Kadın sünneti vahşeti Afrika’da azalıyor, Ortadoğu’da artıyor

Dünya genelinde en az 200 milyon kadın ve çocuğun maruz kaldığı ‘kadın sünneti’ vahşetinin son yıllarda özellikle Afrika’da düşüşe geçtiği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, dünya genelinde 200 milyon kadın ve kız çocuğu kadın sünneti vahşetine maruz kaldı. Daha çok Afrika ülkeleriyle Irak ve Yemen gibi Ortadoğu ülkelerinde uygulanan vahşet 15 yaş altı 44 milyon çocuğu da etkiledi.

DOĞU AFRİKA’DA DÜŞÜŞ VAR

Kadınların cinsel haz almalarını engellemek amacıyla yapılan kadın sünnetinin son yıllardaki bilgilendirme çalışmaları sayesinde giderek azalıyor.

Doğu Afrika ülkelerinde yapılan bir araştırmaya göre, kız çocuklarında sünnet edilme oranı 10 kat azaldı. Buna göre, 1995 yılında yüzde 71,4 olan sünnet edilme oranı 2016 yılında yüzde 8’e kadar geriledi.

Bu ise her yıl ortalama yüzde 7,3’lük bir düşüşe denk geliyor.

BMJ Global Health adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, Kuzey Afrika ülkelerinde kız çocuklarını sünnet etme oranı yıllık ortalama yüzde 4,4 düşerken, Batı Afrika’da yıllık yüzde 3’lük bir düşüş kaydedildi.

IRAK VE YEMEN’DE ARTIŞ YAŞANIYOR

Ancak aynı dönemde Güney Kürdistan’ın da içerisinde olduğu Irak ile Yemen’de kadın sünneti oranlarında ciddi bir artış yaşandığı görülüyor.

Bu iki ülkede 1997 yılında kız çocuklarına sünnet oranı yüzde 1 iken, 2013’te yüzde 15,9’a kadar yükseldi.

Aynı dönemde Orta Afrika ülkelerinde sünnet edilme oranları 0,2 puanlık bir artış gösterdi.

BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI DÜŞÜŞTE ETKİLİ OLDU

Sosyolog Isabelle Gillette’ye göre, kimi ülkelerde artış yaşansa da özellikle Afrika’da kadın sünnetindeki düşüş, büyük oranda yapılan bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları sayesinde kaydedildi.

Gillette, birçok kuruluşun sağlık ve sosyal çalışanlara yönelik eğitimler vermesi, dini önderlerin bu konuya duyarlı kılınması ve özellikle kadınlar ve gençler üzerinde yapılan çalışmaların etkili olduğunu belirtiyor.

BİRÇOK ÜLKEYE AİT VERİLER YOK

Kadın sünnetinde yaşanan düşüşe rağmen araştırmaya katılan kimi kadınların korktukları için yanlış beyanda bulundukları da tahmin ediliyor.

Araştırmada, kadın sünnetinin olduğu Hindistan, Tayland, Malezya, Endonezya ve İsrail gibi ülkelere ait veriler ise yok. Ancak sadece Endonezya’da on milyonlarca kadının zorla sünnet edildikleri biliniyor.

Kadın sünnetinin özellikle Güney Kürdistan’da yaygın olduğu bilinen bir gerçek. UNICEF verilerine göre, Hewler ve Süleymaniye’de 15-49 yaş arası kadınların yarısından fazlası, Kerkük’te ise yüzde 20’si bu vahşete maruz kalmış.