‘15 Ağustos Atılımı özgürlüğe susamış kadınların sesi oldu’

15 Ağustos Atılımı’nı kutlayan YJA Star gerillaları Diljîn Rûken ve Nûda Çekdar, 15 Ağustos 1984'te sıkılan ilk kurşunun Kurdistan'da özgürlüğe susamış kadınların sesi olduğunu vurguladı.

Kurdistan’da yıllarca yaşanan ölüm sessizliğinin ardından 15 Ağustos 1984 yılında Dihê'de (Eruh) büyük komutan Egîd öncülüğünde gerçekleşen silahlı eylemin ardından bütün dünya Kürt halkının özgürlük çığlığını duydu. Bu sese kulak veren yüzlerce genç kendisini dağlarda buldu. PKK gerillaları bugünü büyük bir sevinçle selamlıyor. YJA Star gerillalarından Diljîn Rûken ve Nûda Çekdar, 15 Ağustos Atılımı’nın kendilerinde yarattığı duyguya ilişkin konuştu.

Diriliş Bayramı olan 15 Ağustos’u büyük bir coşkuyla karşıladıklarını söyleyen Diljîn Rûken, şunları belirtti: “Öncelikle Önderliğin, yurtsever halkımızın, zindandaki yoldaşlarımızın ve devrim uğruna bedel veren dağlardaki tüm arkadaşlarımızın Diriliş Bayramı’nı kutluyorum. 15 Ağustos Atılımı bizim için bir bayramdır. Heval Egîd öncülüğünde Eruh’ta ilk mermi atıldı, ilk  eylem gerçekleştirildi. Gerillalar tarafından sıkılan bu ilk mermi, Kürt halkının özgürlük sesiydi, zindandaki yoldaşlarımızın, heval Mazlum’un, heval Hayri, heval Kemallerin sesiydi, Kurdistan'da özgürlüğe susamış kadınların sesiydi. Kurdistan halkı korkusuzca bu sese kulak verdi.

15 Ağustos ruhuyla yoldaşlarımızdan, Önderliğimizden ve şehitlerimizde aldığımız güçle Zap, Avaşîn, Metîna’da umutla ve büyük bir dirençle faşist Türk ordusuna karşı savaşıyoruz. Kurdistan'ın birçok yerinde gerillalar özgürlük savaşını vermeye devam ediyorlar. En büyük amacımız, Önderliğimizi fiziki olarak özgürleştirmek, bunu başaracağımızın inancındayız. Çünkü inancımız ve iddiamız çok büyük. Hiçbir güç özgür iradenin karşısında duramaz. Kurdistan gerillaları neredeyse her gün eylem gerçekleştiriyor ve çoğu zaman savaşta yaşananları kamuoyuyla paylaşıyor. Birçok şey göz önündedir. İddiamız çok büyük; faşist Türk askerleri Kurdistan dağlarında kalmayacak. Ya çekilecekler ya da ölecekler. Zafer bizim olacak.” 

KURDISTAN’DA YENİ BİR RUH ORTAYA ÇIKTI

15 Ağustos'un önemine dikkat çeken YJA Star gerillalarından Nûda Çektar ise; “Önderliğimizin ideolojisi ve 15 Ağustos Atılımı Kurdistan’da yeni bir ruh ortaya çıkardı, bu ruh özgür iradenin gelişmesinin sembolü oldu. Aslında bu ruh, 14 Temmuz ruhunun yansımasıydı. Faşist Türk ordusu her zaman psikolojik savaş ve tekniğini kullanarak Kurdistan gerillalarını yok etmek istedi, ancak hedefine ulaşamadı. Çünkü Kurdistan halkı bir defa kendi iradesinin ve gücünün farkına vardı. Hiçbir güç asla bu ruhu yok edemez. Kurdistan gerillaları faşist Türk devletinin ve ordusunun tüm gerçekliğini ortaya çıkardı. Tüm ekonomisini savaşa yaratan Türk devleti hiçbir zaman bu savaşta bir zafer kazanmayacaktır. PKK dünyada ezilen halkların umudu olmuş konumda. Kurdistan özgürlük gerillaları büyük bir iradeyle savaşıyor. Bu savaşı kazanacağımız inancındayız.”