Çalağan: Kadın ittifakı oluşmalı

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan, seçim sonrası tartışmaların ardından kadın buluşmaları, atölyeleri ve çalıştayları gerçekleştireceklerini açıkladı. Çalağan, mücadelenin ortaklaşması ve kadın ittifakının oluşması gerektiğini söyledi.

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan, kadınların bir araya gelerek mücadelede ortaklaşmanın elzem olduğunu; kadın ittifakının oluşması gerektiğini söyledi. 

ANF’ye konuşan Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan, tüm antidemokratik baskı ve uygulamaların yanı sıra son derece eşitsiz ve adil olmayan koşullarda seçimlerini yapıldığını hatırlattı. Çalağan, “Dışımızdaki etkenleri görmezden gelmeksizin ve fakat tüm sonuçları tek başına dışsal etkenlerle de açıklama kolaycılığına düşmeden koyduğumuz hedeflere neden ulaşamadığımıza dair bir dizi toplantılar gerçekleştiriyoruz” dedi. 

KADIN ATÖLYELERİ VE ÇALIŞTAYLAR

Yeşil Sol Parti’nin bir kadın partisi olduğuna işaret eden Çalağan, kadın özgün çalışmalarına başladıklarını belirterek, şunları paylaştı: “Bir kadın partisi olarak genel karma toplantılar yanında özgün kadın toplantılarımızı da yürütüyoruz. Bu süreçte de mahallelerde evlerde özgün kadın buluşmalarımız, Temmuz sonuna kadar devam edecek. Sürecin devamında konferanslarımızı ve kongremizi gerçekleştireceğiz. Konferanslarımızı daha güçlü geçirmek adına öncesinde toplantılarda açığa çıkan temel başlıklara ilişkin atölye ve çalıştaylar gerçekleştireceğiz. Tüm bu süreci Eylül itibarıyla  tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıntılarını halen tartıştığımız çalıştaylar, ‘3. Yol ve kadınlar’ ile ‘Örgütlenme sorunlarımız’ temel başlıklarını taşıyacak.”

HENÜZ HEDEFLEDİĞİMİZ NOKTADA DEĞİLİZ

Bugüne kadar gerçekleştirilen toplantılarda kadınların özgün sorunlarının da dile getirildiğini kaydeden Çalağan, şöyle devam etti: “Bizler yaşamın her alanında olduğu gibi siyasette de cinsiyet eşitliği ve özgürlüğü hedefiyle siyasetin eril kuruluşunu dönüştürecek önemli mekanizmalar inşa ettik. Eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık, fermuar sistemi vb. birçok uygulamamız, bugün yalnızca Türkiye’de değil, dünyada örnek niteliğinde. Bu mekanizmaları hayata geçirmek bizim temel ilkelerimiz durumumda, bununla beraber toplumsal yapıya sirayet eden cinsiyet ayrımcı ideoloji ve erkek egemen zihniyetin etkilerinden özgürleşmiş olduğumuz da söylenemez. Bu anlamda temel mekanizmalarımızı işletmekte henüz hedeflediğimiz noktada olmadığımız açığa çıkmakta. Bu zihniyet yapısının dönüştürülmesi mücadelesini daha güçlü nasıl yürüteceğimiz, örgütsel mekanizmalarımızdaki aksaklıkları nasıl giderip güçlendireceğimiz temel tartışma başlıklarımızdan biri durumunda.”

TEMEL MÜCADELE HATTININ KURULMASI

Mevcut iktidarın çok yönlü olarak yürüttüğü kadın karşıtı politikalara karşı tüm farklılıkları ile kadınları bir araya getiren ortak mücadele zemininin varlığına dikkat çeken Çalağan, “Tüm bu kadın mücadele zemini ile bir araya gelmeyi ve mücadeleyi ortaklaştırmayı hedefleyen kadın ittifakının kurulması, kadınlar açısından içinde bulunduğumuz koşullar göz önüne alındığında yaşamsal öneme sahip. Bu tespitten hareketle önümüzdeki döneme dair temel mücadele hattımızın nasıl kurulacağı bir başka tartışma başlığı olarak ortaya çıkmakta” şeklinde konuştu. 

HEP BİRLİKTE YÜRÜMEYE DEVAM

Kadın Meclisi Sözcüsü Çalağan, tecrit ve savaş politikaları ve bu kapsamda yürüyen özel savaş politikalarına karşı kadınlar olarak demokrasinin ve barışın inşasındaki öncülükte tereddüt etmeyeceklerini söyleyerek, şunları ekledi: “Yürüttüğümüz sürecin genel çerçevesini bu şekilde ifade edebiliriz. Bunun yanında bugün oluşan iktidar yapısının, kurduğu eril ittifak ele alındığında tüm bu tartışma sürecini genel mücadelemizle iç içe yürütme zorunluluğu ve kararlılığı da ortadadır. Son derece haklı ve meşru bir zeminde olduğumuzun bilinci ve kararlılığı ile partimizi dayandığı fikriyata ve toplumsal iradeye duyduğumuz saygının gereği olarak mücadelemizi çok daha güçlü yürütecek bir yol haritasını halkımızla beraber açığa çıkartacak ve hep birlikte yol yürümeye devam edeceğiz.”