Çelik: Kadın kazanımlarına saraylardan hüküm verilemez

Devletin kadın kurumlarına ve kazanımlarına yönelik saldırılarına değinen Kadınların Kurtuluşu'ndan Nupelda Çelik, "Kadınların kazanımlarına ve yaşam haklarına saraylardan hüküm verilemez" dedi.

Kadınların Kurtuluşu'ndan Nupelda Çelik, iktidarın kadın politikalarına ilişkin ANF'ye konuştu.

Salgın bahane edilerek kadınların eve kapatıldığını söyleyen Çelik, her şeye rağmen kadınların mücadele ettiğini belirtti. İktidarın İstanbul Sözleşmesi yerine Ankara Sözleşmesi hazırlıklarını değerlendiren Çelik, sözleşmelerdeki en temel farkın şeriat yasalarının eklenmesi olacağını kaydetti.

Nupelda Çelik, 2020 8 Mart'ı salgın kelimesini bilmeden bir araya gelinen son kitlesel kadın eylemi olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: "Salgının ardından gelen süreç, iktidarın erkek-devletin biz kadınları eve hapsetmeye, ekonomik özgürlüğümüzden mahrum bırakmaya yönelik planlarına tuz biber oldu. Ancak kadınların en az koronavirüs kadar öldürücü olan erkeklik ile olan mücadelelerini, bahanelerin arkasına saklanmayarak devam ettirmesi iktidarın planlarını suya düşürdü. Kadınlar her gün öldürülen, psikolojik, ekonomik, fiziksel, duygusal, cinsel şiddet gören, eve hapsedilen, yoksulluğa mahkum bırakılan kız kardeşleri için sokakları, alanları, sosyal medyayı işgal etmeye devam etti."

ELİMİZ YAKANIZDA

Devletin kadın kurumlarına ve kazanımlarına yönelik saldırı politikalarına değinen Çelik, "Erkek-devlet 2020'de, başta Rosa Kadın Derneği olmak üzere birçok kadın kurumuna işlevsizleştirme politikasını uyguladı. Dernek yönetimi ve çalışanları baskınlarla gözaltına alındı, tutuklandı. İktidar, kadınlar cephesinden istediği sinmeyi ve korkuyu göremediği için 2021 Nisanı’nda tarih tekerrür etti. Geçtiğimiz günlerde yine Diyarbakır'da İstanbul Sözleşmesi için bir araya gelmeye ve ses çıkarmaya çalışan kadınları ev baskınlarıyla gözaltına aldırdı” dedi.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Newroz’a giderken bir gece yarısı çekildiğine de dikkat çeken Çelik şöyle devam etti: “Kadınların kazanımlarına ve yaşam haklarına saraylardan hüküm verilemez. Elbette ki İstanbul Sözleşmesi ve hazırlanması planlanan yeni yerli ve milli Ankara sözleşmesinin en temel farkı LGBTİ hareketine yönelik kazanımların geri çekilmesi ve yerine şeriatı yasaların eklenmesi olacak."

Kadınların hayatlarından, bedenlerinden, kazanımlarından vazgeçmeyeceğinin altını çizen Çelik, son olarak "Kadınlar hak arayışlarından ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyecek. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, uygulatana kadar elimiz yakanızda olacak" dedi.