'Öldüren maçoluk ve cezasızlığa son verilmeli'

Her yıl binlerce kadının katledildiği Meksika’da hükümet, ‘öldüren maçolukla’ mücadelenin başarılmasıyla ülkenin gelişmesinin önündeki ciddi bir engelin de kaldırılacağını savunurken, cinayetlerin cezasız kalmasının önüne geçmeye çalışacak.

Birçok Latin Amerika ülkesinde olduğu gibi Meksika’da kadına yönelik şiddet ve cinayetler oldukça yüksek boyutlarda. Geleneksel olarak ‘ataerkil ve maço’ zihniyetin hakim olduğu ülkede hükümet, bu zihniyetle mücadelede kararlı olduğunu vurguluyor.

Ülkenin kadın İçişleri Bakanı Olga Sanchez Cordero, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, “Maçoluk öldürüyor, kadınların hayatını yok ediyor ve ülkemizin kalkınmasını sınırlıyor” dedi. Ülkedeki maço ve ataerkil kültür sisteminin kendisini tekrar tekrar üretmesinin önüne geçilmesinin önemine vurgu yapan Sanchez, ülkesinin tarihsel olarak kadınlara borçlu olduğunu söyledi.

Bu borcun kadınlara, özellikle de şiddet kurbanı kadınlara olduğunun altını çizen İçişleri Bakanı, kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlerin ‘cezasız kalmaması’ gerektiğini dile getirdi.

BİNLERCE KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR

Meksika’da sadece Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine yansıyan resmi rakamlara göre her yıl ortalama 3 bin 800 kadın katlediliyor.

Aynı verilere göre son yıllarda her 6 kadından biri de saldırıya maruz kaldı.

10-14 YAŞLARI ARASINDA ANNE OLANLAR VAR

Ülkedeki ataerkil zihniyetin sonucu olarak çocuklar da ciddi tehlike altında. Buna göre, 10-14 yaş arasındaki binlerce kız çocuğu da anne oluyor. Veriler, her gün ortalama 32 kız çocuğunun 15 yaşına varmadan doğum yaptığını gösteriyor.

Kız çocuklarının anne olmalarında uğradıkları cinsel saldırılar birinci neden iken, her 4 kız çocuğundan biri de okul ortamında şiddete maruz kalıyor.

CEZASIZLIKLA MÜCADELE EDİLMELİ

İçişleri Bakanı Olga Sanchez’in üzerinde durduğu konulardan biri de kadınlara yönelik katliamların faillerinin yarısının cezasız kalması. Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’a sunulan son bir rapor, kimi eyaletlerde cezasız kalan kadın cinayetlerinin oranının yüzde 98’e kadar çıktığını gösteriyor.

Kadınlara yönelik şiddet güvenlik güçlerince de uygulanıyor. 9 Kasım’da bir kadının vahşice öldürülmesi ardından Cancun şehrinde düzenlenen protesto gösterisine katılan kadınlara polis tarafından ateş edilmişti.