonis Samaras’la ‘şiddeti öncelik olarak seçen’ diye belirttiği Altın Şafak’ı çökertmek için ellerindeki tüm legal gücü kullanmakta anlaştıklarını aktardı.
Cinayetle ilgili suçlamaları reddeden ırkçı Altın Şafak partisi, suçlamada bulunanları “yalancı, yüzsüz, mutsuz sefiller” olarak tanımlayarak, “Oy kazanmak ve Yunan toplumunu bölmek için trajik bir olayı politize etme” ile suçladı.
Tanınmış Anti Faşist hip-hop sanatçısı Pavlos Fyssas, dün sabah saatlerinde Atina’nın Keratsini bölgesinde 15 kişinin saldırısına uğramış, aldığı bıçak darbeleri sonucu hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında polis Altın Şafak partisi bürolarına baskınlar düzenleyerek, saldırıya karışan 45 yaşındaki bir Altın Şafak üyesini gözaltına almıştı.
Yunanistan’daki ekonomik kriz sürecinde hızla büyüyen, parlamentoda 18 milletvekili bulunduran Neo Nazi yanlısı Altın Şafak partisi, son zamanlarda sol aktivistler ile göçmenlere yönelik saldırılarını arttırdı.
Pazar günü Pire kentinin Perama ilçesinde afiş yapıştıran Komünist Parti taraftarlarına düzenlenen saldırıda 8 kişi yaralandı. Olayla ilgili 24 kişi gözaltına alındı.