Buenos Aires’de kadınlar Jîna Emînî için haykırdı: Jin jiyan azadî!

Buenos Aires’te 32 kadın kurumu ve şahsiyetin çağrısı üzerine bir araya gelen kadınlar, Jîna Emînî şahsında katledilen tüm kadınların intikamının “Jin Jiyan Azadî” etrafında bir sistem örülerek alınacağı vurgulandı.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires kentinde, İran'da yaklaşık 2 haftadır devam eden ayaklanmalara destek vermek amacıyla bir protesto eylemi gerçekleştirildi.

Eylem, saat 18.00’da yüzlerce kişinin İran Konsolosluğu önünde toplanmaya başlamasıyla başladı. Aralarında Plaza de Mayo Anneleri’nden Nora Cortiñas, Kürdistan Kadın Hareketi ile Dayanışma Komitesi, Ni Una Menos, Kürtaj Hakkının Legalleşmesi örgütü gibi 32 kurum ve şahsiyetin yaptığı çağrı ile gerçekleşen eylemde Rojhilatê Kurdistan’daki direnişe destek çağrısı yapıldı. 

Yapılan konuşmalarda Jîna Emînî’nin vahşice katledilmesi kınanırken, Rojhilatê Kurdistan ve İran'da devam eden ayaklanmalar selamlandı, uluslararası yaptırım gücü olan kurumların sorumluluklarına sahip çıkma çağrısında bulunuldu. Jîna Emînî cinayetinin tesadüf bir olay olmadığı, bir Kürt kadın olduğu için böyle bir saldırıya maruz kaldığına işaret edilen konuşmalarda, Kürdistan'da devam eden ulusal kurtuluş mücadelesinde kadınların öncü rol oynamasının etkisi olduğu vurgulandı, Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada da Jîna Emînî şahsında katledilen tüm kadınların intikamının “Jin Jiyan Azadî” etrafında örülecek bir sistem oluşturmakla alınacağı belirtildi.

Eylemde sıklıkla, Kürtçe, İspanyolca ve Farsça “Jin Jiyan Azadî” sloganı atıldı.