Barış Anneleri: Herkes zulme karşı ses çıkarsın

Amed, Mêrdîn ve İzmir’de bir araya gelen Barış Anneleri, yapılan ev baskınları ve gözaltılara "Yeter artık" diyerek tepki gösterdi.

Amed Barış Anneleri Meclisi, siyasi soykırım operasyonlarını dernek binalarının önünde protesto etti. “Dayik rûmeta ne, bijî berxwedana dayikan” pankartının açıldığı açıklamaya Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, Amed Milletvekili Adalet Kaya, KESK, Ekoloji Derneği ve çok sayıda barış annesi katıldı. 

 ‘HERKES SES ÇIKARSIN’

 Açıklamada Barış Anneleri konuşma yaptı.

Barış Annesi Nazime Yürek, “Barış anneleri 40 yıldır barışın öncüleridir. Halkın her kesiminin bu baskıya ses çıkarması lazım. 3 çocuğu hapiste olan bir anne para gönderdiği için ceza almasını kabul etmiyoruz. Bu saldırıları kınıyoruz. Annelerimizin yaşları 70-80’leri aşıyor. Bu annelerimize yapılan zulümdür, kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanına da sesleniyoruz, onun da annesi var. Anneler barışın dışında bir şey istemiyor” dedi. 

‘BARIŞTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Annelerin cezaevindeki çocuklarına para gönderdiği için gözaltına alınmasına tepki gösteren bir diğer anne Nafiye Yiğit ise, “Bugün hepimizin çocukları hapiste. Biz para göndermezsek kim gönderecek? 70 yaşındaki annelerimiz gözaltına alınıyor, bu ülkede adalet yok. Adalet Bakanlığına sesleniyoruz, adalet istiyorsunuz ama maalesef bu ülkede adalet yok. Olsaydı 70 yaşındaki annelerimiz gözaltına alınmazdı, tutuklanmazdı.  Barış anneleri olarak bunu kınıyoruz. Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı kendisine insanım diyen herkese çağrımızdır, ellerini vicdanına koysunlar ve barış ellerini bize uzatsınlar. Barış çağrısından başka çağrımız olmadı. Bizi tutuklasalar da, öldürseler de barış çağrısında bulunmaya devam edeceğiz. Kan, operasyonlar duruncaya kadar barış çağrısı yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

‘GÖZALTILAR HUKUKSUZDUR’

Son olarak söz alan Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, Türkiye’nin her yerindeki barış annelerine yönelik gerçekleştirilen yargı tacizini kınadığını söyledi. Kaya, “Onların bu onurlu mücadelesini büyütmek için onların yürüyüşünü büyüteceğiz. Onlarla beraberiz, Barış Anneleri yalnız değildir. Son zamanlar da özellikle yargı eliyle gerçekleştirilen operasyonlar hukuksuzdur. Kan dökülmesin, savaş olmasın diye mücadele ediyorlar, bundan daha onurlu bir mücadele olamaz. Dünyanın her yerinde barış aktivizmi büyük saygınlık taşır ama bu ülkede barış için mücadele edenler gözaltına alınıp, tutuklanıyor. Asla kabul etmiyoruz, annelerin onurlu barış mücadelesinin yanındayız. Yetkililere sesleniyoruz, artık bu yargı tacizine, gözaltı şiddetine son verilsin, annelerin barış mücadelesi haklıdır, bu barış bu coğrafyada yeşerene kadar mücadele sürecek. Bizler de annelerin onurlu mücadelesinin yanında duracağız.”

Açıklama, “Dayika me rûmeta ne ye”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları ve alkışlarla son buldu. 

ANNELERE BASKIYA SON VERİN

 Barış Anneleri Mêrdîn Meclisi, aralarında annelerin de olduğu çok sayıda kişinin yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mêrdîn İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, onlarca anne katıldı. 

Açıklamayı yapan Barış Annesi Perihan Altuğ, “Evlerimize baskın yapıp, dağıtıyorlar. Anneleri gözaltına alıyorlar. Yeter artık. Annelere yönelik baskıya son verin. Adalet istiyoruz, barış istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 Açıklama alkışlarla sona erdi.

‘KİRLİ SAVAŞ SON BULSUN’

Barış Anneleri, HDP İzmir İl Örgütü’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamaya siyasi parti ve hak savunucusu temsilcileri destek verdi.  Toplantıda Barış Anneleri adına söz alan  Peyruze Kurt, son dönemde yakınlarına para yatırdıkları için birçok kişinin gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldığını hatırlatarak, bunların arasında birçok yaşlı insanın olduğunu ve rahatsızlıklarına rağmen işkenceye maruz kaldıklarını söyledi.

Kurt, “Bu zulümden herkes rahatsızdır. Bütün dünya duysun bunu. Annelerimiz hukuksuz bir şey yapmıyor. Çocukları zindandadır. Çocuklarına harçlık yatırmasınlar mı? Çocuklarımız orada aç mı kalsın? Eğer para yatırmalarını engelleyecekseniz onları serbest bırakın. Bu durum hangi adalet hangi hukukla açıklanabilir? Çoğu tutuklu 30 yılı aşkın süredir cezaevinde. Bizler barış annesiyiz. Bu kirli savaşın son bulmasını istiyoruz. Artık barış gelsin. İnsanların cezaevindeki çocuklarına para yatırmalarını artık suç olarak görmesinler” diye konuştu.