Kadın kırımına karşı Lozan’da ortak ses: Jin Jiyan Azadî!

Lozan’da farklı halklardan kadınlar, “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla Jîna Emînî şahsında İran’ın kadın kırım politikalarını kınadı; ülkede ve Rojhilat’ta süren direnişe destek verdi.

İran'da Kürt kadın Jîna Emînî'nin ahlak polislerince “başörtüsü iyi bağlanmadığı” gerekçe gösterilerek gözaltına alınması sonrası işkenceyle katledilmesine İsviçre'de yaşayan Kürdistanlıların öfkesi dinmiyor. Lozan kentinde bir araya gelen her kesimden kadın kurumları, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, düzenledikleri eylemle Jîna Emînî şahsında devlet eliyle gerçekleştirilen kadın katliamlarını protesto etti.

Öncülüğünü Lajîn Kadın Meclisi'nin yaptığı ve aralarında SUD Sendikası, Yeşiller Partisi (Les Vertes Lausannois), Sosyalist Parti (SP), İşçi Partisi (POP), Solidarité’nin yer aldığı eyleme İsviçre Kadın Grevi, Vaud kantonu SSP sendikası ile Birlikte Sol Hareketi (Ensemble à Gauche) grubu da katılarak destek verdi.

Riponne meydanında bir araya gelen Kürdistanlı, İranlı, Türkiyeli ve İsviçreli her kesimden halklar, Jîna Emînî şahsında katledilen kadınları anmak ve İran'da sürdürülen direnişe destek vermek için "Jin, Jiyan, Azadî" sloganı atarak yürüyüşe geçti.

Üzerinde "Jin, Jiyan, Azadî" yazılı pankartın yanı sıra Jîna Emînî'nin posterleri taşındı. Place de St Laurant meydanına ulaşan kitle burada bir dakikalık saygı duruşu sonrasında mitinge başladı.

Lozan Demokratik Kürt Toplumu adına Nazile Halime Hasan İsviçre Kürt Kadın Hareketi’nin hazırladığı metni okudu. 

SP adına Andrea Münger, SolidaritéS adına Manon Zacca, POP adına Julien Schaw, Yeşiller Partisi adına Ilias Panchard ve Lozan belediyesinden temsilciler  ile İranlı kurum temsilcileri söz alarak birer konuşma yaptı. Konuşmalarda iki haftadan bu yana Rojhilatê Kurdistan ve İran'da devam eden isyan dalgası selamlanırken İran devletinin kadın kırım politikaları protesto edildi.

Eylemde yine “Jin Jiyan Azadî” sloganı eşliğinde kadınlar saçlarını keserken, yanlarında getirdikleri başörtülerini yaktı.