İran'dan ABD karşısında 'zafer' ilan etti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Güvenlik Konseyi'nin ABD'nin dayattığı yaptırımları reddetmesi ardından "zafer" ilan etti.

Bakanlar Konseyi'nde bir konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "İran ulusu Birleşmiş Milletler'de büyük bir siyasi, hukuki ve diplomatik başarı elde etti. Bu zaferin nedeni İran halkının bağlılığı ve direnişinde yatıyor" dedi.

Ruhani, "Amerika'nın büyüklüğü, tıpkı sahip olduğunu düşündüğü küresel hegemonyası gibi çöktü" diye ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs 2018'te İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara geri dönmüştü. Nükleer anlaşma 2015 yılında Viyana'da imzalanmıştı.

Bu anlaşma İran'ın tartışmalı nükleer programı konusunda güvence vermesi karşılığında uluslararası yaptırımların kısmen kaldırılmasını öngörüyordu.

Washington yönetiminin İran'a uyguladığı yaptırımlarla birlikte İran ekonomisi ağır bir resesyona girdi.

Tahran yönetimi de ABD'ye misilleme olarak, nükleer anlaşmada yer alan kilit önemdeki taahhütlerini Mayıs 2019'da askıya almaya başladı.

BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmanın halen hukuki olarak "katılımcısı" olduğu yönündeki argümanı Güvenlik Konseyi tarafından reddedildi. ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırımlarının yeniden hayata geçtiğini de açıklamıştı. Ancak ABD bu konuda yalnız kalmış durumda.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da BM Genel Kurulu önüne Salı günü yaptığı açıklamada İran tarafından Viyana anlaşmasına yönelik yapılan ihlallere tepki göstermekle birlikte, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık'ın Washington'un reddi karşısında "uzlaşmaya" niyetlerinin olmadığını belirtti.