Kadın örgütleri, Türk devletinin katliamlarına karşı alana çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınlar, alana çıkarak Türk devletinin katliamlarını protesto etti.

Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü, işgalci Türk devletinin Girkê Legê ilçesine bağlı Til Ceman köyüne yakın Adalet ve İnfaz Bürosu eşbaşkanının arabasını hedef aldığı ve Zeyneb Mihemed ve Yılmaz Şero’nun şehit düştüğü saldırıya ilişkin açıklamada bulundu. Açıklama Kuzey ve Doğu Suriye’nin ayrı bölgelerinde okundu.

Hesekê kentinde yapılan açıklama Sara Örgütü yöneticilerinden Fereh Mihemed, Qamîşlo kentinin Hilko Mahallesi'nde Arzû Temo, Eyn İsa ilçesinde ise örgüt sözcüsü Diyane Eyûb tarafından okundu. Eyleme işgal altındaki Girê Spi kantonundan göçmenler katıldı.

Açıklamada işgalci Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarında onlarca kişinin şehit düştüğü ve yaralandığı belirtildi ve şöyle devam edildi:

 “En son işgalci Türk devletinin saldırısında Zeyneb Mihemed ve Yılmaz Şero şehit düştü. Bu insanlık dışı saldırıları kınıyoruz ve bu vahşi saldırılara karşı mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü yineliyoruz.

Bu saldırılardan başta Rusya ve Uluslararası Koalisyon olmak üzere uluslararası örgütler, yasal taraflar ve garantör devletler sorumludur. Çünkü onlar Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarda halkı korumaya söz verdiler ve ateşkes anlaşmasını sağladılar. İşgalci Türk devletinden hesap sorulmalı ve bölgelerimizde hava sahasının kapatılması gerekir.”

'KADINLAR VE ÖZERK YÖNETİM HEDEFTE'

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Koordinasyonu da Kobanê kentindeki Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi önünde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Adalet ve İnfaz Bürosu Eşbaşkanı Evîn Şêx Ehmed, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye halkına yönelik sistematik ihlallerini sürdürdüğünü belirtti.

Açıklamada, bu saldırının amacının kadınların iradesini kırmak ve Özerk Yönetim projesini yok etmek, bölgede kargaşa yaratmak ve bölgenin barış ve istikrarını yok etmek olduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

“İşgalci Türk devletinin kadınlara ve halka yönelik bu düşmanca ve vahşi saldırılarını kınıyoruz ve işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de işlediği savaş suçlarına karşı uluslararası sessizliği reddediyoruz. Uluslararası Koalisyonu ve hukuk örgütlerini bu suçlara karşı pratik adımlar atmaya ve bu suçları belgelemeye çağırıyoruz. Ayrıca bölgenin hava sahası işgalci Türk devletinin uçaklarına kapatılmalıdır."