Akarsel’in projesi tamamlandı: Kütüphane, Arşiv ve Araştırma Merkezi açıldı

Nagihan Akarsel’in üzerinde çalıştığı Kürt Kadınları Kütüphane, Arşiv ve Araştırma Merkezi projesi tamamlandı. Açılışta konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Gûlan Bahtîyar, “Her koşul altında direnişin bir görev olduğunun farkındayız” dedi.

Kurdistan Kadın Kütüphanesi için çalışmalar yürüttüğü Silêmanî’de 4 Ekim 2022’de suikast sonucu katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji Dergisi Editörü Akademisyen Nagihan Akarsel’in projesi olan “Kürt Kadınları Kütüphane, Arşiv ve Araştırma Merkezi” açılışı iki gün sürecek olan programla Silêmanî’de yapıldı. 

“Kadının dilinden kadınların tarihini yazmak”, “Hayallerimizi yazdıkça, kaydettikçe ve paylaştıkça gerçekleştiriyoruz, geleceğin harmanına hafızamızı taşıyarak, Nagihan Akarsel’in anısına” şiarıyla yapılan programa Başûr, Bakur, Rojava, Rojhilat, Şengal, Almanya, İspanya’dan 300’e yakın kadın katıldı. 

Program, Kürt kadınların yöresel kıyafetleriyle doldurduğu salonda özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların anısına saygı duruşu ile başladı. 

Saygı duruşunun ardından Kürt Kadınları Kütüphane, Arşiv ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Gulan Bahtiyar bir konuşma yaptı.  

HER KOŞULDA DİRENİŞ GÖREVİ 

Gulan Bahtiyar, emeği geçen ve katılımcı kadınları selamlayarak, "Ağır bir sorumluluğun altında olduğumuzu biliyoruz ama her koşul altında direnişin bir görev olduğunun farkındayız. Hem ahlaki ve vicdani bir görevdir hem de bilinçsel duruş gerektiren bir görevdir. Demokrasinin kazanması için bu görevimizi yerine getirmeye çalışacağız. Kadınların yaratımlarına, renklerine sahip çıkmak ve korumak için bu hafıza merkezinin önemi büyüktür. Bunun için bugün buraya gelen bütün dostlarımıza ve misafirlerimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Etkinlikte, kadınların doğal toplum sürecinden bu yana yarattıklarının neden görünmez olduğu, neden böyle bir projeye ihtiyaç duyulduğunun anlatıldığı ve Nagihan Akarsel’in kütüphane için yürüttüğü çalışmaların yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. 

 Sinevizyonun ardından program, Başûrlu kadın müzik grubunun seslendirdiği Goranî şarkılarla devam etti.

Müzik dinletisinin ardından programa katılamayan Avrupa’dan ve dört parça Kurdistan’dan kadınların gönderdiği videolar izletildi. 

Etkinliğe Almanya’dan katılan doktor Barbara, merkezin açılışı için Silêmanî’ye geldiğini belirterek, Jineoloji ve merkezin kadın mücadelesi açısından önemine vurgu yaptı. 

Etkinliğe katılan birçok kadın yaptığı konuşmada kadın mücadelesinin önemine vurgu yaparak, Kürt Kadınları Kütüphane, Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin bu mücadeleye önemli katkılarının olacağının altını çizdi. 

Rojhilatli sanatçı Jîna Sakiz da etkinlikte sahne alarak, stranlar seslendirdi. Etkinlik, “Jin jiyan azadî” sloganıyla sona erdi.

Paylaş: